Yanlış uygulamalar, kurumda işlerin yolunda gitmemesi ve pandemi döneminde sahada olmaması ile tepki çeken Sağlık İl Müdürü Dr. Ali Taşçı’ya personellere yaptığı mobbing uygulaması nedeniyle CİMER’e yapılan şikayetler üzerine soruşturma açıldığı öğrenildi. Müdür Taşçı, son olarak yasak olmasına rağmen hem yardımcılarının hem de başhekimlerin istifasını istemesi ile gündeme gelmişti.
 
Yaklaşık 4 yıldır Çanakkale’de il sağlık müdürü olarak görev yapan Dr. Ali Taşçı, gündemden düşmüyor. Daha önce görev yaptığı Uşak’ta olduğu gibi Çanakkale’de de geldiği günden beri eleştirilen müdürlerin başından geliyor.

Daha önce kurumdaki işlerin yolunda gitmediği için Sağlık İl Müdürlüğü’nün yatırımlarının zamanında yapılmaması ile eleştirilen Dr. Taşçı, pandemi döneminde ise sahada olmaması ile eleştirildi. Sağlık İl Müdürlüğü bahçesindeki kamelyada kendini izole ettiği ve sahaya çıkmadığı eleştirileri ile gündeme gelen Taşçı, kısa süre önce Çanakkale Valisi İlhami Aktaş yanına alarak pazarı gezmişti. Bu Pazar incelemesi de “Vali Müdür Taşçı’yı dışarı çıkardı” yorumlarına neden olmuştu.

MOBBİNG ŞİKAYETLERİ ARTIYOR
Taşçı son olarak pandemi nedeniyle zor günler geçiren sağlık çalışanlarına mobbing uyguladığı şikayetleri ile gündeme geldi. Bir sağlık çalışanı hem Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden de Cumhuriyet Başsavcılığı’na Dr. Taşçı hakkında kendisine mobbing uyguladığı gerekçesi ile suç duyurusunda bulundu. Ayrıca aynı kişi tarafından kendisine mobbin uyguladığı gerekçesi ile maddi ve manevi tazminat davası açıldı.
Bir prsonelin CiMER’e yazdığı şikayet şöyle; “İl Sağlık Müdürü Dr. Ali TAŞÇI hakkında, bana karşı kişisel husumet ile mobbing uyguladığına dair size daha önce defalarca CİMER aracılığıyla ulaşmaya çalıştım. Ayrıca Teftiş Kurulu Başkanlığı’na kanıtlarıyla beraber dosya da gönderdim. Çanakkale Cumhuriyet Savcılığı’na da yine mobbing gerekçesiyle suç duyurusunda bulundum. Hak ettiğim çalışmanın karşılığı yine mobbing kapsamı altında tarafıma ödenmediğinden Çanakkale İdare Mahkemesi’ne de ikinci bir dava açtım. Son olarak yine İdari Mahkeme’ye maddi manevi zarara uğradığım için Dr. Ali TAŞÇI hakkında tazminat davası açtım. Davalar devam etmektedir. Yanı sıra Çanakkale Valiliği’nde altı ay önce açılan mobbing soruşturması devam etmektedir.
Kendisi de bu haberi yalanlamamıştır. Pandemi gibi olağanüstü bir dönemin özellikle sağlık personelinin çalışma koşullarını katbekat zorlaştırdığı bu günlerde, böyle önemli bir görevi yürüten, hükümet ve devlet adına, icra makamında olan birinin attığı her adımda dikkatli olması ve hesap vermesi gerekmez midir? İnsan hakları suçları arasında sayılan ve Anayasamızda da yer alan mobbingin, yıllardır sürmesi ve nihayet herkes tarafından bilinir olmasına rağmen ne Cumhuriyet Savcılığı ne Sağlık Bakanlığı ne de Çanakkale Valiliği’nin konuyla ilgili işlem yapmaması, bir müfettiş dahi görevlendirmemesi düşündürücüdür. Hiçbir şey yapmama noktasındaki bu konum alış ve siyaset, biz Çanakkale Sağlık çalışanlarını bezdirmiş durumdadır. Öyle ki artık işlerimizden manevi anlamda kopuş yaşamakta, işimize tutunmakta zorlanmaktayız. İlgililerden ve yetkililerden ivedi bir şekilde yardım beklemekteyiz.”
 
VALİLİK SAVCILIĞA GÖNDERDİ
CİMER’e  17 Kasım 2020’de yapılan bu şikayet üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından 1 Aralık 2020 tarihinde Çanakkale Valiliği’ne gönderildi. Çanakkale Valiliği de 22 Aralık 2020 tarihinde dosyayı Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. 
  
BAŞKANLARIN VE YARDIMCILARININ İSTİFASINI İSTEMİŞTİ
Sağlık İl Müdürü Ali Taşçı kısa süre önce yardımcıları olan başkanların ve başkan yardımcılarının istifası istemesi ile gündeme gelmişti. Sözleşmesi Mart ayına kadar uzatılan Taşçı’nın neden istifalarına istemesine gerekçe de göstermediği belirtiliyor.   Pandemi döneminde en çok  konuşulan kurumlar kuşkusuz sağlık sektörü. Pandemi döneminde aldığı kararlarla da eleştiri konusu olan İl Sağlık Müdürlüğü, şimdi başka bir konu ile gündeme geldi. Olayların bitmediği sağlığın başındaki Ali Taşçı’nın Başkan olarak bilinen 4 yardımcısı bulunuyor. Bu başkanların da yardımcıları var. Alınan bilgiye göre; Müdür Taşçı’nın gelişen bazı olaylar sonucu hem başkan hem de yardımcılarının istifası istediği öğrenildi. Bazı başkanların istifa ettiği ve bazı başkanların ise sözleşmelerinin Mart ayına kadar olduğunu belirterek istifa etmek istemediğini konuşuluyor.

BAKANLIK YASAKLADI O İSTİFASINI İSTEMİŞ
Hızını almayan Müdür Taşçı, aynı zamanda başhekimlerin istifasını da istediği belirtiliyor. Bu istifa isteme işleminin ise sağlık çalışanları içinde” saka gibi” olarak değerlendirdi. Geçen Ekim ayında Sağlık Bakanlığı bir genelge yayınlayarak sağlık çalışanlarının izin ve istifaları ile ilgili düzenleme yapmıştı.
Sağlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdrülüğü’nün Personel İşlemleri başlığı ile yayınladığı genelgede “Bakanlığımız merkez ve taşra teşkilatında görevli bütün personelin: “Her ne sebeple olursa olsun bu süreçte görevinden çekilme (İstifa) talebinde bulunan personelin mezkûr talebi kabul edilmeyecektir.”  emri ile istifalar yasaklanmıştı.
Genelgeye rağmen Müdür Taşçı’nın sağlık çalışanlarının istifasını istemesi kurum içinde yaşanan huzursuzluğa bir yenisi daha eklendi.
 
MOBBİNG NEDİR?
“Mobbing” terimi, bir kişiyi taciz etmek, sindirmek, kabadayılık yapmak ya da rahatsız etmek için işbirliği yapan bir grup kişiyi ifade eder. Bir işyerinde, bir grup çalışanın, belirli bir çalışana yönelik düşmanca davranışlarda bulunduğunda ve bu çalışanın kendilerinini güvende hissetmesini ve görevlerini yerine getirmesini zorlaştığında mobbing meydana gelir.
 
Mobbing ile uğraşan bireyler meslektaşları, üstleri veya astları olabilir. Bu davranış açık ve doğrudan, gizli ya da dolaylı olabilir.
 
MOBBİNG HEDEFLERİ KİMLERDİR?
Genellikle en yaratıcı, etik ve yetkin olanlar. Bunun nedeni, diğer çalışanların işyerinde kendi pozisyonuna tehdit olarak algılamasıdır. Denetim otoriteleri aynı zamanda mobbing için önemli bir hedeftir. Bu durumlarda astlar, birbirleriyle işbirliği yaparak denetleyicilerini zayıflatırlar. Kadınlar, genç işçiler ve yaşlı çalışanların hedef alınma riski daha yüksektir ve sosyal hizmet, sağlık ve eğitim gibi belirli alanlarda mobbing oranları özellikle yüksektir. 
 
Hülya Öz