GESTAŞ’ta olaylar bitmek bilmiyor. Tamamı Çanakkalelilerin malı olan ve yeni genel müdür tarafından şahıs şirketi gibi yönetildiği gerekçesi ile eleştirilen GESTAŞ yeni bir gelişme yaşandı. Yaptığı yanlış uygulamalar ve görev alanı dışında uyguladığı operasyonla nedeniyle GESTAŞ Deniz Ulaşım Genel Müdürü Mahir Sevinç hakkında suç duyurusunda bulunuldu.
 
Gestaş Deniz Ulaşım, 2006 yılı Ağustos ayında Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirme kararıyla Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden (TDİ) Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle faaliyetlerine başladı.

Şirketin yüzde 99.87 hissesine sahip Çanakkale İl Özel İdaresi. 6 hatta, 15 iskelede, dönemsel olarak değişen 16 ila 21 sayıda gemiyle, Çanakkale Boğazı, Gökçeada, Bozcaada ve Güney Marmara hattında, araç ve yolcu taşımacılığı yapıyor.

Çanakkale’ye kazandırılan en büyük şirketlerin başında GESTAŞ geliyor. İl Özel İdaresi’ne ait, Çanakkale Belediyesi, Ayvacık Belediyesi’nin de ortak olduğu şirket, aynı zamanda Türkiye’nin en önemli deniz şirketlerinden biri. 

EN ÇOK GÜNDEME GELEN MÜDÜR
GESTAŞ kurulduğu günden buyana üçüncü müdür görev yapıyor. Daha önceki iki genel müdür icraatları ile şirketi gündeme getirdi. Bu yılın başında GESTAŞ Genel Müdürü’nün değişmesi ile şirket kentin gündeminden hiç düşmedi. Kasasında 16 milyon TL ile şirketi devralan GESTAŞ’ın yeni genel müdür Sevinç,  birkaç ay sonra İl Genel Meclisi’ne borçlanma yetkisi ile başvurdu. İl Genel Meclisi’nin kapısından defalarca dönen GESTAŞ, pandemi döneminde olmasına rağmen ve ulaşımın tamamen azaldığı dönemde birçok gemi satın aldı. Adrese teslim gemilerin satın alındığı konuşulmaya başlandı.
Bir yandan yeni gemiler alan şirket diğer taraftan bölgede tek olmak için Gelibolu ile Çardak arasında hizmet veren GELÇAR’ı yok etme planları yaptığı öğrenildi. Bir süredir yaptırımlarla ayakta durmaya çalışan GELÇAR, kısa süre önce isyan bayrağını çekti.

İddiaya göre;  GESTAŞ’ ın GELÇAR Denizcilik’in 40 yıllık deniz taşımacılığı hizmetini bitirmek için 31 Mart 2021’i beklediği yönünde. GELÇAR Denizcilik’in31 Mart 2021’de yenilenmesi gereken “ Kapat atma” sözleşmelerini yenilemeyeceği iddia edildi. “Kapak atma” sözleşmelerinin yenilenmemesi durumunda Gelibolu iskelesine yanaşma izinleri ortadan kalkan GELÇAR bünyesindeki feribotlar Çardak -Gelibolu hattında çalışamayacak. GELÇAR’ a bağlı feribotların “Kapat atma” sözleşmelerinin yenilenmeyeceği ve bu sayede, 40 yılı aşkın süredir boğaz hattında araç ve yolcu taşımacılığı da yapan feribotların seferlerinin duracağı konusunu, Çardak ve Gelibolu’ da yaşayan vatandaşlar günlerce konuştu.
 
GEMİLER YANAŞTIRMADI
Bu söylentilerin hemen ardından geçen ay Gelibolu iskelesinde GESTAŞ ile GELÇAR arasında gerginlik yaşandı. Alınan bilgiye göre; Gelibolu ile Çardak arasında deniz uylaşımını sağlayan GELÇAR’a ait bir feribot Gelibolu İskelesi’nde rampaya yanaştırılmadı. Bu yaptırım GESTAŞ’ın yetkisinde olmamasına rağmen feribotun iskeleye yanaştırılmaması gerginliğe neden oldu. Bu gemi olayından sonra sefer düzenlemesi gerekçe gösterilerek GELÇAR’a ait başka bir gemi yine yanaştırılmaması bu sefer kent genelinde tepki ile karşılandı.

İSKELELERİN SAHİBİ İL ÖZEL İDARESİ
GESTAŞ’ın GELÇAR’a ait gemileri iskeleye yanaştırmaması olayı büyüyerek devam ederken, iskelelerin İl Özel İdaresi’ne ait olduğu öğrenildi. Tüm iskelelerin özel idareye ait olduğu ve GESTAŞ’ın buraya yıllık kira ödeyerek hizmet verdiği hatırlatıldı. GELÇAR gibi GESTAŞ’ın da kiracı olduğu belirtilirken, kiracının başka bir kiracıya ait gemiyi yanaştırmaması ise görev dışı uygulama olarak kabul ediliyor. Oysa bir geminin iskeleye yanaştırılıp yanaştırılmaması Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti’nin görev sahasında olduğu belirtiliyor. Görevi olmadığı halde böyle bir yaptırım uygulayan GESTAŞ’ın kanunsuz hareket ettiği belirtiliyor.
 
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Geldiği günden beri gündemden düşmeyen GESTAŞ Genel Müdürü Sevinç, görev alanı dışına da çıkarak uygulama ve operasyonlar yaptığı da konuşuluyordu. Bu sorunlar nedeniyle Genel Müdür Sevinç hakkında suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi.
 
Hülya Öz