Ülkemizde her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl ise pandemiden dolayı sadece çelenk koyma programı gerçekleştirildi.
Öğretmenler Günü her yıl farklı programlarla ve çeşitli etkinliklerle coşku içerisinde gerçekleşiyor. Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği" ünvanını verdi. Bu unvan, 24 Kasım'da resmileşti. Bu kapsamda her yıl 24 Kasım Öğretmenler Günü olarak kutlanıyor. Bu yıl ise koronavirüs tedbirleri kapsamında sadece Cumhuriyet Meydanında Çelenk koyma töreni gerçekleştirildi. Gerçekleşen programa Vali İlhami Aktaş, İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, ÇOMÜ Rektörü Sedat Murat, öğretmenler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

‘’ÖĞRETMENLİK SADECE BİR MESLEK DEĞİL, BİR MİSYONDUR’’
Koronavirüs tedbirleri ve sosyal mesafeye dikkat edilerek, Atatürk büstüne çelenk bırakılması ile başlayan programda saygı duruşu ve istiklal Marşının okunmasının ardından Çanakkale İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, günün anlamını belirten bir konuşma yaptı. İl Müdürü Ferhat Yılmaz, “Büyük Önder Atatürk’ün, millet olarak çağdaşlaşma mücadelemizin Başöğretmen unvanı ile taçlandırıldığı gün bizlere, eğitimin ne kadar elzem olduğunu göstermiştir.  Eğitim, toplumsal aydınlanma ve çağdaş dünyaya ulaşmanın temel aracı, öğretmenler ise bu zorlu sürecine n önemli unsurlarıdır.  Öğretmenlik sadece bir meslek değil, bir misyondur.  Öğretmenlik, dört duvar arasında bilgi vermek ve odasında bir insanı geliştirme, dolayısı ile toplumu yönlendirme hareketidir.  Öğretmenlerimiz anne ve babalarımız kadar değerli, onlar kadar azizdir.  Biz, bize bir harf öğretene kırık yıl kölesi oluruz gibi bir kültüre sahibiz.  Öğretmenlerimiz emekli olsa bile yetiştirdiği öğrenciler, ülkeye ve topluma hizmet vermeye devam edecek. Bizler de bir zamanlar toprağa ektiğimiz tohumların ulu bir ağaç oluşunu keyifle izleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘’2023 HEDEFLERİMİZ VE 2053 UFKUNDA’’
İl Müdürü Yılmaz, öğretmenlerin hem pandemi sürecinde yaptığı çalışmalara değindi hem de ileriki hedefler hakkında bili verdi.  “Bakanlığımız, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinden bu yana öğretmenlerimizin desteği ile uzaktan eğitim sürecini en iyi şekilde yöneterek, dünyaya örnek olacak bir çalışmaya imza attık.  Öğretmenlerimiz, Sosyal Vefa Destek Grupları birimlerinde çalışarak, eğitimin sadece ders vermek olmadığını,  zor zamanlarda ihtiyaç duyan vatandaşlarımızı süreç boyunca destek olarak birlik ve beraberliğimizi bütün dünyaya göstermişlerdir.  Meslek Liselerimizin öğretmenleri ve öğrencileri el ele vererek toplum sağlığı için gerekli malzemeleri üretip, zor zamanda verilen mücadeleye ciddi anlamda destek olmuşlardır.  Daha güçlü ve daha muvaffak bir ülke için geleceğimizi emanet edeceğimiz nesillerimizin 2023 hedeflerimiz ve 2053 ufkunda, milli değerlerimize bağlı, tarihi değerlerini bilen, geçmiş ve gelecek arasında köprü kurarak ülkümüzü yansıtan üretimler gerçekleştirerek medeniyet tasavvurumuzu gerçekleştireceğimize yürekten inanıyorum.  Gayesi vatan olup kendini bu mesleğe adaya n değerli meslektaşlarım,  bizlerden gelecek nesilleri oluşturacak yavrularımızı geleceğe hazırlamakla Milli birlik ve beraberliğimizi teminatı geleceğin teminatlarını büyük bir özveri ile yetiştirmektesiniz.  Hepinize verdiğiniz emekten dolayı teşekkür ediyorum ”dedi.
 
İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz’ın günün önemine ilişkin konuşmasının ardından öğrenciler kürsüde şiir okudu. Sosyal mesafeye uyularak düzenlenen tören şiirlerin okunmasının ardından son buldu.

VALİ ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
24 Kasım öğretmen günü dolayısıyla Vali İlhami Aktaş günün anlam ve önemine binaen bir mesaj yayınladı. Vali Aktaş mesajında “Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ‘Başöğretmenlik’ unvanının verildiği 24 Kasım’da öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyoruz.  Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ‘Yeni nesil, sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin becerinizin ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet: fikren, ilmen, fennen,  bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli muhafızlar ister. Yeni nesli, bu özellik ve yetenekte yetiştirmek sizin elinizdedir’ diyerek öğretmenlerin görev ve sorumluluğunun önemine işaret etmiştir.   Türkiye Cumhuriyeti’nin çağdaş uygarlık hedefleri doğrultusunda kararlı adımlarla ilerleyerek güçlü devletlerarasındaki yerini almasında, çocuklarımızın ve gençlerimizin çağdaş, demokratik, ulusal değerlerimize bağlı yetiştirilmesinde, dolayısıyla ülkemizin geleceğinin şekillenmesinde sevgili öğretmenlerimizin katkısı çok önemlidir.  Bu duygu ve düşüncelerle, başta Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere görevi başında şehit olan tüm öğretmenlerimizi şükran ve minnetle yâd ediyor, ülkemizin her köşesinde büyük bir özveriyle görevlerini ifa eden sevgili öğretmenlerimizin 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum” ifadelerinde bulundu.
 
Muzaffer Cirtel