İçişleri Bakanlığı'nın, aldığı korona virüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar başladı. Cuma günü saat 20.00 saati itibariyle Çanakkale’de kafe, bar gibi işletmeler kapanırken, Cumartesi ve Pazar günü belli saatlerde sokağa çıkma yasağıyla da adeta hayat durdu. Kent sessizliğe burundu, vatandaşlar evlerinde vakit geçirmeye çalıştı. Yasak ve kısıtlamaların etkisinin ise önümüzdeki günlerde belli olacağı öğrenildi.
Koronavirüs ile mücadelede kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle yeni kısıtlamalar Cuma günü 20.00 itibari ile hayata geçti. Bu kapsamda İçişleri Bakanlığı'nın 81 ile gönderdiği genelgeyle bazı iş yerleri kapandı. Kafe, bar ve diğer işletmeler saat 20.00 itibariyle kapılarını kapattı.  
İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre; ‘’Lokanta, pastane, kafe ve restoran, gibi yeme içme yerleri 10.00 ila 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel-al hizmeti verecek şekilde açık olabilecek. Restoran, lokanta ve online yemek sipariş firmalarınca saat 20.00'den sonra sadece telefon ya da online sipariş üzerine paket servis hizmeti verilecek’’ dendi.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GERİ GELDİ
Çanakkale ilk kez 22 Mart’ta 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olanlara sokağa çıkma yasağı uygulanmıştı.  Mart ayından sonra işletmeler için alınan tedbirlerin yanı sıra İçişleri Bakanlığı genelgesine göre, hafta sonları 10.00-20.00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağı da duyuruldu. Genelgeye göre, ‘’Üretim, imalat ve tedarik zincirleri bundan muaf olacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00 ila 13.00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlar ise 13.00 ila 16.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek’’ şeklinde karar alındı.
Çanakkale ili genelinde; 65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız gün içerisinde 10:00 ila 13:00 saatleri, 20 yaş altı vatandaşlarımız (01.01.2001 tarihi ve sonrasında doğanlar) ise gün içerisinde 13:00 ila 16:00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek olup (işyerleri ile illiyetlerini gösteren çalışma/SGK kaydı vb. belgeyi ibraz eden çalışanlar hariç), bu saatler dışında ise belirtilen yaş gruplarındaki vatandaşlarımızın sokağa çıkmalarının kısıtlanmasına ve yeni bir karar alınıncaya kadar hafta sonları 10:00­20:00 saatleri dışında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına karar verildi.
Bu doğrultuda sokağa çıkma kısıtlamasının günlük hayata etkisini en az düzeyde tutmak amacıyla Çanakkale Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla; ilk uygulama olarak 21 Kasım Cumartesi günü saat 20:00 den 22 Kasım Pazar günü saat 10:00 a kadar, 22 Kasım Pazar günü saat 20:00 den 23 Kasım Pazartesi 05:00 saatine kadar sokağa çıkma kısıtlaması uygulanmasına, bundan sonraki hafta sonlarında da uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar yukarıda belirtildiği şekilde devam edilmesine karar verildi.
Kararın ardından bu hafta sonu ilk kez uygulanan kısıtlamalarda Çanakkaleli vatandaşların büyük çoğunluğu yasaklara uydu. Söz konusu saatlerde Çanakkale adeta sessizliğe gömüldü. Cadde ve sokaklar bomboş kaldı. Vatandaşlar evlerine çekildi.
‘’İNŞALLAH HASTALIĞI HEP BERABER YENERİZ’’
Artan vakaların ardından koronavirüsün bulaş riskini azaltmak adına alınan yeni tedbirler doğrultusunda kafesini kapatan işletmeci Reşat Tosun, “Tabii olması gereken karar buydu, doğru bir hareket. Müşteriler vardı ama hepsi boynu bükük bir şekilde gittiler. Tabii yapacak bir şey yok. İnşallah bu hastalık, bu kısıtlamalarla gider, aşısı bulunur ve tamamen ortadan kalkar inşallah. Eğer bu tedbirler, bu virüsü engelleyecekse; 2-3 ay ya da bir sene kapatalım. İnşallah hastalığı hep beraber yeneriz” ifadelerinde bulundu.
‘’TEKRAR AÇILANA KADAR BEKLEYECEĞİZ’’
Bir diğer kafe işletmecisi Deniz Duman, “Virüs böyle azalacaksa yapacak bir şeyimiz yok, tekrar açılana kadar bekleyeceğiz. İnşallah düşer biz de mekanımızı açarız. Müşterilerimizin hepsini saat 20.00’dan önce çıkarttık, temizliğimizi yaptık, kapattık ve gidiyoruz. Daha önce saatimizi 22.00’a çekmişlerdi saatimizi, şimdi ise 20.00’a çekildi. İnşallah vakalar düşer, biz de dükkanımıza kavuşuruz” dedi.
 
Arzu Baldur