Geçtiğimiz hafta itibariyle altın fiyatında ciddi bir düşüş grafiği gözlendi. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, altın fiyatlarındaki dalgalanmaları değerlendirdi.

Altın fiyatları son günlerde koronavirüs aşı haberlerinin etkisi ve dolar kurunun TL karşısında hızlı değer kaybetmesi nedeniyle birlikte büyük bir düşüş yaşadı. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, altın fiyatlarındaki düşüşü değerlendirerek, ‘’Altın, geçen hafta sonu itibariyle yaşanan dünyada ve memleketimizde yaşanan ekonomik parametrelerin belirleyici unsurlarındaki değişkenlikten dolayı ivme yaşadı. Bir tanesi malum covid-19 ile ilgili olan aşının bulunduğu haberi bir de mevcut merkez bankasının başkanının görevden alınıp akabinde de Türkiye’deki ekonomi bakanının kendi istifasıyla birlikte yeni bir ivmeye doğru yönelmesi ekonomi karar vericileri. Netice itibariyle bunlarla birlikte başlayan süreç hem doları aşağıya doğru hem de onsun aşağıya doğru kümelenmesine sebep oldu. Bunun altında yatan gerekçeler malum, ekonomideki Türkiye’deki yeni bir ekonomik ortamın belirlenmesi ve buna istinaden Türkiye’deki hükümetin yeni ekonomi üzerindeki almak istediği reformların öncelikleri piyasa tarafından satın alındı. Dolar 8,50 8,60 bandında 7,70- 7,80 bandına kadar hatta 7,60 kadar gevşedi ama bugün yaklaşık 7,78, 7,80 bandında geziyor. Onsunda aşının bulunmasıyla birlikte 1950 dolarlardan 1940 dolarlardan 1860 dolarlara kadar’’ ifadelerini kullandı.
Çanakkale’de gram altının fiyatlarını açıklayan Timur Ay, 22 ayar 460 lira, 24 ayarın 474 lira bandında olduğunu belirtti.

‘’MEDCEZİR GİBİ DÜŞÜNÜN’’
Altın fiyatlarındaki ciddi düşüş nedeniyle yatırımcılara tavsiye veren Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, ‘’Satmayı tavsiye etmiyorum. Çünkü kısa vadeli bir şey. Bu malum piyasaları takip eden arkadaşlar genelde kar satışları gibi algılanabilir. Kar satışı gibi bir boşaltması oldu. Bunu bir medcezir gibi düşünün. Biraz deniz çekildi. Şimdi denizin tekrardan gelmesi biraz güçlü gelecek gibi görünüyor. Onsun gelecekteki beklentisi daha yukarlardaki fiyatları bekliyor piyasa. Altını satmaktan çok bence bu fiyatların 70 lira gibi bir altının düşüşü bence alımı destekleyici  bir unsur olması gerektiğini düşünüyorum. Altın alınması konusundaki zamanlama adına bu zamanın o zaman olduğunu düşünüyorum’’ dedi.

‘’GÜVENLİ LİMAN KONUMUNU DEVAMLI OLARAK TUTAR’’
Açıklamalarına devam eden Timur Ay, ‘’Altın kısa vadede belki yatırımcının alış satışlardaki kar haddini tatmin etmeyebilir ama orta ve uzun vadede altın her zaman kendini güvende tutar hem de yatırımcısını da bir şekilde kazandırarak güvenli liman konumunu devamlı olarak tutar’’ şeklinde konuştu.

Timur Ay,‘’Doların satış yapması daha çok fiyatın TL bazındaki altın fiyatını aşağıya doğru çekti. Ben yine de buradaki yıllardır tecrübemiz, doların altın fiyatı üzerindeki etkileyici unsuru daha da yukarılarda olacağını düşünüyorum’’ diye konuştu.

Bünyamin Nami tonka