Gelibolu Yarımadası’nda bulunan Seddülbahir köyünde Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından "Çanakkale Muharebeleri'nin İlk Şehitlerini Anma" programı gerçekleştirildi.
 
İngiliz ve Fransız gemileri Osmanlı Devleti ile ilgili henüz fiilî ve resmî bir savaş durumu olmamasına rağmen boğazın girişini koruyan tabyaları 3 Kasım 1914’te bombalamaya başladı. 16 dakika süren bombalamanın ardından Seddülbahir Kalesi içindeki tabyanın cephaneliğinin isabet alınmasıyla barut ve top mermileri patladı. Bu saldırı sonucunda 5 Subay ile 81 er ve erbaş bulundukları noktada şehit oldular. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından Çanakkale Savaşları’nın ilk şehitleri Seddülbahir köyünde bulunan Seddülbahir Kalesi'nin girişindeki 3 Kasım Şehitliği’nde anıldı. Törene Vali İlhami Aktaş,  Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mehmet Cem Okyay, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Eceabat Kaymakamı Hasan Ongu, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Tahsin Saruhan, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman,  Eceabat Belediye Başkanı Saim Zileli katıldı.
 
ÇANAKKALE’NİN İLK ŞEHİTLERİ
Törende konuşan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 3 Kasım 1914 Çanakkale’nin ilk şehitlerinin verildiği gün olduğunu söyledi. İsmail Kaşdemir, “3 Kasım’da düşman donanmasındaki gemilerin açığa gelip Seddülbahir’i bombalayıp, burada bulunan cephaneliğin infilak etmesiyle oluşan patlamada 81 er, 5 subayımız şehit olmuştur. Tarihe de Çanakkale’nin ilk şehitleri olarak geçmişlerdir. Onları rahmetle ve şükranla anıyoruz.
 
‘’BU KAHRAMAN ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİ UNUTMAYACAĞIZ’’
3 Kasım 1914 günü İngiliz ve Fransız gemilerinin bombardımanıyla şehit olan askerleri anma töreninde konuşan Kaşdemir sözlerine ‘’Çanakkale’nin ilk şehitleri, önce cenabı Allah’ın izni ve şehitlerimizin fedakarlığı sayesinde hür vatanımızın semalarında hür rüzgarlar esiyor. Çanakkale Boğazı da o günden beri muzaffer bir edayla akıp gidiyor. Temennimiz odur ki, bu topraklarda al bayrağımız dalgalanacak ve ezanlar hiç dinmeyecek. Biz de bu kahraman şehit ve gazilerimizi unutmayacağız, her zaman hayırla yad edeceğiz” şeklinde devam etti.
 
TÖRENDE KORONAVİRÜS TEDBİRLERİNE UYULDU
Koronavirüs tedbirleri nedeniyle maske mesafe ve hijyen kurallarına uyularak az kişi ile gerçekleştirilen tören için Kaşdemir, “Bir kez daha bu toprakları bizlere vatan yapanları bütün Çanakkale’mizin şehitlerini ve gazilerini, bu ülkede bayrağımızın dalgalanması için canlarını ortaya koyan tüm şehit ve gazilerimizin, Anafartalar Kahramanı Cumhuriyetimizin kurucusu Kurtuluş Savaşı’mızın Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmetle, minnetle anıyoruz. Allah onlardan razı olsun” ifadelerini kullandı.
 
 
Daha sonra törende Çanakkale Savaşında şehit düşen askerler için dua edilmesinin ardından şehitliğe protokol üyeleri tarafından karanfil bırakıldı. İlk Şehitler Kabristanı’na karanfil bırakıldıktan sonra tören sona erdi.
 
 
Muzaffer Cirtel