Uzaktan eğitimle birlikte piyasada bilgisayar sayısı azalırken, yenilerin fiyatları ise kat kat arttı. Durum böyle olunca vatandaşlar ikinci el bilgisayar ve tabletlere yöneldi. Elektronik tamir dükkanları ise tamire getirilen bilgisayarlarla dolup, taştı.

Koronavirüs salgını nedeniyle öğrencilerin uzaktan eğitime başlamasıyla bilgisayar ve tablet tamir etmek isteyenlerin sayısı arttı. Pandemi sürecinde fabrikaların çalışmaması ve elde bulunan stokların tükenmesi nedeniyle bilgisayar fiyatlarının arttığını belirten teknik servis yetkilisi Mustafa Zor, insanların yeni bilgisayar ya da tablet almak yerine ellerinde bulunan cihazı tamir ettirmek veya bakımını yaptırmaya yöneldiklerini söyledi.

Uzaktan öğretim sürecine geçilmesiyle EBA TV ve EBA Portal üzerinden derslerin işlenmesi evlerde bilgisayar ve tablet ihtiyacı doğurdu. Doların yükselmesiyle bilgisayar ve tablet fiyatlarında büyük artışlar yaşanınca vatandaşlar evlerindeki cihazları ya tamir ettirdi ya da uygun fiyatlı ikinci el cihaz alma yoluna gitti. Bunun sonucunda uzaktan öğretim süreci en çok tamircilerin yüzünü güldürdü. Tamirciler zaman zaman ise fazla mesai yapmak zorunda kaldı.

UZAKTAN ÖĞRETİM YOĞUNLUK YAŞATTI
Önceki yıllara göre tamir için bırakılan tablet ya da bilgisayarların sayısında büyük bir artış olduğunu belirten 20 yıldır bilgisayar ve tabletlerin bakım ve tamirini yapan Mustafa Zor, " Uzaktan eğitim süreci artan bilgisayar ihtiyacından dolayı iş olarak bizi olumlu etkiledi.  İşlerimiz bu ara çok yoğun’’ dedi.

İKİNCİ ELE RAĞBET VAR
Uzaktan eğitim sürecinin başlamasıyla birlikte mağazalarda bulunan stokların tükenmesinin ardından ikinci el ürünlerin fiyatında çok büyük bir artış yaşanıyor. İkinci el bilgisayar satışlarının da olduğunu ifade eden servis yetkilisi Mustafa Zor, ‘’İkinci el bilgisayar satıyoruz. Sıfır fiyatları genel olarak çok yüksek olduğu için insanlar ikinci ele rağbet gösteriyor’’ şeklinde konuştu.

GÜNDE ORTALAMA 5-10 TAMİR YAPIYORUZ
Gelen tamir siparişlerine yetişmekte zorluk yaşadıklarını ifade eden Zor, " Daha çok uzaktan öğretimle birlikte talepler arttı. Çünkü uzaktan öğretim olmayınca evde bilgisayar ihtiyacı daha az oluyor. Uzaktan öğretimle birlikte telefon tabletler uzaktan öğretim ihtiyacına çok cevap vermiyor. Tamir masrafı 20 liradan başlıyor 500 liraya kadar cihazın durumuna göre değişebiliyor. Bu süreçte günde ortalama 5 ila 10 bilgisayarın tamirini yapıyoruz’’ dedi.

Muzaffer Cirtel