Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi (ÇAKOOP) bünyesinde hizmet veren Halkın Bakkalı Temmuz ayında tüketicilerin hizmetine açıldı. Halkın Bakkalı uygun fiyatları ve taze ürünleri ile vatandaşların tercih ettiği bir yer olması ile ÇAKOOP marka olarak tescillendi.
 
Çanakkale’de Halk Bahçesi içerisinde yer alan Halkın Bakkalı tescil ettirdiği ÇAKOOP markasıyla taze ve güvenilir ürünleriyle vatandaşlara hizmet vermeye devam ediyor.  Uygun fiyatlarıyla zaman zaman önünde kuyruklar oluşturan Halkın Bakkalı Projesi için SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit gazetemize konuştu. Berkit, hem üretici olmak isteyenlere çağrıda bulundu hem de Halkın Bakkalı Projesi için yeni planlamaları paylaştı.

SS. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit, Halkın Bakkalı hakkında ‘’20 Temmuzda S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi  bünyesinde halkın bakkalı açıldı. Temel amaçlarından bir tanesi de üreticiyi ve tüketiciyi korumak. Çünkü bu ülkede üreticiler rahat etmezse tüketicilerin rahat etmesi imkansız. Üretime teşvik etmek ve en az aracılarla tüketicilere ulaşmaya çalışmak. Küçük bir proje. Sizin de gözlediğiniz gibi 25 metrekarelik bir alanda hizmet vermeye çalışıyoruz. Genel prensiplerimiz üreticilerin örgütlenmesine de katkı sunmak. Özellikle üretim kooperatiflerinin ürünlerini satmak. Mesela çayda Hopa çayı satıyoruz. Kooperatif olarak orasını bulabildik yine kendi bölgemizde Bayramiç Pıtıreli Kooperatifi’nin zeytinyağları var. Ayvalık Kooperatifi’nin temel gıda maddeleri var. Bergama Kooperatifi’nin zeytin ve zeytinyağı benzeri ürünleri var. Diğer manav grubu ürünleri de bir dönem Park Ve Bahçeler Müdürlüğü’nden temin ettik şimdi de direkt üreticiden alıp tüketiciye sunmaya çalışıyoruz’’ dedi.

‘’ÇAKOOP MARKASIYLA SATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’’
‘’Çanakkale bilindiği gibi üretim kenti Türkiye’de 40 üründe ilk 10’a giriyor üretim biçimi açısından. Önümüzdeki günlerde hedefimiz büyükşehirlerde oluşabilecek tüketim merkezlerinde bu bölgeden fazla üretilen pazar sıkıntısı çekilen ürünlerin pazarlamasına katkı sunmak. Genel projemiz bu. Bir de bunun yanında sözleşmeli ürün diktirmek. Mesela Çanakkale’nin baklası dünyada meşhur. Şu an zamanı değil ama bakla dikimi ile alakalı olarak, bizim gençliğimizde araç gerecin çok az olmasına rağmen yüzlerce kamyon Cuma pazarı sırasında bekletilip gemilere yükletilip yurt dışına gönderilirdi. Şu an onun yerli tohumunu tespit ettik onunla ilgili de önümüzdeki günlerde sözleşmeli bakla diktirmeyi hedefliyoruz. Bu arada kendi markamız olan ÇAKOOP markasını tescil ettirdik. Önce kendi yöremizin ürünlerini paketletip sonrasında Ege bölgesi ve Türkiye genelindeki bakliyat ürünlerini kendi markamızda paketleyip satmayı hedefliyoruz.
Bir ithal memleketiyiz. Her türlü tarım ürününü hoşumuza gitmemesine rağmen ithal alıyoruz. Kesinlikle biz ithal ürün satmıyoruz. Daha ileri bir söylem olarak bazı ürünleri bölgemizde bulmak çok zor, mesela mercimek Çanakkale ve Marmara bölgesinde yetişmesi çok zor İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde üretiliyor. O bölgeden bulup paketletme hedefliyoruz. Karakılçık buğdayını Çanakkale Belediyesi Park Ve Bahçeler Müdürlüğü bölgede tohum bularak ekti. Önümüzdeki günlerde de onları satacağız’’ şeklinde konuştu.

KAR MARJI ÇOK DÜŞÜK
Çalışma saatleri hakkında bilgi veren Berkit, ‘’Haftanın her günü açık. Bir tek Pazar günü kapalıyız. Sabah 9.00’da Halkın Bakkalı açılıyor akşam 18.30’a kadar hizmet vermeye çalışıyoruz’’ diyerek pazardaki fiyatlar ve Halkın Bakkalı arasında fiyat değerlendirmesinde bulundu. ‘’Pazardaki fiyatlarla buradaki fiyatlar birbirine çok yakın ama ucuzluk yok. Çünkü samimi olmak lazım örneğin bir pirinci büyük toplantıcılar 3 kamyon 5 kamyon alırsa biz 1 kamyon alıyoruz. O yüzden ülkemizdeki ticari söylem de ne kadar çok toptan olursa ıskonto oranları da o kadar çok oluyor. Ama bizde de kar marjı çok düşük. Biz sadece genel giderlerimizin karşılamak ve gelecekle ilgili yatırımlar yapmak istiyoruz’’ dedi.

‘’ÜRETİCİDE SEÇİCİ OLMAYA ÇALIŞIYORUZ’’
Zaman zaman burada kuyruklar olduğu oluyor. Manav bölümü düzenli gelirse diğer içerideki ürünlerde ona göre satılıyor. Yani onu temin etmekte güç oluyor. Çünkü direkt üreticiye ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıca bölgemizde üretilmeyen ürünleri satmayı düşünmüyoruz. Örneğin kışın Antalya’dan kırmızı domates getirip satmayacağız. Üreticide seçici olmaya çalışıyoruz. Üreticileri bulmaya çalışıyoruz ve direkt onlardan almaya çalışıyoruz. 2 günde 1 Çanakkale Belediyesinin ürünleri geliyordu. Domates, patlıcan, biber, bamya gibi şimdi haftanın 2 günü arayla domates geliyor Kumkale’den, diğer ürünleri de pazardan  üreticilerden temin etmeye çalışıyoruz’’ açıklamasında bulundu.
Üretici olmak isteyenler için bilgi veren Berkit, ‘’Üretici olmak için kırsal kesimde yaşamak lazım veya bu bölgede yaşayıp da köyde arazisi olması lazım. Yasa gereği de üretici olduğunu belgelendirmesi lazım. Bizim Çanakkale ilimiz tarım alanlarına çok yakın olduğu için çoğu üretici Çanakkale’de yaşıyor. Onların fazla ürettikleri ürünleri getiriyoruz. Küçük üreticilere çağrımız şudur; bizim marketimiz eğer kendileri üretiyorsa tüm üreticilere açıktır. Biz her ne kadar küçük esnafa rakip gibi görünsekte hayır değiliz. Nedeni de şu; biz kendi markamızla küçük esnafa da dayanışma içinde olmak için baklagillerden olmak üzere ürün verebiliriz. Önümüzdeki günlerde de onunla ilgili de çalışmalarımız olacak’’ dedi.
 
Hülya Öz