Türkiye’de ilk olarak 11 Mart’ta görülen koronavirüs vakalarının ardından alınan önlemler sonucunda bu durumdan en çok etkilenen sektör turizm oldu. Yerli ve yabancı turist sayısında büyük düşüşler yaşanmasıyla Çanakkale’deki turizm acentaları sezonu büyük kayıplarla kapattı.

Dünyada koronavirüs vakalarının görülmesiyle ülkeler arasındaki havayolları bir bir kapanmaya başladı. Önce yabancı turistleri kaybeden Türkiye ardından da yurt içi şehirlerarası seyahat yasağı ilan edilmesiyle yerli turistleri de kaybetti. 1 Haziranda Yeni normalleşme sürecinin başlaması ile şehirler arası seyahat yasakları kaldırıldı. Yazın gelişiyle birlikte bu süreçte az da olsa canlanacağı düşünülen turizm sektörü maalesef beklediği hareketliliği elde edemedi.

Acentaların zaten zor durumda olduğunun altını çizen TÜRSAB Çanakkale Körfez Yöre Temsil Kurulu Başkanı Turizmci Ahmet Çelik, acentaların 2020 turizm yılını yüzde 85 kayıpla kapattıklarını açıkladı.  Çelik açıklamasında, “Temmuz ve Ağustos’ta biraz daha fazla bir turizm hareketliliği bekliyorduk. Genel olarak bakacak olursak Turizm sezonunu bir önceki yıla nazaran yüzde yüzde 80 - yüzde 85 oranında kayıpta kapattık. Temmuz ve Haziran aylarında Çanakkale seyahat acentaları ve  Balıkesir Seyahat acentaları hizmetleride, ürünlerinde en önemli potansiyeli bölge turları oluşturuyor’’ dedi.

Çelik, bölgesel turların da geçen seneki sayılara göre, azaldığını belirtti. Konuşmasını şu örnekle betimledi; ‘’Bir seyahat acentası geçen sene Ağustos ayında 1000 kişi gezdirmiş ise bu sene bu sayının yüzde 90 düştüğünü görüyoruz yani  100 kişi ancak gezdirmiştir. Yani geçen seneye nazaran 900 kişi daha az gezdirmiş gibi oluyor ve toplama da bakacak olduğunuzda yüzde 90 a varan bir kayıp yaşanıyor’’ dedi.

‘’ACENTALARI DAHA ZOR BİR SÜREÇ BEKLİYOR’’
Turizmde vatandaşların Coronavirüs salgını nedeni ile zaten tur ve tatil seçeneklerini değiştirdiğini yaz sezonunun bitiminde acentalar için önemli gelir kaynağı teşkil eden okul turlarının da okulların açılmaması nedeni ile yapılamadığına dikkat çekerek turizm acentaları daha zor günlerin beklediğini ifade etti. Çelik açıklamasında şunları söyledi. “Bundan daha kötüsü Eylül ayı sonu itibariyle sonbahar kış dönemi başladı. Normalde seyahat acentaları sonbahar aylarında okul turları düzenlerlerdi. Fakat okulların açılmayacak olması, acentalar için önemli bir gelir kaynağını tamamen sıfıra indirmiş oldu. Dolayısıyla acentelerin eğer sonbahar ve kış aylarında Coronavirüs ile ilgili olumlu bir gelişme olmazsa Mart ayına, Nisan ayına kadar herhangi bir işlerinin olmayacağını öngörüyoruz. Seyahat acentalarını çok zor, çok daha kötü bir süreçin beklediğini düşünüyoruz. Devletimiz sağolsun bu zamana kadar teşvikler, KGF ( kredi garanti fonu)kredileri, Kısa çalışa ödeneği  ve benzeri desteklerle seyahat  acentalarının ayakta kalması sağlandı. Fakat seyahat acentalarına ciddi ve farklı bir uygulama yapılması gerekiyor. Çünkü Sonbahar ve kış aylarında gerçekten seyehat acentalarının hiçbir işi olmayacak ve bu anlamda büyük bir kayba uğrayacaklar” şeklinde konuştu.

‘’DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ’’
Çok zor durumda olan Turizm Acentalarının devletten destek beklediğinin de altını çizen Çelik  “Biz seyahat acenteleri olarak devletimizden ikinci bir teşvik paketini bekliyoruz.  Geri ödemesi en az bir yıl yada altı ay sonra başlayacak, uzun vadeli, düşük faiz oranlı yeni teşvikler bekliyoruz. Seyahat acentaları, esnafı, bölgedeki yüzlerce binlerce  çalışanı istihdam ediyor. Acentalar çok büyük bir kayıp yaşıyor. Bu sene sadece otel satışlarımız biraz iyi oldu. Bazı kesimler tatillerini otellerde değerlendirdiler. Çanakkale'de otellerimizin Ağustos ayında Eylül' ün 15'i ne kadar veya Temmuz'da 15'inden sonra iş yaptığını gördük. Zaten turizmde en önemli süreç 15 Temmuz - 15 Eylül arasında yaşandı. Çanakale’ de Ağustosun başı gibi pik noktasına ulaşan turizm hızla düşüşe geçti. Dolayısıyla acentacılar, çok zor durumdalar. Önümüzdeki dönemde acentaları çok daha zor günleri beklediğini düşünüyorum ve bu anlamda da yeni teşvikleri, yeni destekleri beklediğimizi ifade etmek istiyorum.”dedi.

Muzaffer Cirtel