Kıyafet tezgahlarında ise durum eskiye oranla durgun, vatandaş tezgahlara pek yaklaşmıyor. Kimi esnaf durumdan memnunken, kimisi de virüsün etkisiyle zor durumda olduklarını söylüyor.
 
Çanakkale Cuma pazarında kıyafet tezgahları eskiye oranla boş kalırken, esnaf çok zor durumda olduğunu söyledi. Satışların durgun olması esnafın kafalarını karıştırdı. Borçlarını nasıl ödeyeceklerini düşünen esnaf, fiyatta indirim yapmaya da devam ediyor. Nihal Karadere adlı esnaf, “Satış yok, esnaf çok zor durumda. Ödemelerimiz sıkıntıda. Parasızlıktan insanlar malını aldığı fiyatın daha da altına vuruyor. Sıkıntı çok büyük geçim çok zor. Eskiye göre rağbet de azaldı, çünkü insanların alım gücü çok düşük. Fiyatlarda indirim yapmamıza rağmen rağbet yok” dedi.
İnsanların tezgahlara yaklaşmaya çekindiğini söyleyen Burak Uzun adlı esnaf ise, “Pazarda durum hiç iç açıcı değil, git gide işler düşmeye başladı. Fiyatları gün geçtikçe indirmeye çalışıyoruz, vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz ama virüsten dolayı insanlar pek kıyafet alışverişi yapmıyor. Daha çok sebze alışverişi yapıyor. Bir de insanlarda mala dokunurken bir çekinme var, çünkü aynı malı bir kişi değil elli kişi elliyor. Pazardaki insan oranı da eskiye göre çok düştü. Ne diyelim Allah yardımcımız olsun” ifadelerinde bulundu.

Meyve ikinci planda kalıyor
Cuma pazarında meyve tezgahları sebze tezgahlarına oranla boş kalıyor. İnsanlar öncelikle temel gıda ihtiyacı olan sebzeye yöneliyor. Yemeklik sebze alışverişini tamamlayanlar arta kalan paralarıyla meyve almayı tercih ediyor. Meyve satışı yapan ilyas Er isimli esnaf bununla ilgili şunları dile getirdi: “Virüsten dolayı insanlar pek pazara gelmeyi tercih etmiyor. O yüzden de satışlar az oluyor. İnsanlar bütçesine göre alışveriş yapmaya çalışıyor. Sebze ucuz, insanlar yemeklik alışverişlerini öncelikle yapmayı tercih ediyor. Meyve biraz daha lüks olduğu için ikinci planda kalıyor. Fiyatlara bakacak olursak az olan şey pahalı bol olan şey de ucuz. Mesela muzun fiyatı 12 TL, üzümün fiyatı 6TL ile 5TL arasında değişiyor. Üzümüne göre 4TL'ye kadar da üzüm var.”

“Vatandaşlarımız bol bol yesinler”
Pazarda balık esnafı satışlardan memnun. Satışların daha da açılması için esnaf havaların soğumasını bekliyor. Esnaf fiyatların mevsimine göre normal olduğunu ve pandemi sürecinde omega kaynağı olan balığın bol bol tüketilmesinde fayda olduğunu  dile getirdi. Esnaf Türkan Yavaşçal: “Virüsten dolayı satışlar durgun. Ama şuanda biraz daha iyi. Palamut çıkınca tezgahlar doldu. Şükür palamut sayesinde şuan iyiyiz ama o da bir aya ya sürer ya sürmez. Bütçesi el veren alabiliyor. Ama alamayanlar da var tabi. Gariplere pahalı geliyor. Biraz daha ucuz olsa daha iyi olur tabi. Aslında bir balık 12,5 TL iki balık 25TL. Yarım kilo kıyma alsan 40 TL o yüzden en güzeli balık. Vatandaş balık alsın bol bol yesinler” dedi. Ayrıca sardalyanın 20 TL, palamutun tanesinin 15 TL, mezgitin ise  20 TL olduğunu söyledi.
 
Muzaffer Cirtel