Çanakkale Belediye Meclisi 1 aylık tatilin ardından toplandı. Çanakkale Belediyesi Eylül ayı Belediye Meclis toplantısı Coronavirüs tedbirleri nedeni ile yine Parion Otel toplantı salonunda gerçekleştirildi. Eylül Ayı Çanakkale Belediye Meclisi Toplantısının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan hem Çanakkale Belediyesinin Çalışmaları ve hem de Çanakkale’nin önemli konuları hakkında değerlendirmeler yaptı. Gökhan uzun bir süreden buyana “Belediyenin yeni binası ne zaman yapılmaya başlanacak?” sorusuna da yanıt verdi. Çanakkale Belediyesinin Yeşil Belediye Binası diye adlandırılan binasının yeni ihale süreci ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve ihalenin de Ekim ayında yapılacağını söyledi. Meclis toplantısında Coronavirüs uyarısı ve su kullanımı konusunda tasarruf uyarısı da yapan Gökhan Çanakkale’ ye adeta bir çağrıda bulunarak “güçlerimizi birleştirerek Çanakkale için çok çalışmanın vakti geldi” dedi. 

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİN İKAMETLERİNİ ÇANAKKALE’ YE ALDIRMAYA ÇALIŞACAĞIZ
Çanakkale Belediyesi Eylül ayı belediye meclisi toplantısında konuşan Çanakkale Belediye Bşaknaı Ülgür Gökhan yakın bir tarihte herhangi bir ara verme konusu gündeme gelmez ise çok sayıda öğrencinin 2020-2021 akademik yılında öğrenim görmek üzere Çanakkale’ ye geleceğini hatırlatarak, Çanakkale’ ye gelecek olan üniversite gençleri ile ilgili bir çalışma yaptıklarını ifade ederek  “Öğrencilerin Çanakkale ikametgahını aldırmasını sağlayacak bir çalışma  yapmamız lazım diye düşünüyorum. Burada uzun süre okuyacak olan Üniversite öğrencileri ikametlerini Çanakkale’ ye aldırırlarsa belediyemize onların içinde para gelecek. Ama tabi öğrencilerin ikametlerini Çanakkale’ ye aldırıp onlar içinde belediyemize para gelmesini sağlarsak Üniversite öğrencilerine bu gelecek para karşılığı bir ikramda bulunmak lazım. 2020- 2021 akademik yılı başlayacak ama Coronavirüs salgını nedeni ile durum ne olur ne olmaz şimdiden bilemiyoruz. bu konu ile ilgili gelişme olursa da bilgilendirmesini yaparız. bu sistemi yapabilirsek hem öğrenciler için daha fazla işler yapabiliriz hem de öğrenci desteği yasal hale getirmiş oluruz.” dedi.

YENİ BELEDİYE BİNAMIZIN İHALESİNİ EKİM AYINDA YAPIYORUZ
Yapımı konusunda sıkıntılar yaşanan ve yapımı bir süreden buyana tamamen duran yeni belediye binası ile ilgili son bilgileri de belediye meclis üyeleri ile paylaşan Gökhan “ Yeni Belediye Binamızın yeniden İhaleye çıkma ile ilgili çalışmalarımız tamamlandı. Muhtemelen Ekim ayı içerisinde ihalenin yapılması noktasında olacağız. Çünkü bu ihale sürecinin bir süreci var biliyorsunuz. Daha önce bu ihaleyi Nisan ayında yapıyorduk ancak Covit-19 salgını dolayısı ile ihaleye katılacak olan firmalar şehirlerarası yolculukların kısıtlı olması nedeni ile Çanakkale’ ye gelemediler. Dolayısı ile ihaleyi iptal ettik. Ama bu arada tabii maliyetler arttı. Bir anda Dolar arttı. Belediye binamızı yeniden Yeşil Bina fonksiyonunu kaybettirmeden, bazı düzenlemeler ve  İlaveler yaptık. Mesela projeye güneş enerjisi falan ilave ettik. tabi düzenleme ve değişikliklerin hepsini projemizi yapan mimarlar ile beraber yaptık. Şu anda artık süreci başlatıyoruz bu vesileyle artık yeni belediye binamızın ihalesini yapacağız. Artık e-ihale yapacağız. Yani buraya kadar elinde çanta ile hiçbir müteahhit gelmeyecek. Biz ihaleyi interneti koyacağız, ihale şartnamesini, teknik şartnamesini, nihayi şartnamesini bu ihale ile ilgilenenler internetten bakacaklar ve internetten tekliflerini verecekler. Böylelikle hem beraber bir salonda olunmayacak  hem ihaleye girecek çantacılar engellemiş olacağız. Sadece ihale ile ilgililer internetten teklif vermiş olacak. İnternetten teklifi verecek olan firma kendi teklifini görebilecek biz tüm teklifleri görebileceğiz. sonuç itibariyle ihale daha yasal bir hal alacak. Çünkü sonuçta buradan bir şey saklaması söz konusu değil. bu sistem ile herhangi bir söz söylenemeyecek, dedikodu olmayacak. Teklifler internetten değerlendirilecek ve ihale sonuçlanacak. İnşallah yeni belediye binamızın ihalesini bu şekilde yaparak başarılı bir şekilde gerçekleştireceğiz.” dedi.

ÇANAKKALE’ DE YÜKSELİŞE GEÇEN SALGIN İLE İLGİLİ ÇOK DİKKATLİ OLMALIYIZ
Konuşmasında Çanakkale’ de Coronavirüs vaka sayısının artışa geçtiğine de dikkat çeken Gökhan tüm Çanakkalelileri Coronavirüs tedbirlerine sıkı sıkıya uymalarını rica ederek “Coronavirüs tedbirlerine harfiyen uymalıyız. Çanakkale’de Maalesef Coronavirüs vaka sayısında yükselme var. Bu nedenle lütfen ve lütfen salgın konusunu hafife almayalım. Virüsten korumamız lazım. Sağlık Bakanlığının da sürekli gündemde tuttuğu Maske takma, sosyal mesafe ve hijyen konusu var. Bu 3 şartı titizlikle yerine getirmemiz gerekiyor. Biliyorsunuz elimizi yıkayacağız, maskemizi takacağız ve  sosyalleşmeye alanımıza dikkat edeceğiz.  Salgın sırasında özveri ile görevlerini yapan hekimlerimiz de maalesef Coronavirüs nedeni ile ölüyor. Yani şu anda yaşamını yitiren Hekim sayısı 32 açıktı. Sayın Binali Yıldırım ve hanımefendi de Coronavirüse yakalandılar. Onlara  da geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Çünkü sonuçta bizim eski başbakanlarımızın, başkanlarımızdan biri Allah şifalar versin. Yine siyasetçilerimizden Ali babacan Coronavirüse yakalandı. Dolayısıyla Çanakkale'de Coronavirüs vaka sayısında maalesef biraz yukarı doğru çıkış var. Dolayısıyla çok dikkatli olmamız lazım. Biz hepimiz aynı gemideyiz daha fazla kısıtlama olmadan bunu atmamız lazım. Sadece bunu söyleyebiliyorum yani hijyen kuralları, sosyal mesafe’ ye ve  maske takma kurallarına Lütfen çok dikkate edelim ve bu kuralları uygulayalım. Tabii bu tür bir salgın konusunda alınan tedbirler ile alakalı alışkanlığımız yok Bir de hiç böyle bir şey görmemişiz. Bir anda böyle bir konu ile karşı karşıya kaldık.” dedi.

İÇME VE KULLANMA SUYUMUZ KURAKLIK NEDENİ İLE TEHLİKEDE
Çok kurak bir yağış mevsimi geçirdiğimizi ve aynı anda da çok sıcak bir yaz geçirdiğimizi bu nedenle de içme ve kullanma suyu miktarının tehlikeli seviyelere gerilediği bilgisini de veren Gökhan “Su kullanımız da ciddi tasarrufa gitmeliyiz” dedi. Gökhan belediye olarak herhangi bir kuraklık ve su seviyesinin çok düşmesine karşı önlemlerde aldıklarını ifade ederek şunları söyledi. “Suyumuzu çok dikkatli kullanmamız lazım değerli Çanakkaleliler. Maalesef çok kurak bir süreç yaşıyoruz. çok kurak bir sezon geçiriyoruz. Hatta tarımsal sulama ile ilgili konuda da yani sulamada bir ay geriye alınış sulama programı. Ama bu tedbir bile sıkıntıyı çözmüyor. Şu an itibariyle Bir susuzluk tehlikesi yok ama tehlikeli seviyeye  gelme riski ile karşı karşıyız. Çanakkale olarak bizim 1 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak su miktarından fazla suyumuz var ama 1 yıl sonrada kuraklık bu şiddeti ile  bu böyle devam ederse ne olacağını bilemiyoruz. Özetle Atikhisar Barajımız dolmadan bu tehlikeyi atlatamayız. Bu nedenle bu tehlikeyi şimdiden öngörüp önlemler almamız lazım. Biz Çanakkale Belediyesi olarak herhangi bir susuzluk durumuna karşı çalışmalarımızı yapıyoruz. Teknik olarak su kuyusu arıyoruz. Bununla ilgili çalışıyor arkadaşlarımız. Su kuyusu arama ile ilgili ihaleye çıkacağız. Susuzluk riskine karşı sondaj yaparak su bulmaya çalışacağız. Birde sondaj yaptınız suyu buldunuz bu suyun sağlıklı şekilde kullanıp kullanılmaması gibi bir durumda söz konusu. Ama bu konuda tedbirimizi şimdiden alarak çalışmalarımızı yapıyoruz. Ama biz de lütfen sularımızı artık çok dikkatli kullanmalıyız. Artık Arabalarımızı yıkamayalım bahçelerimizi sulamayalım. Çünkü su başka şeye benzemez biliyorsunuz çok önemli Hele şimdi çok daha önemli ya hele şimdi Coronavirüs  sürecinde su dolayısı ile hijyen çok daha önemli.”
 
ÇANAKKALE İÇİN GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRİP HEP BİRLİKTE BİR ŞEYLER YAPMA VAKTİ GELDİ
Konuşmasında Çanakkale Belediyesinin Çanakkale’ ye yapılan yatırına destek veren AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a teşekkür eden Gökhan “ Çanakkale için güçlerimizi birleştirerek Çanakkale için önemli yatırımlar yapmalıyız” dedi. Gökhan konuşmasında “Su arıtma tesisimiz iyi gidiyor şu an itibariyle. Bu konuda da Sayın Turan'a söylemiştik O da Devlet Su İşleri'nde ödenekle ilgili, müteahidin ödeneği ile ilgili konuyu bir çözüm noktasına getirdi.  Çünkü müteahhit iyi iş yapıyor, hızlı iş yapıyor. Ama mali olarak sıkışmaması lazım. Müteahhit kendi cebinden harcıyor ama, bir yere kadar. Birde biliyorsunuz artık malzeme almak kolay değil. Malzeme sağlayacak olan firmalar Peşin para istiyorlar. Dolayısıyla burada Devlet  Su İşleri'nin desteği çok önemli. Sarıçay’ın ıslahı ile ilgilide 2021 yılı yatırım programına aldırmak için AK Parti Gurup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan  girişimde bulundu. Dolayısıyla şu anda zaten yeteri kadar derdimiz var. Coronavirüs derdimiz var. Onun için biz biraz daha artık yatırımlara yönelik, burada siyasi ulaşımı da ortaya koymak suretiyle hepimiz Çanakkale için çalışmak durumundayız, hiçbirimizin şahsi  bir talebimiz yoktur. Onun için burada Çanakkale için bir şeyler yapmamız lazım artık. Yani birlikte gücümüzü birleştirmemiz lazım. Mesela Çanakkale’nin bir profesyonel takıma ihtiyacımız var. Biz Çanakkale olarak eski ismi ile 1. Lig’ ten şimdiki süper lig’ ten amatör lige düştük. Bir profesyonel takıma ihtiyacımız var. Amatör lig takımlarımız var. O takımları da desteklemeye çalışıyoruz, destekliyoruz’ da. Profesyonel takım neden lazım?  profesyonel takımınız varsa Çanakkale’nin ismi duyuluyor. Üçüncü lig’ te de olsanız hatta mümkünse 1.ligtede olsanız isminiz ve dalayışı ile Çanakkale’nin ismi duyuluyor. Yani Çanakkale'nin tanıtımı için,  ekonomisi için, tanıtımı için,  turizmi için, çok hızlı bir hamle içerisinde olmamız lazım. Coronavirüs  salgınını bahane etmeyeceğiz. Ama biz çaba göstermek zorundayız.” İfadelerine yer verdi.

VALİ İLHAMI AKTAŞ ÇANAKKALE İÇİN BİR ŞANS
Gökhan konuşmasının son bölümünde bir süre önce Çanakkale Valiliği görevine getiren Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ın Çanakkale için bir şans olduğunu belirterek  “Açıkça söylemek istiyorum. Çanakkale’ye atanan ve bir süre önce görevine başlayan Sayın Valimiz İlhamı Aktaş’ı Çanakkale açısından bir şans olarak görüyorum. Kendilerini son derece Saygın bir duruşu var. Umuyorum kendileri ile çok iyi bir işbirliği içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bunu da açık yüreklilikle söylüyorum onun için umutluyum, çalışmaya hevesliyim ve mutluyum. Herkesin de benim bu görüşümü bilmesini istiyorum.” dedi.
 
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ nın değerlendirme konuşmasının ardından  meclisi gündemine ek olarak Sağlık Bakanlığının, Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda çalışmaları ile bilinen ve tedavi yöntemleri ile toplum sağlığı açısından önemli bir yeri bulunan, Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM)’in kurulması ile ilgili Çanakkale Belediyesi meclis kararına itirazın değerlendirileceği gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi. Ardından meclis gündeminin görüşülmesine geçildi. Çanakkale belediyesinin iç borçlanma ile ilgili yetki verilmesi, Sözleşmeli personel alımı hakkında gündem maddesi, Boş-Dolu kadro değişikliği hakkındaki gündem maddesi, Çanakkale Belediyesine ait olan tanınmazlar ile ilgili satış yetkisi verilmesi, İşbirliği protokolü imza yetkisi verilmesi günden maddesi, Tapolca Kenti isminin parka verilmesi gündem maddesi, yurtdışı görevlendirmeleri ile ilgili gündem maddesi, Aneas Kültür Rotası Derneği’ne katılım ile ilgili gündem maddesi  Hava Radar mevzi komutanlığı KAYSÜ ücreti hakkındaki günden maddesi görüşülerek karar bağlandı. Çanakkale Belediye Meclisinde Ekim ayı meclis toplantısının da 1 Ekim saat 17.00’ de yapılması kararı alındı. Eylül ayı meclis toplantısı ek gündem maddesi olarak oylanan Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlıları Tedavi ve Araştırma Merkezi (AMATEM) ile ilgili belediye Meclisi kararına itiraz kabul edildi.
 
Bünyamin Nami Tonka