Yeni Adli Yıl açılışı sebebiyle Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törende Çanakkale Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı.
Tören, Atatürk Anıtına Çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Baro Başkanı Av. Bülent Şarlan'ın konuşmasıyla sona erdi. “Yeni adli yılın avukat, hakim, savcı meslektaşlarımıza, yargı çalışanlarına ve tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.” Diyerek sözlerine başlayan Başkan Şarlan, şu konuşmayı yaptı: “Öncelikle, adalet, savunma ve hak arama mücadelesi verirken görevleri başında vefat eden başta şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz olmak üzere ebediyete intikal etmiş meslektaşlarıma ve tüm yargı çalışanlarına Allah’tan rahmet diliyor, bu vesileyle terörün her türlüsünü bir kez daha lanetliyorum.
Mesleğine ve görevlerine yeni başlayan avukat, hakim ve savcılarımıza başarılar diliyorum.
30 Ağustos Zafer Bayramımızın 98.yıldönümünü kutluyor, ay yıldızlı al bayrağımızın gölgesinde tüm şehitlerimizi, ebediyete göç eden gazilerimizi ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü rahmetle, saygıyla ve minnetle anıyorum.
Ayrıca 1 Eylül Dünya Barış Günü, bu gününüzü de kutluyor, barışın tüm dünyaya egemen olmasını diliyorum.
DEMOKRATİK VE ÖZGÜR BİR TOPLUM İÇİN ÖNCE HUKUK
Şüphesiz ki hukukun üstün olmadığı yerde, hukuk dışı yollar gelişir. Vatandaşların ülkesine ve geleceğine olan umudu azalır; yatırımlar güçsüzleşir; ekonomi zayıflar; birlik ve beraberlik duygusu yitirilir.
Hukuk sisteminin çökmesinden beslenecek olan güçler için bu ortam cömert bir fırsat haline dönüşür. Bunların sonucu olarak eğitim, sağlık, ulaşım ve ticaret hizmetleri aksar; millet, bundan beslenenlere muhtaç hale gelir. Bu sebepledir ki başta özgürlüğümüz olmak üzere sahip olduğumuz her değerin temeli, hukuktur.
Demokratik ve özgür bir toplum için öncelikle korunması gereken ilke, hukuk devleti ilkesidir. Bunun anahtarı da bağımsız, her türlü siyasi kimlikten arınmış, çalışkan, ilkeli, vicdan ve liyakat sahibi bir yargı sistemidir.
Dünyada hayat standardı yüksek, vatandaşlarının kendisini güvende hissettiği, huzurlu toplumsal yaşamın olduğu ülkelerin, yargı sistemi oturmuş ülkeler olması tesadüf değildir.
DÜNYA HUKUK TARİHİNE GEÇEN İDDİANAMELER YOKTUR, SAVUNMALAR VARDIR.
İdeal hukuk düzeni için savunma çok önemlidir. Dünya hukuk tarihine geçen iddianameler yoktur ancak, dünya hukuk tarihine geçen savunmalar vardır. Her ülkede hukuk düzeni vardır, ancak etkin bir savunma ve güçlü Avukatlık yalnızca demokrasiyi özümsemiş medeni ülkelerde mevcuttur.
Günümüzde ülkelerin gelişmişliği, insan haklarına ve bağımsız yargısına verdiği önemle orantılıdır. Yargı bağımsızlığı ise o ülkede avukata verilen değerle ve yargı içerisinde savunmanın etkinliği ile ölçülebilir. Yani yargı içerisinde savunma ne kadar etkin ise yargı o derece bağımsızdır.
GÜÇLÜ YARGI SİSTEMİ İÇİN KALİTELİ HUKUK EĞİTİMİ ŞARTTIR
Hukuk fakültelerimizdeki manzara her yıl biraz daha ürkütücü bir hal almakta, bu konudaki uyarılarımıza kulak verilmemektedir. Sayısı 100’e yaklaşan ve halen artmaya devam eden hukuk fakültesi, 80.000’e yaklaşan hukuk öğrencisi, yüksek kontenjanlar, yetersiz akademik kadrolar ve nice isabetsiz uygulamalar sebebiyle mesleki kalitede düşüş yaşanmaktadır. Çok kıymetli diplomalarımız nitelikli ve seçkin bir meslek hayatı için yetersiz kalmaktadır. Artık yeni fakülteler açılmamalı, kontenjanlar sınırlandırılmalı, hukuk fakültesine giriş sıralaması ilk aşamada 50.000’e çekilmeli ve akademik kadrolar güçlendirilmelidir.”