Süt üreticileri Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği 2.30 kuruşluk süt fiyatının yetersiz bulduğu için sokak sütçülüğüne yöneldi. Mahalle mahalle gezerek süt satışı yaparak insanlara taze süt sağlıyor. Vatandaşlar da taze süt almaktan dolayı memnun olduklarını dile getirdi.

Yaz aylarında ve kış aylarında süt artışı mevsimsel olarak değişiklik gösteriyor. Havanın çok sıcak ve soğuk olmasından dolayı süt üretiminde düşüş meydana geliyor.
Bahar aylarında sütte artış meydan geldiğini ifade eden Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği (TARIM-KOOP) Genel Başkanı Mehmet Özkurnaz, “Süt fiyatları 7-8 aydan bu yana 2.30 kuruş Ulusal Süt Konseyi açıkladığı fiyat fakat bu konuda üreticimiz bu süt fiyatlarından rahatsız. Dolayısıyla süt üretiminde üretilen sütlerin bir kısmını sokak sütçülüğüne yoğun bir şekilde gidiyor. Sokak sütçülüğüne süt gittiği için aslında TÜİK rakamlarının doğruluğu tartışılır olarak bakıyoruz. Ülkemizde sütün bölgesel anlamda atışlar ve mevsimsel artışlar vardır. Şu anda bahar aylarında Nisan, Mayıs, Haziran aylarında süte ki artışlar devam eder. Haziran ayının 20’nden sonra da Temmuz ve Ağustos aylarında ise süt üretiminde artış meydana gelir. Ta ki bu Eylül, Ekim’e kadar süte ciddi düşüşler meydana gelir. Haziran, Temmuz Ağustos ve Eylül aylarında süt üretimi oldukça dip yapar. Bu da hava sıcaklığından süt üretiminde düşüş meydana gelir. Ekim, Kasım, Aralık aylarında sütte yükselişler meydana gelir. Aşırı soğuklardan dolayı düşüş devam eder. Bahar ayında ise sütler pik noktada yükselir” dedi.

Damla Şener Okdaş