Geçen yıl maddi sıkıntılar nedeniyle iptal edilen uluslararası Troia Festivali bu yılda korona virüsüne takıldı. Gelecek yıl festivalin yapılmayacağı bilinmiyor.
 
Çanakkale’nin uluslarası alanda yapılan ilk ve tek festivali olan Troia Festivali, geçen yıl ekonomik sebeplerden dolayı yapılmamıştı. Uzun süre kentin gündemini işgal eden festival, normalde bugünlerde düzenlemesi gerekiyordu. Hatırlanmayan uluslararası festival bu yıl da yapılmayacak. Pandemiden dolayı yapılmayacak olan festivalin hatırlanmaması ise ayrıca dikkat çekiyor. Festivalin daha sonraki yıllarda yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.
 
Troia, başta Çanakkale olmak üzere Türkiye’nin en önemli değerlerinden biri. Özellikle Brad Pitt’in başrol oynadığı Troy filminin beyaz perdeye taşınması ile Truva, dünya arenasında çok fazla tanındı. Çanakkale’nin tanıtımına büyük katkı sağlayan Truva Antik Kenti için Çanakkale Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak festival düzenleniyordu. Çanakkale Belediyesi, geçen yıl Ağustos ayında gerçekleşmesi planlanan 56'ncı Uluslararası Troia Festivali'ni iptal etmişti. Geçen yıl kararı Meclis toplantısında açıklayan Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, yaklaşık 1.5 milyon TL bütçe ile gerçekleşen festivalin iptal gerekçesi olarak belediyenin gelirlerindeki düşüşü göstermişti.   Çanakkale Belediyesi, düzenlediği yarışmayla afişini dahi belirlediği 56'ncı Uluslararası Troia Festivali’ni iptal etmişti.
 
Daha önce, 15 Temmuz 2016 darbe girişimi nedeniyle aynı yıl iptal edilen Troia Festivali, geçen yıl ekonomik gerekçe gösterilerek iptal edildi.   9-13 Ağustos 2019 tarihlerinde 56'ncı kez düzenlenmesi planlanan festivalin iptal edilmesinin ardından bu yıl da dünyada can almaya devam eden Koronavirüs nedeniyle konuşulmadı bile.

Normal şartlar altında bu hafta yapılması planlanan festivalin yetkililer tarafından hiç hatırlatılmaması ayrıca dikkat çekiyor. Son yıllarda üç kez yapılmayan festivalin bundan sonra yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.
 
Arzu Baladur