İskele meydanına kurulması planlanan ve izin alınmadığı gerekçesi ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan tarafından alandan çıkartılması sırasında tartışma konusu olan çadırın yeri belli oldu. Kriz yaratan çadırın yeri ile ilgili Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve tayini çıkan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı’nın telefonla görüşmesi sonucu platform yıkılan Nedime Hanım Kız Meslek Lisesi’ne kurulmasına karar verilmişti. Son yapılan değişiklik ile çadır şeklindeki platform Hamidiye Tabyası’nda kurulmasına karar verildi. Bölgeye getirilen malzemeler tabyanın ortasındaki meydanda kurulmaya başlandı.
 
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından İskele Meydanı’nda kurulmak istenilen 9 metre uzunluğunda 875 metrekarelik Dijital Gösterim Merkezi'ne Çanakkale Belediyesi izin vermedi. Dijital Gösterim Merkezi'ne ait malzemeleri taşıyan TIR, dubalar kırılarak İskele Meydanı’na sokuldu. Bölgeye gelen zabıta ekipleri ise TIR’da bulunan malzemelerin indirilmesine izin vermedi. Daha sonra olay yerine gelen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Vali Orhan Tavlı ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonucu ‘platform krizi’ çözülmüştü. Tartışmaya neden olan Dijital Gösterim Merkezi Anadolu Hamidiye Tabyası’nın içine kurulmaya başlandı.

NE OLMUŞTU
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’na ait Dijital Gösterim Merkezi’nin malzemeleri taşıyan TIR, dün sabah saatlerinde dubalar kaldırılarak İskele Meydanı’na getirildi. Bu sırada Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve ekipleri bölgeye gelerek, izin alınmadığı gerekçesi ile malzemelerin indirilmesine izin vermedi. Bu sırada Başkan Gökhan ile İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdür Vekili Ali Güzel arasında kısa bir sözlü tartışma yaşandı. Gerginliğin arttığı sırada Muğla’ya tayini çıkan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı telefonla Başkan Gökhan’ı arayarak görüştü.
BEN DE TIR’I LÜTFEN DIŞARI ÇIKARTIN DİYORUM
İskele Meydanı’na gelen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  konuyla ilgili ilk yaptığı açıklamada, “Burası, Çanakkale halkının meydanı. Sayın valide olabilir, sayın cumhurbaşkanı da. Lütfen TIR’ı geri çıkarın. Çanakkale halkına ait olan İskele Meydanı’nda 875 metrekare alanda 9 metre yüksekliğinde çadır kurulacak. ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin  kuruluşunun 100. Yılı dolayısıyla tanıtım merkezi yapılacak’ diye bize yazı yazıldı. Biz itiraz ettik. Şuanda idare mahkemesine yürütmeyi durdurmayla ilgili başvuruda bulunduk. Bu oturakları, çöp kutularını kaldırın dediler. Hangi alan kullanılacak, ne yapılacak hiçbir şey yok. Sadece bir satır yazı. Biz de buna ‘hayır’ dedik. Şimdi emrivaki olarak gelmişler  ve üstelik kamuya ait olan babaları kırmışlar ve TIR’ı içeri sokmuşlar. Ben de TIR’ı lütfen dışarı çıkartın diyorum” ifadelerini kullandı.

BELEDİYENİN BU KONUDA KATILAN ÜYESİNİN İMZASI VAR
İletişim Başkanlığı Çanakkale Bölge Müdür Vekili Ali Güzel ise, “İl Anma Komitesi’nin almış olduğu bir karar var. Bununla ilgili olarak biz ilimizin tarihi, kültürel tanıtımının yanında ülkemizdeki diğer yerlerin tanıtımını yapmak amacıyla Çanakkale halkına hizmet maksadıyla buraya Dijital Gösteri Merkezi kurulması kararı alındı. Bununla ilgili olarak sayın valimiz talimat verdi. İl Anma Komitesi bununla ilgili bir karar aldı. Belediyenin bu konuda katılan üyesinin imzası var. Biz buna istinaden bu işlemleri yürütüyoruz. Bunun dışında sayın valimiz talimat verir, başka yer uygun görürse biz oraya gideriz. Ama şuan için biz talimatlar neyse ona göre hareket ediyoruz. Bizim maksadımız Çanakkale halkına hizmet. Biz teknolojinin son imkanlarıyla birlikte gayet güzel, modern bir merkez kuracağız. Belirli bir süre burada kalacak. İstenildiği zaman yine buradan kaldırılacak. Buna belediyemiz niye bu kadar karşı çıkıyor anlamış değilim. Ben devlet memuruyum. Bana verilen talimat neyse onu yaparım. Bunu uzatmanın bir mantığı yok” diye konuştu.

BU ALAN ÇANAKKALE HALKINA AİTTİR
Güzel’in bu sözleri üzerine tekrar konuşan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  “Belediyenin burada yetkili bir imzası yok. Sadece emrivaki ile çağrılmış, imza attırılmış bir eleman var. Komitede yetkilendirilmiş hiçbir kimse yok. Bizim fotoğrafçı hepinizin tanıdığı Aykut’a imzalattırılmış. Bir çağrı mektubu yok. Belediyenin buraya bir oluru da yok. Çünkü burası kamusal alan. Burada ne yapılacağı belli edilir. İnsan kibar olur, kent halkına karşı saygılı olur. Gelip başkanlığa ‘biz böyle bir şey yapmak istiyoruz. Görseli bu. Şu alana kuracağız’ desinler. Nere kurulacağını bilmiyoruz. İstediği yere gelip kuracak buraya. Yazışmalar bizde duruyor. Bu alan Çanakkale halkına aittir. Çanakkale Belediyesi’nin tasarrufu altındadır. Biz buraya konmasını uygun bulmadığımızı ifade ettik. Çünkü ne metrekaresi belli, ne de ne yapılacağız belli. Bir de üstelik emrivaki yapıp, kamuya ait alandaki babaları, dubaları yıkıp TIR’ı içeri sokmuşlar. Saygısızlığın daniskası” şeklinde konuştu. 
 
BU KENT MEYDANINDA BİR ÇADIR DAHA KURULMASINA MÜSAADE ETMEMİZ SÖZ KONUŞ DEĞİL
Güzel’in sözlerine cevap veren Gökhan, “Benim daha önceki yazılardan haberim var. Bir devlet memurun bana karşı bu şekilde savunma yapmasını özellikle dikkatinize sunuyorum.  Bu alan kentin meydanı. Burası imarlı bir alan değil. Bu kent meydanında bir çadır daha kurulmasına müsaade etmemiz  söz konuş değil. ‘Yer göstermedi’ diyor. Yanlış, eksik söylüyor. Dedik ki bu Kale Grubu’nun  şeyini alın oraya yapabilirsiniz. Tamda göbeğine, halkın gezinti alnında, duracağı alanda, istirahat ettiği, etkinlik alanında süresi belli olmayan, ne zaman kaldırılacağı belli olmayan ve belediyeye hiçbir bilgi vermeden sadece bir satır yazı ile bizden izin istenmesi uygun değil. Zaten burası sit alanı, koruma planı içerisinde. Kurulun bu konuda bir izni de yok. Çünkü burada ben bir tane sandalye koymaya kalksam kurul müdahale ediyor. Doğrudur. Dolayısıyla şu aşamada yasal prosedürler tamamlanmadığı için  buna müsaade etmemiz söz konusu değildir” dedi
Vali Orhan Tavlı ile Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın telefon görüşmesi sonucu platform krizi çözüldü.
Damla Şener Okdaş