Koronavirüs nedeniyle aylardır kapalı olan mekanlar, yasakların kalkması ile dün kapılarını yeniden müşterilerine açtı. Yeniden hizmet veren mekanların birçoğunun ürünlerine zam yapması ise dikkat çekti. Zam oranlarının fazla olması eleştiri konusu olurken, işletmelerin sahipleri ise maliyetlerin artmasını sebep gösterdi.
 
Dünyada can almaya devam eden virüs, nedeniyle Türkiye genelinde birçok yasaklar konuldu. İşçişleri Bakanlığı tarafından Mart ayından itibaren kahvehaneler, lokantalar, pastaneler, eğlence mekanlarının kapılarına kilit vuruldu. Geçen üzün sürenin ardından eğlence mekanların dışındaki yerlere uygulanan yasak kaldırıldı. Haftasonu temizlik yaparak işletmelerini müşterilerine hazırlayanlar, aynı zamanda fiyat listelerini de değiştirdiler. Dün bu mekanlara giden ve bazı yerlerde alışveriş yapan vatandaşlar zamlı fiyatlarla karşılaştılar. Fiyat listelerinde yapılan zam oranının yüksek olması ise ayrıca tepki çekti.

Daha önce 1.5 TL olan poğaça, yasakların kalkması ile bazı yerlerde 2 TL’ye çıkartıldı. Bazı mekanlarda et döner satılan yerde 8 TL’ye satılan en küçük ekmek arası dönerin 11 TL’ye çıkartılmış. Aynı şekilde çaya, çorbaya bile zam yapılmış. Zamlarla karşılaşan vatandaşlar, “Yasak kalktı zamlar başladı” diyerek tepki gösterdi.
Bazı işletmelerin kafalarına göre zam yapmasının bu durumu kılıfına uydurarak yapıldığı ifade edildi. Bazı işletme sahipleri, normalde bir çay fiyatının belli olduğu ama bunun yanına bardağı biraz büyütmek ve yanına bir kurabiye konulması ile istediği fiyata sattığını söyledi. Aynı durumun birçok ürün için de geçerli olduğunu belirten işletmeler, zamların kılıfına uydurulduğunu ifade etti.

ZAM YAPANA CEZA
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, pandemi sürecinde kapalı olan işletmelerin açılmasının ardından herhangi bir ürüne zam yapılmadığını söyleyerek, “Fahiş fiyat artışıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın bir açıklaması var. Fahiş fiyatlandırmanın  500 bin liraya kadar cezası var” dedi. Ünal Özcan yaptığı açıklamada, “Lokantalara, berber kuaförlere gelen bir zaman yok. Çaylarla ilgili bundan 3 ay önce, çay bahçeleri açılmadan önce yapılan bir düzenleme vardı. Bu düzenleme sırasında işletmeler kaplıydı. Kapalı olduğundan dolayı her hangi bir tarifesi uygulanması mümkün değil. Ama bugün itibariyle iş yerleri açılıyor diye verilen bir zam yok.  Fahiş fiyat artışıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı ve Ticaret Bakanlığı’nın bir açıklaması var. Fahiş fiyatlandırmanın  500 bin liraya kadar cezası var. Eğer diyelim ki simit 1.5 liraysa, bunu 2 liraya satan yer varsa cezaları çok yüksek.  Şuana kadar bize böyle bir şey iletilmedi. Ama bu pandemi sürecinde maliyetlerin artışı konusunda ileride talepler olabilir. Ama işletmeler açıldı diye hiçbir şeye  uygulamaya geçen bir zam yok” ifadelerine yer verdi.

Muzaffer Cirtel