Lapseki’de koronavirüs önlemlerini anlatan Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, “Köprü inşaatında çalışanlar bizim için çok önemliydi, çünkü köprü inşaatına dışarıdan çok gelen giden oluyordu. Köprü inşaatını yapan firma ile konuştuk 23 Mart günü itibariyle, Personelini izole etmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlandık. Şu an köprü şantiyesine giriş çıkış olmuyor” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Her geçen gün vaka ve virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Yetkililer virüsün yayılmasını önlemek adına vatandaşlara ‘evde kal’ çarpısında bulunarak, tedbirler almaya devam ediyor. Çanakkale merkez de ve özellikle Çanakkale’nin ilçelerinde koronavirüs salgınının yayılmaması için alınan tedbirlerde üst düzeyde. Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz ilçede koronavirüs ile ilgili yapılan çalışmaları aktararak, “Koronavirüs vakalarının Türkiye’ de  görülmeye başladığı 12 Mart İtibariyle Lapseki’ de Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlar, Okullarımız, Camilerimiz, Tüm Özel İş yerleri, Kamu Araçları, Toplu Taşımalar, Taksiler, Duraklar, Özellikle Çocuk Parkları ve Umumi Tuvaletler Dezenfekte İlaçlama Çalışmalarına başlanıldı. Ayrıca Lapseki ve köylerinde çiftçilik yapan vatandaşlarında katılımı ile 13 Mart ve 30 Mart tarihlerinde, İlçemizdeki Çiftçilerimiz ile Tüm Lapseki Cadde ve Sokakları ilaçlama motorları ile Dezenfekte İlaçlama Çalışmaları Yapıldı. Bu çalışmada 35 Ton Sulandırılmış Şekilde Dezenfektan maddesi kullanıldı. Yapılan dezenfekte çalışmaları Belirli Aralıklar ile Sürekli Olarak Devam ediyor” ifadelerini kullandı.

TOPLAMDA 65 YAŞ VE ÜSTÜ BİN 672 VATANDAŞIMIZA ULAŞILDI
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için alınan önlemler hakkında bilgi vererek, “Salgının Türkiye’de de görülmeye başlaması ve özellikle 65 ve 65 yaş üstü vatandaşlarda çok daha fazla ölümün görülmesinin 65 ve 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkma kısıtlaması getirilmesine neden olduğunu bu nedenle de evde kanla ve mağdur olan bu kesime yardım için hemen çalışma başlattıklarını belirten Yılmaz 23 Mart İtibariyle, Lapseki Belediyesi olarak, ilçemizde yaşayan 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın hizmetlerinin karşılanması için,  tespit ettiğimiz 65 yaş üstü vatandaşlarımızı evlerinde ziyaret ederek vatandaşlarımızı bilgi verecek ekipler kuruldu. Kapı kapı, hane hane dolaşılarak, Toplamda 65 yaş ve üstü 1672 Vatandaşımıza ulaşıldı. Sağlıkları için ‘Evde Kalmalarını’ rica ettik. Taleplerinin karşılanması konusunda gerekli bilgiler verildi. Bizlere ulaşabileceği numaralarımızı ilettik. Telefon kullanmayı bilmeyenler not alındı. Günlük ziyaret edilecek listelerimize eklendi” ifadelerini kullandı.

10 BİN ADET MASKE DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRDİK
Vefa Sosyal Destek Grubu’na destek verdiklerini söyleyen Eyüp Yılmaz,Lapseki VEFA Sosyal Destek Koordinasyon Grubu çalışmaları kapsamında, Belediyemiz ekiplerince üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. 65 yaş ve üzeri, kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlarımızın 7 gün 24 saat hizmetindeyiz. Şuana kadar  olarak 65 yaş ve üstü vatandaşlarımızdan 280 adet talep geldi ve Talepleri gün içerisinde karşılandı. Talepler içinde, Market Alışverişi,  Pazar Alışverişi, İlaç Yazdırma ve Bankadan Para çekme talepleri de bulunuyorİlçemizde kurulmakta olan Salı Pazarı ve Cumartesi pazarlarımıza 28 Mart itibariyle, Aldığımız tedbirler kapsamında İlçe dışından esnaf almadık. Pazarlarımıza el dezenfektanları konuldu.  Pazar esnafımıza maske ve eldiven takmaları konusunda uyararak, maske ve eldiven dağıtımı yaptık. Tezgahlar arasında gerekli mesafe tedbirleri alındı. Vatandaşlarımızın, ürünlere el değmeden satın alması için,  gerekli tedbirler sağlandı.  4 Nisan Cumartesi günü Pazar girişimize Dezenfektan tüneli kuruldu ve vatandaşımıza maske dağıtımı yapıldı. Şuana kadar vatandaşımıza 10 bin adet maske dağıtımı gerçekleştirdik” dedi.
 
İHTİYAÇ SAHİBİ 395 VATANDAŞIMIZA KURU GIDA ERZAK YARDIMI YAPILDI
 Yılmaz, yapılan yardımlarla ilgili detayları paylaşarak, “İhtiyaç sahibi 395 vatandaşımıza kuru gıda erzak yardımı yapıldı. Ve yardımlarımız devam etmektedir. Aşevimizden günlük 120 vatandaşımıza sıcak yemek dağıtımı yapılmaktadır. Bugünden  itibaren de (10 Nisan Cuma), ilçemizdeki ihtiyaç sahibi olan 520 aileye kişi başı 1 tane olmak üzere Ekmek dağıtımına başlayacağız. Belediyemize ait iş yeri ve dükkanlarda kiracı bulunan esnafımızdan ve vatandaşımızdan kira bedelleri ödemesi ileri bir tarihe erteledik. 30  Mart tarihinde İlçe Sağlık Müdürlüğünde çalışmak üzere 1 adet şoför görevlendirilmesi yapıldı. İlçeler arası taşımacılık yapan minibüs seferlerinin kaldırılmasından dolayı 2 Nisan Perşembe gününden itibaren sağlık çalışanlarımız için Çanakkale – Lapseki arasına ücretsiz servis aracı tahsis ettik.  İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, İl ve İlçe hıfzıssıhha kurulunda ki alınan kararlar gereğince İlçemizde ki denetimler sıklıkla yapılmaktadır. Alınan kararlar İlçemizde ki esnafımıza ve halkımıza tebliğ edilmektedir. Şuana Kadar 19 adet hıfzıssıhha kararı alınmış olup, vatandaşlarımızın ilçemizde daha sağlıklı bir şekilde yaşamaları için alınan kararlar uygulanmıştır. Ve Günlük Denetimlerimiz devam etmektedir. Günlük olarak Emniyet personeli ile birlikte İlçemize, dışarıdan gelen vatandaşların tespit çalışmaları yapılmaktadır. Tespit edilen kişilere 14 gün evde karantina uygulaması uygulanmaktadır” diye konuştu.

1915 ÇANAKKALE BOĞAZ KÖPRÜSÜ İNŞAAT ŞANTİYESİNE GİRİŞ VE ÇIKIŞLARA KAPATILDI
Lapseki’nin en önemli yatırımlar biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nde koronavirüs önlemlerini anlatan Yılmaz, “ Köprü inşaatında çalışanlar bizim için çok önemliydi, çünkü köprü inşaatına dışarıdan çok gelen giden oluyordu. Köprü inşaatını yapan firma ile konuştuk 23 Mart günü itibariyle, Personelini izole etmesi konusunda gerekli tedbirlerin alınmasını sağlandık. Şu an köprü şantiyesine giriş çıkış olmuyor. Şantiye içinde kanla işçiler işlerini yapmaya devam ediyorlar. Köprü şantiyesinde izolasyonu sağlamamız çok iyi oldu. Şu an köprü inşaatında personel ihtiyacı var. Köprü inşaatını yapan firma personel ihtiyaçları ile ilgili alım yapıyorlar, kişi ile görüşülüyor işe başlaması konusunda firma Lapseki’ de bir otel tuttu yeni işe başlayacak bayan ve erkek personelleri için nu otelde 14 günlük karantina bittikten ve sağlık kontrolünden geçtikten sonra   herhangi bir koronavirüs bulgusuna rastlanmaz ise şantiye alanında çalışmaya başlıyorlar. Firmada koronavirüs salgını nedeni ile böyle koruyucu bir önlem aldı” şeklinde konuştu.

LAPSEKİDE HİÇ CORONAVİRÜS VAKASINA RASTLANMAMIŞTIR
Lapseki’ de şuana kadar herhangi bir koronavirüs vaksına rastlanmadığının altını çizen Yılmaz, “ Şuana kadar Lapseki’ de bir virüs vakasına rastlanmadı. Biz Lapseki olarak virüsün Türkiye’de görülmesinden itibaren aldığımız ve uyguladığımız sıkı tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Biz vatandaşların Lapseki’ de en fazla toplu olarak bulundukları yerin Pazarlar olduğunu bildiğimiz için hemen Lapseki pazarlarına dışarıdan gelen esnafları kabul etmedik ve pazarlarımızda sadece Lapsekili pazarcılar, esnaf ve çiftçilerin olmasını sağladık. Böylece dışarıdan bu yol ile gelebilecek bir virüs yayılımını da önlemiş olduk. Yapılan dezenfektasyon çalışmalarında etkili olduğuna inanıyorum. Şu an Lapseki’ de bir koronavirüs vakası ile karşılaşmadık, ancak bu karşılaşmayacağız anlamına gelmiyor. koronavirüs tedbirleri arttırarak ve tam olarak uygulamaya devam edeceğiz” dedi.

Muzaffer Cirtel