Virüs nedeniyle Çanakkale’de de hayat durma noktasına geldi. Vatandaşlar evlerine çekilince cadde ve sokaklar bomboş kaldı. Devlet tarafından önlem amaçlı alınan kararlar doğrultusunda kapatılan mekanlara, müşteri olmadığı için yeni işyerleri de eklendi. Gün geçtikçe şehir merkezindeki insan sayısı azalıyor, işyerleri de kapılarına kilit vuruyor. Açık işyerleri sahipleri ise müşteri gelmediği için kapı önünde ortaya çıkan belirsizliği düşünüyor.
 
Dünyada 150 ülkede koronavirüs çıktı. Şimdiye kadar 220 bin civarında kişiye virüs bulaşırken, 9 bin civarında kişi ise hayatını kaybetti. Dünya genelinde Türkiye biraz daha iyi durumda. Şimdiye kadar 200 civarında kişide virüs rastlanırken 3 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. Türkiye’de virüsün hızla yayılması nedeniyle devlet birçok önlem aldı. Alınan önlemler doğrultusunda eğitim kurumları ve birçok işyeri kapatıldı. Vatandaşların mecbur kalmadıkça evlerinden çıkmaması istenmesi üzerine vatandaşlar evlerine çekildi. İşi olan da virüsten etkilenmemek için evlerine kapandı.
Durum böyle olunca cadde ve sokaklar boş kaldı. Şehir merkezinin en işlek ve kalabalık olan çarşı caddesi bile bomboş kaldı.  Çarşı caddesi kadar olmasa da gün boyunca hareketli olan arka cadde ve sokaklarda ise insana rastlanmıyor.
Ortalıkta vatandaş ve çalışanlar da olmayınca işletmeler de işyerlerinin kapılarına kilit vuruyor. Gün geçtikçe insan sayısı azaldığı gibi açık kalan işletme sayısı da azalıyor. Giyim sektörü, yiyecek sektörü, ve benzeri her türlü mağaza kapılarına kilit vurdu. Aynı şekilde büyük tekstil şirketlerin şehri merkezindeki mağazlarının da kapandığı görüldü.
Vatandaşlar evlerine çekilirken, esnaflar ise belirsizliğin ne kadar süreceğinden endişeli. Herşeye rağmen işyerlerini açan esnaflar, bir birleriyle sohbet ederek bu durumun nereye kadarda varacağını merak ediyor.
 
MAAŞLAR SİGORTLAR NE OLACAK
Satışlar kafelerde yapılmayıp, telefonla paket servis hizmeti yapılmaya başladı. Bir süre sonra virüsten dolayı paket servis hizmeti de tercih edilmiyor. Evlerine çekilenler zaten evlerinde yemek yapıyor, işyerleri kapandığı için de sipariş veren olmuyor. Bundan dolayı da yiyecek satılan yerlerde geçici bir süreliğine kapatıldı.
Kordonda bir kafe sahibi olan Tuncay Kes, “Önemli olan toplumun sağlığı bizi etkileme durumu olmuyor. Etkilese de yapacak bir şey yok. Ekonomik olarak herkesi etkiliyor, yapacak bir şey yok. Bizim dükkanımız kendi yerimiz olduğu için herhangi bir sıkıntımız yok ama maddi ve manevi etkiliyor. İşçilerin sigortaları var, vergilerimiz var. Ödememeler nasıl olacak konusunda biraz endişeliyiz” dedi.

Damla Şener Okdaş