Bakan Varank’tan Başkan Gökhan’ın sözlerine tepki
 
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın İdlib ile sözlerine tepki göstererek, “Sen Lazkiye'nin mi belediye başkanısın Çanakkale’nin mı? “ diye sordu.
 
Türkiye bugün bu mücadeleyi eğer Suriye'de vermezse, yarın sınırlarımızın içinde çok daha büyük bedeller ödeyerek verecek. Birileri daha iyi anlasın diye söylüyorum; Bodrum'un güvenliği İdlib'den başlar. Çankaya'nın güvenliği Afrin'den başlar. O yüzden 'Suriye'de ne işimiz var' diyenlere aldanmayın dedi.
 
Bakan Varank,  AK Parti Etimesgut 7'nci  Olağan Kongresi'ne katıldı. Burada konuşan Bakan Varank, 18 yıldır, 7 bölgede, 81 ilin tamamında siyaset yapabilen, milletin gönlüne girebilen yegâne parti olduklarını söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu bu zor dönemlerde muhalefet partilerinden milli bir duruş göremediklerini söyleyen Bakan Varank, Destek olmak bir yana, köstek olmak için ellerinden gelen gayreti gösteriyorlar. ‘Erdoğan düşsün, AK Parti gitsin de; biz nasılsa bir orta yol buluruz' diyorlar. Türkiye'ye tuzak kuranlarla aynı dili, aynı argümanları kullanıyorlar. Dışarıdan yapamadıklarını anlayınca, bu sefer içeriden başka operasyonlar başlatıyorlar dedi.
 
'YAZIKLAR OLSUN'
Bakan Varank, CHP'li Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan'ın, Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında Mehmetçiği terör destekçisi olarak suçladığını öne sürerek, şöyle konuştu
 
Rusya ve Esed Suriye'de terör örgütlerine karşı mücadele ettiği için bizi de vuruyorlar' dedi. Sen Lazkiye'nin mi belediye başkanısın Çanakkalenin mi Şu hadsizliğe, şu alçaklığa bakar mısınız Bizim orada canımız yanmış, evlatlarımız şehit düşmüş, gazilerimiz olmuş ama bu utanmaz çıkacak diyecek ki, 'Türk askeri teröristlerle birlikteydi'. Genel başkanı çıkacak diyecek ki, 'Bizim orada ne işimiz var'  Sonra da ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı olan AK Parti, Tayyip Erdoğan olacak öyle mi Yazıklar olsun.
 
'BU MÜCADELE VERİLMEZSE BÜYÜK BEDELLER ÖDENİR'
Cumhuriyet tarihinin en büyük mücadelelerinden birinin, 'Suriye'de ne işimiz var' denilerek küçültmeye çalışıldığını belirten Bakan Varank, Türkiye bugün bu mücadeleyi eğer Suriye'de vermezse, yarın sınırlarımızın içinde çok daha büyük bedeller ödeyerek verecek. Birileri daha iyi anlasın diye söylüyorum; Bodrum'un güvenliği İdlib'den başlar. Çankaya'nın güvenliği Afrin'den başlar. O yüzden 'Suriye'de ne işimiz var' diyenlere aldanmayın. Biz sahada Türkiye'nin caydırıcılığını güçlendirmeye devam edeceğiz diye konuştu.
 
'TÜRKİYE TEKNOLOJİDE ÜSTÜN KABİLİYETLERE SAHİP'
Bahar Kalkanı Harekâtı kapsamında, Türkiye'nin caydırıcılığını ve SİHA'ların sahada neler yapabildiğini tüm dünyanın izlediği kaydeden Bakan Varank, şunları kaydetti
 
Ancak şunu belirtmek istiyorum. Türkiye'nin kabiliyetleri bunun çok daha üstündedir. İnsansız hava araçlarından akıllı mühimmatlara, elektronik harp teknolojilerine kadar birçok alanda Türkiye üstün kabiliyetlere sahip. Bunları daha da geliştirmeye devam ediyor. Tabi bu ürünlerin geliştirilmesinden daha da önemli olan, bunların eşgüdüm içerisinde silahlı kuvvetlerimizin harekâtlarında etkin şekilde kullanılabilmesidir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirdiği pratiklik ve koordinasyon kabiliyetlerinin etkisiyle Bahar Kalkanı Harekâtında alanda sonuç odaklı topyekûn bir gayret gösterdik. Bundan sonra da bu eş güdümü çok daha güçlü hale getirmek için çalışmaya devam edeceğiz.

CHP Merkez İlçe başkanlığından il başkanlığına iadeyi ziyaret
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Yönetimi, il başkanlığı yönetimine iadeyi ziyarette bulundu. Ziyarette konuşan Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık ve İl Başkanı CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Çanakkale Belediyesi Mart ayı meclis toplantısında İdlib meselesi ile ilgili yapılan tartışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık başta olmak üzere yönetimi kurulu üyeleri, İl Başkanı Metin Ümit Ural iadeyi ziyaret gerçekleştirdi. İl başkanlığında düzenlenen ziyarete çok sayıda partili katıldı.
 
BİRLİKTE ÇALIŞARAK İKTİDAR YOLUNDA İLERLEYECEĞİZ
Ziyarette konuşan İl Başkanı Metin Ümit Ural, “Bu hafta yoğun bir haftaya başlıyoruz. Bizler geçen hafta ilk ziyaret olarak merkez ilçe başkanlığımızı ziyaret etmiştik. Bugün itibariyle kendileri bize iadeyi ziyarette bulundular. Bu hafta bütün ilçelerimize teşekkür ziyaretlerimizi yapacağız. Birlikte yapacağımız çalışmalarımızda da hep birlikte başarılara imza atacağımızı taahhüt ediyorum. Örgüt birlikte çalışmaktan başlıyor. Birlikte çalışarak bütün örgütlerimizi kucaklayarak, yan yana çalışarak biz iktidar yolunda ilerleyeceğiz. Bizim kurultayımızın adı ‘İktidar Kurultayı’. Bunu bir kez daha söylemek istiyorum. İktidara giden yolda örgütlerimizle birlikte iç içe, herkesi birlik ve beraberlik içerisinde dayanışmayla kucaklayarak sağlayacağız. Burada en önemli konumuz ortak akılın işletilmesi olacak. Hiç kimseyi dışarıda bırakmayacağız. Bize oy vermiş olan arkadaşlarımız, oy vermemiş olan arkadaşlarımız, bizim için hiç önemli değil. Seçim bitmiştir. Seçim sonrasındaki bütün konumuz Cumhuriyet Halk Partisi’nin iktidar mücadelesidir.

ÇANAKKALE FOTOĞRAFINI HEP BERABER OLUŞTURACAĞIMIZI BİLİYORUM
Ardından konuşan Ali Uyanık ise, “Örgüt seçimlerini hep beraber yürütmüştük. Bu süreç tamamlanıyor. Artık çalışmaya başlayacağız. Beraber çalışacağımız kadroları biliyoruz. Geçmişten, önceden almış olduğumuz tecrübeler var. Çanakkale halkına, partililerimize, partili olmayan tüm seçmenlerimize gelecek için, güzel, hak ettikleri yaşanabilir bir ülkenin öncü olan bir Çanakkale fotoğrafını hep beraber oluşturacağımızı biliyorum”
 
BAŞKANLAR İDLİB TARTIŞMASINI DEĞERLEDİRDİ
Yapılan konuşmaların ardından başkanlar Çanakkale Belediyesi Mart ayı olağan toplantısında İdlib meselesi ile ilgili yapılan tartışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Konuyu il değerlendiren CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık oldu. Uyanık, “Belediye meclis toplantısı canlı yayınlanır. Hem basına, hem ziyaretçilere açıktır. Çanakkale Belediye Başkanı tecrübeli bir siyasetçidir. Onun ötesinde yüzde 60’ın üzerinde bir oyla, Çanakkale halkın büyük çoğunluğunun desteği ile seçilmiştir. Ne söylediğini de gayet iyi biliri, ne söylemeyeceğini de bilir. Hiçbir şekilde Cumhuriyet Halk Partili bir yöneticinin teröristlerle bağdaştırılır bir noktaya konulması ve Türk askerimizi, ordumuzu, güvenlik güçlerimizi yıpratıcı bir söylem içerisinde olması beklemek hayaldir.  Böyle bir çıkarım içinde bulunanlar çok zorlama bir çaba içindedirler. Bu arkadaşların aynaya bakmasını öneriyoruz. Bu arkadaşların Oslo görüşmelerini yapanlar, ‘yapılıyor diyenler ahlaksızdır’ derken, Habur da çadır mahkemelerinde birileri aklanırken, çözüm süreci adında bir süreç yürütüp sonra kentler hendek savaşlarına döndürülürken ve Türkiye’nin birçok noktasında en son ihtiyacımız olan şey bir birimizle kavga etmek. Cumhuriyet Halk Partisi’nin hiçbir unsuru hem örgütleri, hem yerel yöneticileri bulundukları konumun hakkını verir. Cumhuriyet Halk Partililerin milliyetçiliği kimseden hali yoktur. Kıbrıs’ın Beşparmak Dağları’na bakmaları yeterlidir. Eğer bir hareket yapılıyorsa bunun içinde ülke menfaatleri söz konusuysa, bunun her Cumhuriyet Halk Partisi tepeden tırnağa, en sade üyesiyle aklı ile yüreğiyle vardır. Çocuklarını mazeret bildirerek askere gönderemeyenlerin bu süreçte oturup başını öne eğmesini bekleriz. Ülkenin güvenliğini ve o noktada hayatlarını kaybeden, şehit, gazi olan tüm güvenlik güçlerimizin her zaman arkasında olduğumuzu yüksek seslerle ve net bir şekilde ifade etmek isterim. Böyle bir sorunumuz yoktur. Asıl olan ülkenin bütünlüğüdür. Ülke sınırlarına sahip çıkma bilincidir. Bu ülkede insanca yaşamak, komşularıyla da barışık bir şekilde yaşama çabasıdır” ifadelerini kullandı.

BELEDİYE BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ
Ardından konuyla ilgili konuşan CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural ise, “Şehir dışında olamam dolayısıyla basından edindiğim bilgi doğrultusunda şöyle demek istiyorum; Şuanda Türkiye çok zor bir dönemden geçiyor. Yaşanılan gerçeklerle yansıtılanlar aynı değil. Basına yapılan bir baskı var. Türkiye’de yanlış bir kamuoyu oluşturulmaya çalışılıyor. Çanakkale’mizde böyle bir kamuoyunun oluşturulmaya çalışılması da son derece tepkiliyiz, karşıyız. Bizim belediye başkanımız çok tecrübeli bir arkadaşımız. Bugüne kadar ne diyeceğini, ne dediğini bilmiştir, bundan sonrada bilecektir. Bence söylediğinin bir kelimesi alınıp başka bir şekilde yönlendirilmeye çalışılmasına Cumhuriyet Halk Partisi olarak son derece karşıyız ve belediye başkanımızın yanındayız.

Esad’in belediye başkanı gibi konuşuyor
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ın Mart ayı belediye meclis toplantısında İdlib meselesi ile ilgili yaptığı açıklamalara cevap veren AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan, “Sayın Başkan Çanakkale Merkez İlçe Belediye başkanı gibi değil de adeta Esad’in belediye başkanı gibi konuşuyor. Ülgür Gökhan bu diliyle, katil Esad ve destekçilerini sevindirmiş, aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır” dedi.
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan belediye meclisinin Mart ayı toplantısında  İdlib konuşması tartışmalara neden olmuştu. AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan,  Gökhan’ın yapmış olduğu açıklamalara cevap verdi.
Bülent Turan yaptığı açıklamada Ülgür Gökhan’ın mecliste İdlib ile ilgili yaptığı açıklamaları eleştirerek, “Çanakkale’miz böyle bir anlayışı, söylemi ve duruşu hak etmiyor. CHP’li Merkez İlçe Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclisi toplantısında akla ziyan bir yaklaşımla, Türkiye’nin İdlib’te terör örgütlerine destek verdiğini iddia ederek haddini aşmıştır. Sayın Başkan Çanakkale Merkez İlçe Belediye başkanı gibi değil de adeta Esad’in belediye başkanı gibi konuşuyor. Ülgür Gökhan bu diliyle, katil Esad ve destekçilerini sevindirmiş, aziz şehitlerimizin kemiklerini sızlatmıştır. Bugün kahraman Mehmetçiklerimiz, milletimizin huzuru ve ülkemizin güvenliği için orada. Tüm milletimizin duası ve desteği askerimizle birlikteyken, Ülgür Gökhan bu açıklamasıyla bu konuya ne kadar uzak olduğunu göstermiştir. Şehrimiz ne yazık ki daha önce de birçok benzer konularla gündeme gelmişti. Tüm dünyanın saygı duyduğu destansı bir mücadeleyle anılan Çanakkale’mizin, bu kadim şehre yakışmayacak konularla gündeme gelmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Bir değil, iki değil. Fakat esas sorun, Çanakkale’mizde askerini seven, vatanını seven, milliyetçi, devletçi ve ulusalcı CHP’lilerin buna tepki göstermemesi. Çanakkale’miz böyle bir anlayışı, söylemi ve duruşu hak etmiyor. Sayın Başkan yıllardır kronik sorun haline gelen sosyal konutlar, belediye binası, park, altyapı ve üstyapı gibi onlarca konuya odaklansın, önce işini yapsın. İstiyoruz ki ciddi yatırımlarla adından söz ettiren Çanakkale’mizin bekleyen tüm projeleri hızlı bir şekilde tamamlansın.Bu topraklara yakışan bir duruş sergilensin “dedi.

Sözlerinin arkasında durdu
 

Tartışmaların odağındaki Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, tartışma yaratan sözlerinin arkasında durdu.
 
Gökhan yaptığı açıklamada “ Bu konuda söyleyecek fazla bir şey yok , her şey, konuşmamda dahil meclisimiz canlı yayınlandığı için kayıtlarda var. Söylediğimiz şu. Biliyorsunuz Şehirlerimiz için çok canımız yandı. Ve Belediye olarak bu konu ile ilgili iskele meydanında duygularımızı ifade eden afişlerimizi astık. Burada en son, bunların, değerlendirmesi bana düşmez ama, ben sadece şunu bilirim. Orda bulunan askerlerimizin güvenliğinin çok iyi sağlanamadığı konusunda bir düşüncem var. Çünkü orada Rusya’nın ve Suriye’nin terörist unsurlar olarak nitelendirdikleri özellikle Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyeleri ile birlikte hareket edildiği noktasında iddialar var. Eğer öğle bir şey var ise hasdişabi  grubu ile ilgili ortak hareket etme gibi durumda var ise bu büyük bir sıkıntı. Nitekim Rusya ve Suriye bu grupları terörist olarak görüyor. Dolayısı ile askerlerimizi bu guruplar ile orada bulundurulması risk vardı. Nitekim bunun sonucunu gördük. Benim dediğim bu. Biz ayrı bir alanda, daha güvenli bir alanda, konuşlanabilirdik. Ama Rusya ve Suriye’nin terörist olarak gördüğü unsurlar ile iç içe olduğunuz zaman sonucun böyle olacağı belliydi, nitekim de öğle oldu dediğim o. Benim bu konuşmandan ne anladılar bilmiyorum ama bunun sadece ben söylemedim televizyonlarda her yerde bu unsurlara verilen destekler anlatılıyor. Bundan alınılacak bir şey yok. Nitekim Rusya ile yapılan mutabakat’ta da bu konular ortaya kondu ve sınırlar düzeltildi, sınırlar güvenli hale geldi. Şimdi Türk askeri daha güvenli bir alanda olacak. Dolayısı ile dediğimiz budur. Çoçuklarımız Şehit olduğu zaman sadece bir kişi olmuyor. Hepimiz etkileniyoruz. Aileler, komşular akrabalar kısaca hepimiz etkileniyoruz. Şehitler hep sayı ile ifade ediliyor. Şehit sayı demek değildir, şehit şehittir ve onun yarattığı psikolojik , toplumdaki olumsuz hava bizi çok üzüyor ve rencide ediyor. Dediğim bu. Ama onlar ne anladı bilmiyorum.” dedi.   

Muzaffer Cirtel - Damla Şener Okdaş - Haber Merkezi - DHA