Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi’nde böbrek nakli olan 57 yaşındaki Şaban Sak sağlığına kavuştu.

İstanbul’da yaşayan 2 çocuk babası Şaban Sak, hiper tansiyona bağlı böbrek yetmezliği nedeniyle 2,5 yıldır diyalize bağlı hayatına devam ediyor. Sak, organ nakli olabilmek için 1 sene önce ÇOMÜ Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Organ Nakil Merkezi’ne başvurup beklemeye başladı. Bu süre içerisinde Şaban Sak’a  bir sefer böbrek çıktı ama doku uymadığı için nakil gerçekleştirilemedi. Diyalize bağlı hayatına devam eden Sak, makineye bağlı yaşamamak için yakınlarından böbrek alma yoluna gitti. Kızı kendisine böbrek vermeyi kabul etti ve test süresi başladı. Haziran ayında kızından alınan böbrekle nakil olmayı beklerken 27 Şubat günü sevindirici haber Bursa’dan geldi. 26 yaşında beyin ölümü gerçekleşen hastanın yakınları organlarını bağışladı. Uygunluk testlerinin olumlu çıkmasının ardından aynı gün 3 saatlik bir operasyonla vericiden alınan sağ böbrek Sak’a nakil edildi. Sağlına kavuşan 57 yaşındaki hasta kana kana su içti.

ÇOMÜ Organ nakil Merkezi Müdürü Doç. Dr. Cabir Alan, ameliyatın başarılı geçtiğini söyleyerek, “Ameliyatın 4’üncü günü olmasına rağmen böbrek fonksiyon değerleri normal sağlıklı insanların değerlerine ulaştı. Günlük idrar çıkışı 4-4,5 litre civarında. Bir, iki gün içerisinde Şaban beyi taburcu edeceğiz. Ülkemizde organ bağışı sayısı oldukça yetersiz. Yılda böbrek nakli bekleyen sayısı Sağlık Bakanlığı verilerine göre 28 bin civarlarında. Toplam yapılan bağış sayısı 3 bin 500 dolaylarında. Her yıl 25 bin civarında insan böbrek nakli bekliyor. Bu sayı günden güne artmaktadır. İnsanlar çaresizlikten yakınlarından organ alarak hayata tutunmaya çalışmakta. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Düşünün ki siz hastasınız, makineye bağlı yaşıyorsunuz. Çaresizlikten sizin yakınınız organını vermeyi kabul ediyor. Bu potansiyel olarak diğer kişinin hasta olmasına neden oluyor. İdeal olan, kabul edilmesi gereken kadavra dediğimiz, yoğun bakımlarda beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organların nakil edilmesidir. Merkezimiz böbrek nakli konusunda kadavra anlamında Türkiye’de ikinci sıradadır. Özellikle kadavradan organ nakli yapıyoruz ki sağlıklı insanları potansiyel hasta durumuna sokmayalım. Ben vatandaşlarımızdan organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını bekliyorum. Çünkü insanlar bekleme sürecinde yaşamlarını kaybetmekte. Organ yetmezliğinin en iyi tedavisi organ naklidir. Makineler geçici bir yaşam imkanı sağlıyor ama makinenin de kendine göre komplikasyonları var” diye konuştu.
Şaban Sak ise, “Organ bağışı oldum. Şuan çok mutluyum. Allah verenden de razı olsun. Şuan çok iyi gidiyor. 1,5-2 sene devamlı diyalize girdim. Çok zorladım. Haftanın 3 günü, 4 saat giriyordum. İşimi gücümü yapamıyordum. Tatile gidemiyorsun. Benim için çok zor oluyordu. Bu bağış çok iyi oldu. Herkesin organ bağışına destek vermesini istiyorum” dedi.

Bünyamin Nami Tonka