Çanakkale’nin kaderini belirleyecek olan Rüzgar Enerji Santralleri (RES) projeleri bugün Çanakkale İl Genel Meclisi’nde görüşülecek. 20 köyü kapsayacak ve 5 milyon civarında ağacın kurban edileceği projeye meclis üyeleri “evet” mi “hayır” mı diyecek. Günlerdir şirket adamlarının meclis üyelerini yakın markaja aldığı ve büyük sözler verildiği iddia ediliyordu.  
  
Kazdağları’nın en önemli yerlerindeki tepelerde ayladır ağaçlar kesiliyordu. Bu buraların fotoğraflarını çekip sosyal medya hesaplarında paylaşanlar ağaçların neden kesildiğini soruyordu. Sır gibi saklanan ağaç kesiminin nedeni, kısa süre önce belli olmuştu. Aylarca sessiz sedasız yürütülen RES projeleri, izin için meclis gündemine alınması ile ortaya çıktı. Proje, Merkez köylerinden, Bodurlar, Akçalı, Haliloğlu, Dedeler, Alanköy ile Çan ilçesinde Kumarlar, Üvezdere, Kadılar, Dondurma köylerinde hayata geçirilecek. Bu bölgelerde yoğun ağaç kesimi devam ediyor. Yine, bu bölgelere yakın mücavir alan olarak Karacalar, Kirazlı, Ortaca, Serçeler, Terziler, Çiftlikdere, Çamyayla, Karaibrahimler, Cazgirler, Duman, Üçpınar köyleri de etkilenecek. İl genel meclisinde izin çıkması durumunda bu kadar büyük bölge RES’e kurban edilecek.
 
MECLİS ÜYELERİNİN TAVRI NE OLACAK?
Kentin oksijen deposu olan Kazdağları’nın en güzel yerleri RES için ayrılmış. Çan’a kadar olan kısımdaki 5 milyon ağacın kaderi bugün İl Genel Meclisi’nin üyelerinin ellerinde olacak. Ağaç katliamının yapılacağı proje için izin bugün saat 16.00’da toplanacak olan il genel meclisinin gündemine gelecek. Proje meclis gündeminde görüşüldükten sonra oylamaya sunulup sunulmayacağı belli olacak. Oylamaya sunulması durumunda meclis üyelerinin elleri ya ağaç katliamına onay için ya da red için kalkacak.

KÖTÜ KOKULAR GELİYOR
Alman firması olan Siemens RES projesi yürütecek olan firmaların başında geliyor. Bu yüzden sözde çevrecilerin sesi çıkmıyor. Kanadalı Doğu Biga Madencilik için Alman vakıflarının desteği ile aylardır eylem yapanlar, Alman firmasının da içinde bulunduğu ve maden sahasının 12 katı daha fazla ağaç kesilecek olmasına rağmen çakma çevrecilerden ses yok. Hatta bunun tam tersi büyük ağaç katliamının yapılacağı projeyi destekleyen açıklamalar bile yapıyorlar. Çakma çevrecilerin neden ses çıkarmadığı ise şirketlerin kesenin ağzını açmasına bağlandı. Bazı yerlere yüklü bağış yapıldığı ve şirket adamlarının da birçok kişi ile yakın temasa geçerek görüştüğü biliniyor. Hatta şirket çalışanlarının CHP’li ve AK Partili meclis üyeleri ile de birebir görüşerek iznin meclisten geçmesini istediği idda ediliyor. Bu görüşmelerde önemli sözlerin de verildiği belirtiliyor. Bugünkü meclis toplantısında bu iddiaların ne kadar doğru olup olmadığı ise oylamada ortaya çıkacak.

Mehmet Güler