Çanakkale Boğazı’nda avladığı büyük balıklarla tanınan Müjdat Turan, ıstakozlar hakkında az bilinen bilgileri takipçileriyle paylaştı.

Müjdat Turan, zıpkınla dalış yaparak boyundan büyük avladığı balıklarla ve bu av anlarını videolaştırıp sosyal medyada paylaşarak büyük bir kitleye sahip oldu. Ayrıca bir çok dalış rekoru da bulunan Müjdat Turan, ünlülere verdiği dalış eğitimleriyle de tanınıyor. Kıvanç Tatlıtuğ, Çağatay Ulusoy gibi birçok ünlü oyuncuyla bir araya gelen Turan, onlarla balık avına çıkarak eğitim veriyor. Tüpsüz gerçekleştirdiği serbest dalışlarda avladığı büyük balıklarla tanınan Müjdat Turan,  ıstakozların bilinmeyen dünyasını ve lezzetli eti hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu.

BİZLER GİBİ YAŞLANMA DERTLERİ YOK
Rekortmen dalgıç Müjdat Turan, ıstakozların çok enteresan bir genetiğe sahip olduğunu söyleyerek, “Birbirinden farklı onlarca türü olsa da sadece birkaç farklı şekilde pişirildiğinde etleri oldukça lezzetli olan bu eklem bacaklı deniz kabukluları, fazlasıyla da enteresan bir genetiğe sahip. Mesela bizler gibi yaşlanma dertleri yok! Ne harika! Birkaç canlıya da bahşedilen her yıl kabuk değiştirme özellikleri sayesinde üzerlerinde hiçbir yaşlılık belirtisine rastlanmamasına ek olarak kopan veya kırılan uzuvlarını kolaylıkla yenileyebiliyor bu sert kabuklu eklembacaklılar... Günümüzde, halen birçok kişi tarafından deniz böceği diye de addedilmesi sebebiyle itibar görmediği doğru. Ancak bana soracak olursanız eti doğru pişirildiğinde pamuk gibi ve oldukça lezzetli. İster fırında ya da ızgarada sarımsaklı tereyağı ile, ister soğuk iken ceviche sos ile tüketin. Peki, canlı olarak satın aldığımız ıstakozları nasıl pişireceğiz? Canlı satın aldığınız ıstakozları kaynayan tuzlu suya atarak iki dakika haşlamanız ön pişirme için yeterli olacaktır. Sudan çıkardığınız ıstakozları buzlu suyun içine atarak pişirme işlemini durdurmak şart! Kıskaçlarını kopararak kaynayan suda üç dakika daha pişirmeyi ise ihmal etmeyin. Son olarak ızgara veya fırında pişirerek afiyetle yiyebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
 
Muzaffer Cirtel