Tarım ve hayvancılığın geliştiği Çanakkale’de kurulan kooperatifler bir bir kapanıyor. Milyonlarca TL’lik yatırımlarla kurulan tesisler kaderine terkediliyor. Yanlış yönetim nedeniyle ortaya çıkan zararın bedelini ise köylüler ödüyor.
 
Tarım ve hayvancılık alanında Çanakkale, Türkiye’de çok önemli noktada. Hem tarım hem de hayvancılık ürünlerinde birçok dünyada tanınan marka bulunuyor. Bu markaların yükselmesinde kooperatifçiliğin büyük payı bulunuyor. İl genelinde hem tarım hem de hayvancılık alanında çok sayıda kooperatif açıldı.
Kooperatifler, atıl kaynakların harekete geçirilmesi, sermayenin tabana yayılması, dezavantajlı kesimlerin kendini ekonomik ve sosyal güvenceye alarak ekonomiye dahil olması ve küçük girişimlerin birleşerek büyük aktörlere dönmesini sağlama noktasında en etkili girişim modeli olarak öne çıkıyor. Bu avantajlar çerçevesinde açılan kooperatiflerin bazıları kapandı bazıları da kapanma noktasına geldi.

CEZASINI ÜYELER ÇEKİYOR
Son zamanlarda Çanakkale genelinde kooperatifler zor durumda. Özellikle yönetimlerin aldığı yanlış kararlar ve doğru strateji ortaya koymaması nedeniyle zaman içinde kooperatifler kapanıyor. Çok sayıda çiftçinin, üreticinin bir araya gelerek kurduğu bu işletmeler için büyük yatırımlar da yapılıyor. Daha sonra doğru yönetilmemesinden ve bazı ekonomik gelişmeler nedeniyle yatırımlar atıl duruma düşüyor.
Atıl duruma düşen kooperatiflerden biri de Beybaş. Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinin Beybaş köyünde büyük bir tesis bulunuyor. Köylü üyelerin bir araya gelerek büyük yatırımlarla kurduğu bu tesis, kooperatifin kapanması nedeniyle atıl duruma düştü. Ortaya da büyük bir zarar çıktı. Bu kooperatif ile aynı kaderi taşıyan başka bir kooperatif ise merkeze bağlı Yapıldak köyündeki kooperatif. Ürünlerini muhafaza etmek ve zamanı geldiğinde daha uygun fiyatta piyasaya sürmek için kooperatifleşip soğuk hava deposu yapıldı. Bu kooperatif de aynı şekilde kapandı ve büyük yatırım atıl duruma geldi.

Arzu Baladur