Can, “Bu tarz dalışlar CMAS’ta yer almadığı için bu dalları kabul eden gayri resmi kuruluşları kullanmak gayet doğal. 1 derece suda dalış yapmıştım. Buz altında 120 metre ve gerçekten aşırı zor bir dalıştı. Ama resmi yarışması yapılan dalları, resmi yollarla kıramayıp farklı kuruluşları kullanıp, Türkiye rekorunun bile altında yüzüp Dünya Rekortmeniyim demek hiç etik değil” dedi.
 
Çanakkale'nin serbest dalış dünya rekortmeni Milli sporcusu Derya Can’ın kariyerinde birçok dünya rekoru bulunuyor. Çanakkaleli milli sporcu Derya Can, kırdığı rekorlarla Çanakkale’yi ve Türkiye’yi dünyada en iyi şekilde temsil ediyor.  Can, son olarak Cumhuriyet Bayramı'nın 96'ncı yılına ithafen, Kordon Boyunda anlamlı bir dalışa imza atarak, Kucağında 9 aylık bebeğiyle birlikte cepheye kağnıyla cephane taşırken donarak şehit olan Şerife bacı gibi Cumhuriyet kadınlarını hatırlatmak için dalış yapan Can, tek nefesle su altında 100 kilo ağırlığındaki kağnı arabasını çekti.
Çanakkale’nin önemli sporcularından olan dünya rekortmeni Derya Can, gazetemize verdiği röportajda  gündeme dair açıklamalarda bulundu.

GERÇEKTEN ANLAM YÜKLÜ DALIŞLARIMA DEVAM EDECEĞİM
İleri ki dönemlerde anlamlı rekorlarına devam edeceğini belirten rekortmen dalgıç Derya Can, “26 Ekimde kahraman Türk kadınlarını unutmadığımızı göstermek istedik. Ve 100 kiloluk bir kağnı arabasını tek nefesle çektim dipten. Bebeği ile kurtuluş savaşı mücadelesinde cepheye cephane taşıyan ve kağnı arabasının başında donarak şehit olan şerife bacıyı canlandırdık... Aslında rekor için başvuracaktık ama sonradan vazgeçtik çünkü bu dalışı bir kalıba sokmak istemedik. Çünkü anlam ve maneviyatı büyük. Guinneste rekor olması çok ta önemli değil bizim için. Sportif anlamda ve bu tarz gerçekten anlam yüklü dalışlarıma devam edeceğim” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE REKORUNUN BİLE ALTINDA YÜZÜP DÜNYA REKORTMENİYİM DEMEK HİÇ ETİK DEĞİL
Türkiye serbest dalış sporundaki kırılan rekorlar hakkında değerlendirmelerde bulunan dünya rekortmeni Derya Can, “Bu konu gerçekten muamma ve insanlar bilmiyorlar gerçekleri. Serbest Dalışta Türkiye ve dünya da tek resmi kuruluş CMAS; yani Dünya Sualtı Konfederasyonu ve bizler bu federasyonun kuralları ve doping testleri ile rekorlarımızı onaylatıyoruz. Çünkü dünya olimpiyat komitesinin tanıdığı tek kuruluş bu. Nasıl futbolda dünya federasyonu FİFA ise, bizde de CMAS’tır. Bazı kişiler bu resmi kurallarla başarı elde edemeyince, farklı isimler takıp resmi olmayan rekor adı altında lanse ediyor kendini. O kadar çok balon rekor var ki. Gerçekte 200 kusur metrelerde yatay dalışta olan dünya rekorunu, ‘100 kusur metre dalacağım. Dünya Rekoru olacak’ deyip , insanların manevi duygularını kullanıyor kimisi. Aslında anı dalışı gibi şeyler deseler daha anlamlı olacak. Dünya rekoru kırmak kolay mı? İsmi bu kadar düşürülemez. Ama bazı dalışlar var ve CMAS’ta yarışma ya da rekor dalı olarak bulunmuyor. Örneğin; benimde yaptığım buz altında, tek nefesle yatayda mesafe kat etme ya da buz altında derine dalmak gibi. Bunlar resmi olarak CMAS ta yok ama çok ekstrem ve zor dalışlar. Bu tarz dalışlar CMAS’ta yer almadığı için bu dalları kabul eden gayri resmi kuruluşları kullanmak gayet doğal. 1 derece suda dalış yapmıştım. Buz altında 120 metre ve gerçekten aşırı zor bir dalıştı. Ama resmi yarışması yapılan dalları, resmi yollarla kıramayıp farklı kuruluşları kullanıp, Türkiye rekorunun bile altında yüzüp Dünya Rekortmeniyim demek hiç etik değil” dedi.  

HEPSİNİ BİRDEN YÜRÜTMEK ÇOK ZOR
Aynı zamanda anne olan Derya Can, spor ve anneliği aynı anda yürütmenin zor olduğunu söyleyerek, “Hepsini birden yürütmek çok zor, hele de 2’inci çocuğum olduktan sonra gerçekten zorlanmaya başladım. İstediğim gibi antrenman yapamıyorum ama yıllarca o kadar çok çalıştım ki şimdi o antrenmanların ekmeğini yiyorum diyebilirim. Her zaman önceliğim çocuklarım. Arta kalan zamanlarda antrenman  yapıyorum. En zorlandığım şey ise dinlenememek” ifadelerini kullandı. 
 
AMATÖR SPORCULARA DESTEK ÇOK AZ
 Sponsorluklarla ilgili bir açıklama yapan milli sporcu Derya Can, “Sponsorluk ülkemizde maalesef çok düşük. Birçok büyük marka futbol ya da basketbola yatırım yaparken,  amatör sporculara destek çok az. Aslında sponsorluk yasası var. Firmalar amatör sporcularla sponsorluk yaptıkları taktirde, yaptıkları yardım kadarını yüzde yüzünü vergi matrahından düşüyor. Bunu birçok kişi bilmiyor” dedi.
Çanakkaleli milli sporcu Derya Can, son olarak Çanakkaleli olmaktan mutlu olduğunu belirterek, “Çanakkale’de doğdum, büyüdüm. Bence dünyanın merkezi Çanakkale. Başka yerde yaşamam çok zor”  şeklinde konuştu.
 
Nazif Cemhan Şen