Çanakkale genelinde artan Afgan ve Suriyeli göçmen sayısı Çanakkale’nin huzurunu bozmaya başladı. Özellikle Afgan uyruklu mültecilerin son dönemlerde işlediği suç oranları, Çanakkalelilerin huzurunu bozmaya başladı.
İstanbul’da bulunan ve başka illere kayıtlı olan Suriyeliler kayıtlı olduğu illere dağıtılmaya başlandı. Son dönemlerde Çanakkale’ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısında artış gözlendi. Gelen mülteciler Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler Sarıçay kenarında ağaç altlarına kurdukları yer yataklarında uyuyorlar.  Yaşama burada tutunmaya çalışan mülteciler, bütün ihtiyaçlarını burada gideriyor. Kıyafetlerini Sarıçay’da yıkayan mülteciler, yıkadıkları çamaşırları ağaç dallarına asarak kurutuyor. Yiyecek ihtiyaçlarını alanda yaptıkları yemeklerle gideriyorlar. Kimisi çalışarak para kazanıyor, kimisi dilenerek. Yaşam mücadelesi veren mülteciler ise Çanakkaleli vatandaşların tepkisine neden oluyor. Bu durum şehrin huzurunu kaçırmaya başladı.

SUÇ ORANI ARTTI
Artan göçmen nüfusu Çanakkale’de suç oranında büyük bir artış olmasına neden oldu. Özellikle Afgan uyruklu göçmenlerin kendi arasından kesici aletlerle yaptığı kavgalar son dönemlerde dikkat çekmeye başladı. Mahalle aralarından edilen kavgalar ölümle sonuçlanabiliyor. 13 Ekim günü Barbaros Mahallesi Yahya Çavuş Sokak'ta meydana gelen Afgan uyruklu vatandaşların kavgası bardağı taşıran son damla oldu. Afgan uyruklu 3 kişi arasından henüz nedeni bilinmeyen bir şekilde tartışma çıktı. Tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. Kavga da Atikullah Atıkul öldü, Mohammad Göl Mohammadı ve Mohammad Zaker Kabulı ağır yaralandı. Bu olay kavgaların sonu olamadı. Hemen hemen her gün  Afgan göçmenler kendi aralarından kavga ediyor.

KENTİN HUZURU KAÇTI
Mahalle arasında yaşanan bu kavgalar Çanakkale’nin huzurunu kaçırıyor. Bazen sözlü, bazen kesici aletlerle gerçekleşen bu kavgalar vatandaşları tedirgin ediyor. Mahallede yürürken korku haline olana vatandaşlar, bu durumun giderilmesini talep ediyor. Bu durum kontrol altına alınmazsa ileriki dönemlerde kentim geçim kaynaklarından olan turizmi olumsuz yönde etkilemesi bekleniyor.

Muzaffer Cirtel