Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Oda Başkanları ile bir araya geldi. Burada konuşan Ülgür Gökhan, “Makineler büyüdü, araçlar büyüdü, elektronik aletler daha sağlıklı ortam istiyoruz. Toz, toprak olmayacak. Özellikle marangozlar bölgesinde de görüyoruz. İnsanlar sokaklarda iş yapıyor. Son derece sağlıksız bir küçük sanayimiz var. Yeni mekanın çözülmesini de yıllardır söylüyoruz” dedi.
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Hizmet Binası gerçekleştirilen toplantıda tüm oda başkanları hazır bulundu. Ziyarette konuşan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Ünal Özcan, gerçekleştirilen ziyarette öncelikli olarak 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü’nü kutlayarak, “Geçen hafta Milli Eğitim’in bir toplantısı vardı; kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin tespit edilmesi konusunda. Yerel basın kaybolmaya yüz tutmuş meslek dallarının başında geldi. Hepimizin yerel basını desteklememiz gerektiği yönünde teklifimizi yaptık” ifadelerini kullandı.

YEREL ESNAFA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ
Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Özcan düzenli olarak aylık toplantılarla talepleri Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ilettiklerini söyleyerek, “Düzenli olarak aylık toplantılarda Çanakkale ilimizdeki esnaf ve sanatkârlar yerelde çözülmesi gereken bize aktarılan sorunlarını, başkanımıza aktarıyoruz. Bu konuda gerçekten iyi mesafeler aldık. Bazen toplantı dışında gelişenleri de sayın başkanıma çözüm bulma konusunda iletiyoruz. Biz şunu istiyoruz ve karşılığını görüyoruz. Sıkıntılı dönemde alışverişin düştüğü, nakit sıkıntısının olduğu bu günlerde yerel yöneticilerin, yetkililerin esnaf ve sanatkâra sahip çıkmasını istiyoruz. Yerel esnafa sahip çıkılmasını istiyoruz. Bu konuda da destek görüyoruz. Tekrar sayın başkana teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu
 
DİĞER BASIN DA ZOR DURUMDA, BİLİYORUZ
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da bu konuda görüşlerini dile getirerek, “Bir ildeki yerel gazeteler aynı manşet ile çıkmış. ‘Yerel gazetene sahip çık’ diye manşet atmışlar. Çanakkale’de de bir tanesi kapandı, diğer basın da zor durumda, biliyoruz. Basın önemli bir unsur. Kentin tüm haberlerini, sorunlarını ortaya koyan ve halk adına takip eden bir kurum. Her zaman söylerim, esnaflar bir hafta kapattı diyelim, felç oluruz. Ekmek çıkmıyor, şoför yok, terzi yok, manav yok hepsi kapanmış. Dolayısıyla bir kentin en önemli unsuru istihdam açısından esnaf. Özellikle şimdi istihdamın maalesef çok kötü durumda olduğu bir zaman diliminde, esnafın yanında en az bir tane kalfa çalıştırıyor olması çok önemli. Ne kadar çok esnaf, istihdam o kadar çok. Yerinde çözüm, anında çözüm” dedi.

YENİ MEKANININ ÇÖZÜLMESİNİ DE YILLARDIR SÖYLÜYORUZ
 Küçük Sanayi Sitesi’nin yerinin sıkışık olduğunu söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Sadece mevcut değil Barbaros’taki de, hatta pazar yerinin karşısındaki eski sanayi alanında da artık dönüşüm zamanı. Hep hükümetin ağzında bir dönüşüm dolaşıyor. Dönüşüm deyince aklımıza hep konut dönüşümü zannediyoruz. Halbuki iş yeri dönüşümü de önemli. hem Barbaros sanayi hem de Namık Kemal Mahallesi alanı dönüşümü çoktan hak etti ve olması gerekir tam da deprem gündemdeyken. Bunlara ilaven yeni esnaflar var. Kent büyüyor, nüfus artıyor, işletme artıyor. Dolayısıyla herhangi bir sanayi de yeri olmayan gençlere de yer, mekan lazım. Son olarak da mevcut mekanlar, mevcut esnafa da yetmiyor. Makineler büyüdü, araçlar büyüdü, elektronik aletler daha sağlıklı ortam istiyoruz, toz, toprak olmayacak. Özellikle marangozlar bölgesinde de görüyoruz. İnsanlar sokaklarda iş yapıyor. Son derece sağlıksız bir Küçük Sanayimiz var. Yeni mekanının çözülmesini de yıllardır söylüyoruz. Her seferinde de söyleyeceğim. Bunun bir an önce çözülmesi lazım. Burada görev sayın milletvekilimiz Bülent Turan’a, sayın valimize öncelikle onlara düşmekte. Çünkü onların yetkisinde olan işler var. Sonra bize düşeni biz yapacağız. Bunun bir an önce olması gerekir. Bu kente yatırım yapma hevesimiz var diyenlere buyurun önce şu Küçük Sanayimizi kalkındıralım, sorunlarını bitirelim. Şu bir gerçektir; eğer Küçük Sanayi’de sağlıklı ortamlar yaratıp da oradaki esnafımız ve gelecek olan esnaflarımıza o fırsatı tanırsak çok ciddi yenilikler de yaratılır. Esnaf zaten yenilik yapmaya becerilidir. Onu da kaçırıyoruz. Halbuki bir marangozu, demirciyi düşünsek çok farklı işler çıkarabilirler. Daha çok üretim yapabilirler. Bu konunun gündemin önüne çıkmasını istiyoruz, biz her zaman hazırız” diye konuştu.
 
Bu konuda gereken çalışmalar yapıldığını söyleyen Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Özcan ise, “Teknik anlamda kurumlardan görüşler alındı. Güzel bir başlangıç ile devam ediyor. Hep birlikte bu şekilde gittiği zaman inşallah yakın zamanda Ankara yandaki süreç hızlı bir şekilde ilerler. Sayın başkan da takip ediyor. Artık düne bakmayacağız, geç kaldık demeyeceğiz, bugünden sonra ne olması gerektiğine bakacağız. İnşallah bu olayı yerelde genelde hep birlikte çözmemiz lazım” ifadelerini kullandı.
 
İbrahim Akın Kazancı