Uluslararası Off-Road yarış serisi olan East European Tout Terraın Serles'in 5’inci Ayağı olan Baja Troıa Turkey, 17-20 Ekim tarihlerinde İstanbul Off-Road Kulübü organizasyonu ile Çanakkale’de  yapılacak. İlk başvurular 2018 Aralık ayında başladı. İtalya dışında Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, İsrail, İspanya ve Filistin'den ön kayıtlar gerçekleşti.
Bu sene 4 günde 1 Prologi 6 Orman Etabı, 1 Seyirci Etabı toplam 820 kilometre yarışılacak. 30 organizasyon görevlisi, 40 etap görevlisi, 30 hakem 100 kişi görev alacak. Ayrıca sağlık, yangın müdahale ekipleri göreve hazır bekleyecek. Tüm yarış GPS ile merkezden izlenecek, gerekli durumlarda müdahale edilecek.
Düzenlenen tanıtım toplantısına Çanakkale Vali Yardımcısı Hasan Ongu, Çanakkale Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde Şube Müdürü Sedat Pektaş, Otomobil Sporları Federasyonu Çanakkale İl Temsilcisi Mustafa Kansu katıldı.
Düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Hasan Ongu, “ Hazırlık sürecinde bir istişare yapmak hem de hususları paylaşmak adına bir araya geldik. 2017 yılında başladığında İstanbul Off-Road Kulübü ile Mustafa Kansu’nun çabalarıyla uluslararası hüviyette başlamış bu ralli, Çanakkale’nin önemli değerlerinden biridir. İlimiz saymakla bitiremeyeceği çok kıymetli değerleri var. Henüz üçüncüsü yapılmasına rağmen Baja Troıa Rallisi Çanakkale için önemli sembollerden biri haline gelmeye başladı. Önümüzde ki yıllarda bu ekibi katkıları ve genişleyerek büyüyen ekibin katkılarıyla Çanakkale’yi temsil etmeye ve Çanakkale’nin önemli değerlerinden biri olmaya devam edecek. 17-20 Ekim tarihlerinde epey bir motor sesi duyacağız. Güzelliklerle hatırlanacak bir yarış diliyorum” dedi.
Direktör yardımcısı ve güvenlik sorumlusu Salahattin Kopel, “Çok uzun bir çalışmayı gerektiriyor. Motor sporları tehlikeli bir branş ve seyirciler açısından dolayısıyla çok uzun bir dönem, yol notlarının hazırlığı ile işlerimiz başlıyor. Günlerce ekibimiz burada bilindiği gibi dağlarda yol notlarını hazırladı. Her şeyin kusursuz akması lazımdır. Yabancı konuklarımızın en hayran olduğu konular coğrafyanın güzelliği ve işleyişidir. Herhangi bir kaza durumunda müdahale edile bilmesi lazım. Geçen sene valiliğimiz de desteğiyle iki kaza yaşadık. Anında helikopter ile yaralımızı aldık. 140 insan etaplarda görev yapacak. Güzel bir yarış olacağına inanıyoruz. Yaklaşık 565 kilometrelik bir özel etabımız var. Her gün iki etap koşulacak. Cuma günü ilk start 120 kilometrelik parkur iki kere koşulacak. Cumartesi 80 kilometre parkurumuz var. En son Truva atı önünde ödül töreni gerçekleştireceğiz” dedi.

Damla Şener Okdaş