Özgürlük Parkı’nda Avrupa Hareketlilik haftası hakkında kısa bir bilgilendirme yapıldı. Ardından Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Dr.Öğr.Üyesi Coşkun Zateri ve Diyetisyen Didem Güner tarafından Obezite -Sağlıklı Beslenme ve Hareket konulu Panel verildi.
Düzenlenen panele Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve vatandaşlar katıldı.
Dünya çapında kutlanan hafta boyunca yerel makamlar; kendi şehir merkezlerinde motorize trafiğin kısıtlanması, sürdürülebilir hareketlilik türlerinin kullanımının teşviki ve kişilerin yaygın tercihlerinin çevresel etkilerine ilişkin farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Katılımcı kent ve kasabalar, özellikle hareketlilik yönetimine, erişilebilirliğe ve bisiklet kullanımına yönelik yeni veya iyileştirilmiş bir takım daimi tedbirlerin uygulanmasını sağlayarak bir veya birkaç bölgeyi bir gün boyunca sadece yayalara, bisikletçilere ve toplum taşımanın kullanımına bıraktığı Otomobilsiz Gün ile etkinliklerini sonlandırmaktadır. Avrupa Hareketlilik Haftasının 2019 yılı eylem çağrısı “Güvenli yürüme ve bisiklete binme”, sloganı ise “Birlikte Yürüyelim” (Walk with us) olarak belirlenmiştir.
Düzenlenen panel de bilgi veren Çanakkale Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Mehmet Cengiz Işık, “16-22 Eylül tarihleri arasında yapılan Avrupa Hareketlilik Haftası her yıl yürütülen bir kampanyadır. Avrupa hareketler haftası kentleri sürdürülebilir ulaşım tedbirleri geliştirmeye ve desteklemeye teşvik eden halkı araçsız alternatif ulaşım yollarını kullanmaya davet eden bir Avrupa girişimidir. Avrupa girişimi yaklaşık 2002 yılı hemen öncesinde özellikle çevrecilerin yoğun bir oluşturduğu kulis sonrasında gelişen bir kavramdır. Çağdaş, yaşana bilir bir çevrede yaşama gereksiniminden ortaya çıkmış bir kavramdır. Biliyoruz ki kentler hiçbir zaman endüstriyel yaşamın olduğu yerler olmaması gerekiyor. Kentler sahipleri olarak, yaşayan insanların ve canlıların yaşadığı mekanlar olarak algılamamız gerekiyor. Bir hekim olarak biliyorum yaşana bilir bir çevrede yaşantımızı sürdürme hakkı bir vatandaşlık hakkıdır. Avrupa Hareketlik haftası 2002’de ortaya çıkmış bir kavramdır. İlk başlangıç Orta Avrupa ülkelerinde daha çok uygulanmakta olan bir kavramdı. Daha sonra İspanya ile birlikte fajat şunu rahatlıkla söyleye bilirim ki dün itibariyle kaydını yaptıran ülke sayısı 48, hareket haftasına programatik olarak katılan kent sayısı 2 bin 787dir. Buna yaklaşık 400 kadar okul da saymıyorum. Ciddiye alınan bir konudur. Genelde bir tema üzerinden her sene değişken olan bir tema üzerinden yürütülen bir kavramdır. Bu sene özellikle bisiklet ve hareket yürüme üzerine kurgulanmış. Birlikte yürüyelim sloganıyla yürütülmekte olan bir projedir” diye konuştu.
YAŞAM SÜRESİ SAĞLIKLI OLMAK BEKLENEN YAŞAM SÜRESİNİ ARTIRACAKTIR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Dr.Öğr.Üyesi Coşkun Zateri, “Çok önemli bir konuya dikkat çekiyoruz. Özellikle bizim gibi ülkelerde hareketliliğin yeni yeni anlaşılmaya başlandı. Daha doğrusu sağlıklı yaşam kavramlarının daha fazla konuşulmaya bir dönemde belki Çanakkale’de buna katılması bizim için gurur vericidir.                 Bugün ben size sağlık nedir onlarla başlayarak egzersizin öneminden bahsedeceğim. Günümüzde sadece fiziksel açıdan değil ruhsal açıdan, toplumsal açıdan,  toplumsal uyum içinde olmamız ya da mesleki açıdan iyilik hali olarak açıklıyoruz. Her hangi bir eksiğimiz varsa sağlığımız ile ilgili bazı endişelerimizin olması gerekiyor. Beklenen yaşam süresi sağlıklı olmak beklenen yaşam süresini artıracaktır. Baktığımızda 84 yaşına kadar insanlar yaşamayı bekliyorlar. Tarihi çağlarda insanlar sadece 20’li yaşlara kadar yaşıyorlardı. Bizim ülkemizde en uzun yaşam süresi 78 yıldır. Genetik yapı çok önemlidir” şeklinde konuştu.
Diyetisyen Didem Güner tarafından Obezite konusu anlatıldı. Panel sona erdi.
Bünyamin Nami Tonka