Kirazlı Altın ve Gümüş Madeni projesiyle ilgili algı çalışmaları sürüyor. Bütün atakları boş çıkan muhalefet, artık kendi söylemlerini bile yalanlar hale geldi. Ulusa bir gazetede yer alan ‘Siyanür kuyuları açıldı’ haberini, haberde de ismi geçen Belediye Başkan yardımcısı İrfan Mutluay yalanladı. Mutluay, açılan kuyuların siyanür kuyusu olmadığını, Kumarlar'a bir gölet projesi olduğu ve buraya su basmak amacı ile boru hatlarının çekildiğini belirtti. Kumarlar göletinin DSİ tarafından arazilerin sulanması amacı ile yapılması planlanan bir gölet olduğunu ifade eden Mutluay, Bu göletin firma tarafından DSİ'den protokolle alındığını da iddia etti.
Kumarlar köyü yakınlarında Doğu Biga Madencilik ve DSİ ortaklığında yapılan Altınzeybek 2 göletinin protokolü de, Mutluay’ı yalanlıyor. Protokole göre, şirket tarafından finansmanı üstlenilen gölette tutulan suyun ilk kullanım hakkı, Kumarlar, Kirazlı, Yukarışapçı ve Cazgirler köyüne ait. Bu köylere içme ve kullanma suyu sağlayacak olan göletin kullanım hakkında ikinci sıra ise Kumarlar köyü havzasındaki tarım alanlarında tarımsal sulamaya ayrılmış durumda. Şirketin su kullanım hakkı ise, imzalanan protokole göre üçüncü sırada yer alıyor.
Ulusal gazetede görsellerine yer verilen ve Mutluay’ın “gölete su basmak amacı ile boru hattı çekildiğini” açıkladığı borular ise Altınzeybek göletinden köylere suyu ulaştıracak isale hattına ait. Gölete kuyularla su basılması iddiası ise yine gerçeği yansıtmıyor. Aksine bu borular, gölet suyunu köylere dağıtmak için hazırlanıyor. Şirket, daha önce yaptığı açıklamalarda, Proses ünitelerinin tümünün Atikhisar Baraj havzası dışında konumlandırıldığını duyurmuş, bu alana düşen yağmur sularının Atikhisar Barajı’na ulaşmasının mümkün olmayacağı anlatılmıştı. Atikhisar’ın suyunun firma tarafından kullanılacağının da doğru olmadığı anlaşılıyor.
Mutluay’ın, sanki hazır bir göletten su alınması üzerine protokol yapılmış gibi lanse ettiği Altınzeybek Göletinin, plan, proje ve finansmanının Doğu Biga Madencilik tarafından yapıldığı, Atikhisar barajı su toplama havzası dışında bulunan bu göletin öncelikli amacının yore köylerine su sağlamak olduğu da biliniyor. 
Benzer konular daha önce de yaşanmıştı. ‘Atık barajında biriken atıkların proje bittikten sonra kaderine terk edileceği’ iddiaları uzun süre dillendirilmiş, ancak Kirazlı projesinde atık barajı olmadığı ortaya çıkmıştı. Kimyasal kullanılacak alanların sızdırmazlık değerleri açıklandıkça da ‘Ya deprem olursa’ iddiaları gündeme getirilmeye başlandı.
Geçtiğimiz günlerde, alana beton dökümü yapıldığı iddiaları ortaya atılmış, yapılan çalışmanın alanın girişine güvenlik görevlilerinin kullanımı için konteyner konulması çalışması olduğu anlaşılmıştı.

Mehmet Güler