Çanakkale’de yaşayan 85 yaşında ki emekli öğretmen Mustafa Yıldız ve 85 yaşında ki emekli Şerafettin Emre, Şehitler Camii’nin 1988 yılından günümüze kadar camii bahçesinde ki çiçek ve ağaçların bakımıyla ilgilenmeye devam ediyorlar. Yıldız ve Emre, bahçede ki ağaçlara ve çiçeklere özenerek bakım yapıyorlar.
Şehitler Camii’nin inşaatının yapılmaya başlamasıyla birlikte önce ağaç dikimi yapan ardından çiçek eken emekli öğretmen Mustafa Yıldız, sabah erken saatte kalkıp camii bahçesinde bulunan bitkileri sulayıp çapa yaparak ağaçların ve çiçeklerin bakımını üsteniyor. Yaz kış demeden erken saatte kalkıp çocuğu gibi baktığı ağaç ve çiçeklere özel ilgi gösteriyor.
Emekli Şerafettin Emre de camii inşaatı sırasında boş ve kötü duran toprağı gördüğünde rahatsız olduğunu zaman içinde fidan dikerek camii bahçesinin yeşile dönmesine destek verdi. 1988 yılından beri diktiği fidanları ağaca çevirmenin mutluluğunu her gün gördüğünde sevindiğini dile getirdi. Diktiği ağaçlara he gün bakım yapan Emre, ağaçlarla çocuğu gibi baktığını söyledi.
1988 yılından beri diktiği ağaçları ve ektiği çiçekleri gözü gibi baktığını her gün bakım yaptığını dile getiren Emekli öğretmen Mustafa Yıldız, “Aslında 1937 doğumluyum ama babam beni üç yaş büyük yazdırmış. 85 yaşındayım. Ben buraya geldiğimde 12 sene yönetimde çalıştım. 9 sene de denetimde çalıştım. 2 sene de fahri olarak yardım ettim. 23 sene camii de hizmetim var. Camii inşaat halindeydi hem inşaata devam ettik hem de bahçeye devam ettik. Ne lazımsa elimizden ne geliyorsa emekli olduğumuz için başka işimizde yok. Burayla isteyerek, severek yaptık. 1988’de inşaat başladı. 1992’de camii bitti. Bahçedeyken mutlu oluyorum, seviniyorum, sağlığımı muhafaza ediyorum, buradaki çalışmalar bana sağlık veriyor. Bahçeyi gören insanlar da bana bahçe çok güzel olmuş diyorlar. Bundan dolayı da çok mutlu oluyorum. Camii dışında askeri sağa var. Burayı bitirince oraya atladık. Orada çam ağacı diktim” diye konuştu.

BAHÇE İLE İLGİLENMEKTEN DOLAYI ZEVK DUYUYORUM

Camii bahçesinde ki ağaçları dikerek gözü gibi baktığını ifade eden emekli Şerafettin Emre, “85 yaşındayım. Bayramiç’te doğdum. İki oğlum ve iki torunum var. Mustafa öğretmenle ile birlikte başladık. Camiinin temellerini biz attık. Birlikte bahçenin boş olduğunu gördük. Ağaç dikip, çiçek ektik. Bahçe ile ilgilenmekten dolayı zevk duyuyorum. Zevk duymasam yapmam zaten. Ağaçların hepsini diktim. Bakımlarını her gün yapıyorum. Her gün yarım saat çalışıyorum. Elektrikli motor ile gidiyorum. Bahçeyi bizden sonra kim bakacak bilmiyoruz. Meraklısı yok şimdilik. Birleri baksın istiyoruz ama çıkmıyor. Masa ve sandalye var ortaya otururum. Oranın temizliğini yaparım. Bahçede çiçekler ile mücadele ederim. Çiçeklerle konuşurum. Soğuk havalarda çalıştığım dan dolayı hasta oluyorum. Çocuklarım da bu yüzden bırak diyorlar” dedi.

Damla Şener Okdaş