Resmi kayıtlara göre 6 bin civarında yabancı uyruklu vatandaşın kaldığı kentte, son zamanlarda parklar, bahçeler, camilerin bahçeleri onlarla dolu. Vatandaşların bu konuda şikayetleri artarken,  ucuza çalıştıkları için işsizliği de artırdılar. Sorun gittikçe büyürken yetkililerin nasıl bir çözüm bulacağı ise merak konusu.
 
Sayıları milyonları bulan hatta bazı ülkelerin nülüsünü bile geçen Türkiye’deki Suriyeliler, ülkemizin en büyük sorunlarının başında geliyor. Ülkelerindeki savaştan dolayı Türkiye’ye kabul edilen Suriyelilerin bir kısmı da Çanakkale’ye gönderilmişti. İkamet yeri olarak Çanakkale seçilen çok sayıda Suriyeli, iş imkanının az olması nedeniyle İstanbul’a gitmişlerdi. İstanbul’daki yığılma nedeniyle daha büyük sorun olan Suriyeli vatandaşlar, daha sonra kayıtlı oldukları illere geri gönderildi. Gönderilen iller içinde Çanakkale ‘de bulunuyor.
BİRDEN ORTAYA ÇIKTILAR
Suriyelilerin geri gönderilmesi ile barınacakları yer olmaması nedeniyle ilin birçok yerini kendilerine mekan seçtiler. İçinde başka ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğu göçmenler, ilk başta Sarıçay ve otogarın çevresinde ikamet etmeye başladı. Burada yatıp kalkan aileler çevreden gelen şikayet üzerine zabıta ekipleri tarafından kaldırıldı. Bir süre sonra bölgeye tekrar gelmeye başlayan mültecilerin sayısı da gittikçe arttı. Artık Çanakkale’nin birçok bölgesinde gece gündüz 24 saat mültecilere rastlamak mümkün.
 
HALKBAHÇESİ’Nİ DE KEŞFETTİLER
Çoğunluğu Suriyeli olan ve ülkelerinden kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteciler kent merkezinde çoğalmaya başladı.  En son Sarıçay-Cuma pazarını mesken tutan mülteciler şimdide Halk Bahçesi'nde konaklıyor.
Son dönemlerde Çanakkale’ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısında artış gözlendi. Gelen mülteciler Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler ağaç altlarına kurdukları yer yataklarında uyuyorlar. Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde camilerin bahçesinde kalan mülteciler, geçtiğimiz gün halk bahçesinde görüldü. Çocuk parklarının içinde kendilerine kartondan ve yorgandan yataklar yapan mülteciler geceyi geçirdi. Sabah saatlerinde ise gelen ihbarlar üzerine zabıta ekipleri harekete geçti. Olay yerine gelen zabıta ekipleri tarafından mülteciler bölgeden uzaklaştı.
Çanakkale’de giderek artan mülteci nüfusu vatandaşları tedirgin ediyor. Özelilikle Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde yoğunlukta olan mülteciler hemen hemen kenti her yerinde barınmaya çalışıyor. Yaz ayının sonuna gelinmesiyle birlikte soğuk hava karşısında mültecilerin ne yapacağı merak konusu oldu. Vatandaşlar ise bu durumdan rahatsız.
İŞVERENLER ONLARI TERCİH EDİYOR
Suriyelilerin ortaya çıkardığı bir diğer sorun ise işsiz sayısını artırmaları. Çanakkale’de Suriyeli mültecilerin sayısında gözle görünür bir artış yaşandı. Aynı zamanda Afgan uyruklu göçmenlerin sayısı da arttı. Kente gelen mülteciler; Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde, Halk Bahçesi, Osnabrück Parkı, kentin çeşitli yerlerinde bulunan camilerde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler özellikle Sarıçay kenarında kurdukları yer yataklarında uyuyorlar.  Yaşama burada tutunmaya çalışan mülteciler, bütün ihtiyaçlarını burada gideriyor. Kıyafetlerini Sarıçay’da yıkayan mülteciler, yıkadıkları çamaşırları ağaç dallarına asarak kurutuyor. Yiyecek ihtiyaçlarını alanda yaptıkları yemeklerle gideriyorlar. Cuma pazarına kurulan halk pazarlarının toplanmasını bekleyen mülteciler burada artıkları toplayıp, kendilerine yiyecek hazırlıyorlar.
Kimisi çalışarak para kazanıyor, kimisi dilenerek. Yaşam mücadelesi veren mülteciler ise Çanakkaleli vatandaşların tepkisine neden oluyor. Göçmenler hayata tutuna bilmek için kentte çeşitli işlerde çalışmaya başladı. İnşaat işçisi, garsonluk gibi ağır ve zor işlerde çalışan göçmenler, daha az para aldığı için işletme sahipleri tarafından daha çok tercih edilmeye başlandı. Neredeyse yarı paraya çalışan mülteciler işletme sahipleri tarafından tercih edilmeye başlandı.  Son dönemlerde artan göçmen nüfusu ise Çanakkaleli çalışanların işsiz kalmasına neden oluyor. İlerleyen dönemlerde artması beklenen göçmen  nüfusunun, birçok kentlinin işsiz kalmasına neden olacağı tahmin ediliyor.
 
Nazif Cemhan Şen