Çanakkaleli milli sporcu Şahika Ercümen,Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile birlikte Salda Gölü’nde incelemelerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum daveti üzerine Türkiye’nin Maldivleri olarak değerlendirilen Salda Gölü ve çevresinin korunmasına yönelik çalışmaları inceledi. Çanakkaleli milli sporcu ve dünya dalış rekortmen, Şahika Ercümen, Emine Erdoğan’a Salda Gölü incelemelerinde eşlik etti. Salda Gölü’nde tüpsüz  ilk dalış yapan sporcu olarak incelemelere katılan Şahika Ercümen, göl hakkında değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.
 
GELECEK NESİLLERE KORUNARAK TAŞINACAK
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla incelemeler hakkında bilgi veren Çanakkaleli rekortmen dalgıç Şahika Ercümen, “ Salda Gölü ülkemizin hazinesi ve gelecek nesillere korunarak bırakılmalı. Uzmanlar, STK’lar eşliğinde yerinde inceleme yapılıp, çözüm odaklı yaklaşımlar planlandı. Salda asla betonlaşmaya açılmayacak. Salda Gölü’nün sualtı bilinmezliklerle dolu. Burada ilk tüpsüz dalış yapan sporcu olarak sualtında neler keşfettiğimizi, suyun mineralli yapısını ve Salda’da rekoru nasıl kırdığımızı da paylaştık. Salda Gölü’nün benim için ayrı bir yeri var. Kadınlar Dünya Rekoru’nu bu gölde denememizin en önemli sebebi bu özel bölgenin korunmasına katkı sağlamaktı. Dün, Cumhurbaşkanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı daveti ile geldiğim, Sayın Emine Erdoğan, Sayın Murat Kurum ve pek çok uzman ile birlikte Salda Gölü ile ilgili yapılabilecek koruma çalışmaları ve yönetim planlarıyla ilgili bilgi paylaşımlarının yapıldığı önemli bir gündü.  Sonuç olarak Salda Gölü çevresine hiçbir beton yapı yapılmayacak, araçlar göl kenarına kadar gelemeyecek (şu anda araç park yeri göle 500-600m uzakta). Ayrıca endemik türler sebebiyle bazı yerlerin girişe kapatılması ve ziyaretçi sayısının belli dönemlerde sınırlanmasını önerdik. Bununla ilgili de bir yönetim planı oluşturulacak. Projeyi yerinde inceleyen ve Salda Gölünün geleceğini düşünen herkes için güzel bir gündü. 184 metre derinliği ile Dünyanın en temiz Göllerinden birisi olan Salda Gölümüz umarım gelecek nesillere korunarak taşınacak” ifadelerini kullandı.

Nazif Cemhan Şen