Türkiye’nin bir çok ilinde sayıları gittikçe artan Suriyelilerin sayısı Çanakkla’de de hızla artıyor. İş imkanının olmaması nedeniyle Çanakkale’ye fazla gelmeyen Sureliyeler, son aylarda her yerde göze çarpıyor. Özellikle Sarıçay ve otogar kenarında çok sayıda Suriyeli yaşıyor. Ağaçların altını kendilerine yuva yapan mülteciler, zor şartlarda hayat mücadelesi veriyor. Gece gündüz burada kalırken, özellikle çocukların durumu ise görenleri üzüyor. Bu duruma üzülen de var, sayıları gittikçe artan mültecilerden endişe eden de. Resmi rakamlara göre Çanakkale’de 6 binden fazla Suriyeli bulunuyor.
 
Suriye’de 2011 yılında başlayan iç savaş sonrası özellikle Suriye’nin kuz bölgelerinden milyonlarca Suriyelinin Türkiye’nin 81 iline dağılarak bir göç akımı başlatması Türkiye'de kültürel ve sosyal hayatı da kökünden etkiledi. Türkiye'de resmi rakamlara göre 4 milyon 12 bin 270 Suriyeli bulunuyor. Bunlardan da sadece 143 bin 603'ü kamplarda yaşıyor. 3 buçuk milyon Suriyeli'den şimdiye kadar 79 bin 820'si Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edildi. En çok Suriyeli barındıran şehir 557 bin 694 kişi ile İstanbul. Öte yandan İstanbul ‘resmi olarak’ yeni mülteci kabul etmiyor.
DRAM SARIÇAY KENARINA TAŞINDI
İstanbul’da bulunan ve başka illere kayıtlı olan Suriyeliler kayıtlı olduğu illere dağıtılmaya başlandı. Son dönemlerde Çanakkale’ye gelen Suriyeli mültecilerin sayısında artış gözlendi. Gelen mülteciler Sarıçay-Cuma pazarı mevkiinde konaklıyor. Suriyeli ve Afgan uyruklu göçmenler Sarıçay kenarında ağaç altlarına kurdukları yer yataklarında uyuyorlar.  Yaşama burada tutunmaya çalışan mülteciler, bütün ihtiyaçlarını burada gideriyor. Kıyafetlerini Sarıçay’da yıkayan mülteciler, yıkadıkları çamaşırları ağaç dallarına asarak kurutuyor. Yiyecek ihtiyaçlarını alanda yaptıkları yemeklerle gideriyorlar. Kimisi çalışarak para kazanıyor, kimisi dilenerek. Yaşam mücadelesi veren mülteciler ise Çanakkaleli vatandaşların tepkisine neden oluyor. Troya Köprüsü ile Cuma Pazarı arka bölümü arasında yer alan yeşillik ve park alanı mültecilerle doldu. Mülteciler buraları yerleşim alanı olarak kullandıkları için vatandaşlar bu alanı kullanamıyor. Öte yandan 15 Temmuz Demokrasi otogarında da aynı durum mevcut. Bu nedenle Çanakkaleliler yetkililer tarafından gerekli önlemleri alamsını istiyor.
ÇANAKKALE’NİN YÜZDE 1,3 SURİYELİ
 
Çanakkale Valiliği İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden alınan bilgilere göre, “Çanakkale’ye kayıtlı olarak 6 bin 107 kişi yer alıyor. Çanakkale İl nüfusu ile karşılaştırıldığında şehrin yüzde 1,3’ünü Suriyeliler oluşturuyor.
Savaş nedeniyle ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin, yerleştikleri illerde patlama yapan asayiş olayları ile gündeme geliyorlar. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile yeni Suriyeli mültecilerinin Çanakkale’ye geleceğini haberinin asılsız ve yalan olduğunu anlattı.
Öte yandan, Çanakkale aynı zamanda yasadışı göçmenlerin de Yunanistan’a geçmek için kullandığı en önemli güzgergahlardan biri. Ayvacık’tan Midilli Adası’na geçmek için her gün onlarca mülteci geçiş yapıyor, onlarcası da güvenlik güçleri tarafından yakalanıyor. Daha önce sadece geçiş güzergahı olarak kullanılan Çanakkale artık kalıcı kalmak için de seçilen illerden biri.
Bünyamin Nami Tonka