. Burada benzer konuları biz zaten bekliyorduk. Çok sürpriz açıklamalar değildi. Ancak sayın Trump’ın değindiği bir iki konu biraz dikkat çekici oldu. Gündeme oturacak konular bunlar. Daha önceden de planlamış olduğumuz ticari hacmimizi geliştirme konusundaki hedefimiz devam ediyor. İnşallah bugün sayın Trump'ın da açıklamalarına bakarak 5 katına artacak bir ticari hacim bekleniyor.”dedi.
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği 5. Aylık Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nı Çanakkale’de gerçekleştirdi. Kolin Otel’de düzenlenen toplantıya, Toplantıya Çanakkale Vali Yardımcısı Turan Yılmaz, AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Sedat Murat ile STK temsilcileri ve iş adamları katıldı. Düzenlenen toplantıda konuşan Orhan Aydın, Sayın Cumhurbaşkanımız sayın Trump ile görüşmelerini bugün nihayetlendirmiş oldu. Burada benzer konuları biz zaten bekliyorduk. Çok sürpriz açıklamalar değildi. Ancak sayın Trump’ın değindiği bir iki konu biraz dikkat çekici oldu.”ifadelerini kullandı.
TİCARETİN 5 KATINA ARTMASI HEDEFİ İNŞALLAH ULAŞILACAK
G20 zirvesiyle ilgili konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, “Sayın Cumhurbaşkanımız sayın Trump ile görüşmelerini bugün nihayetlendirmiş oldu. Burada benzer konuları biz zaten bekliyorduk. Çok sürpriz açıklamalar değildi. Ancak sayın Trump’ın değindiği bir iki konu biraz dikkat çekici oldu. Gündeme oturacak konular bunlar. Daha önceden de planlamış olduğumuz ticari hacmimizi geliştirme konusundaki hedefimiz devam ediyor. İnşallah bugün sayın Trump'ın da açıklamalarına bakarak 5 katına artacak bir ticari hacim bekleniyor. Bizlerinde hedefini koymuş olduğumuz 75 milyar dolar seviyesinde ki ABD ile olan bir ticari hacmimizi yapılacak yatırım ve anlaşmalarla aslında çok rahat gelinebileceğine biz ASKON olarak da inanıyoruz çünkü, çok ufak dokunuşlarla karşılıklı anlaşılacak olan vergi anlaşmalarıyla bu rakamlara ulaşmanın çok güç olmadığını uzun süredir konuşuyoruz anlatmaya çalışıyoruz. Şuanda ki ABD Çin arasında ki bu krizden buradan Türkiye’ye imkan doğacağına inanıyoruz. Bir çok üründe tekstil, inşaat, çelik, otomobilden bir çok alanda artık Türkiye’ye imkan ve imtiyaz sağlandığında çok hızlı bir şekilde bu hedeflenen ticaretin 5 katına artması hedefi inşallah ulaşılacak bir konudur."." İfadelerini kullandı.
S400’LER İNŞALLAH TEMMUZ SONLARINDA HEDEFLENEN TARİHTE ÜLKEYE GELECEK
S400 ile ilgili gelişmenin merakla beklendiğini söyleyen G20 zirvesiyle ilgili konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın, "Trump’dan da açıklama acaba ne gelecek diye hep birlikte de bekliyorduk. Sayın Trump şöyle bir açıklama yapıyor, patroitleri biz Obama döneminde veremedik gibi aslında tabir-i caizse topu taca attı kendileri. Ama S400 meselesinin Milli menfaatleri koruma meselesi olduğunu sayın Cumhurbaşkanımız defaten dile getirdiler. Bu konuda da net bir şekilde tutumunu sürdürüyor sayın cumhurbaşkanımız ve hükümet kanadımızda. S400’ler inşallah temmuz sonlarında hedeflenen tarihte ülkeye gelecek. Ama Trump’ın Obama üzerinden böyle bir mesaj vermesi de aslında biz hata yaptık mesajı olarak algılıyoruz. Biz aslında bunu Türkiye’ye yapmamalıydık mesajını algılıyoruz. Tabi ki Obama zamanında petritlerle alakalı bir karar vermişler ama Trump şuanda devlet başkanı olarak bunu kendi yöntemleri kendi yollarıyla bunu düzeltebilirlerdi ama olmadı. Gelecek açıklamaları bekliyoruz. G20’den daha müspet sonuçlar bekliyoruz ama en önemlisi bugün özellikle Trump’ın basın karşısında vereceği demeçlerden ziyade kendisi ABD’ye geri döndüğünde nasıl aksiyonlar alacağı bizim için önemli. Bu güne kadar bir çok ABD devlet başkanlarında da aynısı gördük. Sayın Trump’da da üzülerek benzerlerini yaşıyoruz. Ekran karşısında söylediklerini konu icraat olduğunda maalesef göremiyoruz. İnşallah bu G20 zirvesinden müspet sonuçlarla ve gerçekten konuşulanı icra edecek bir ABD başkanı artık görmek istiyoruz. İnşallah biz en önemli tarafıyla bizim için vergisel anlamda karşılıklı anlaşmalar yakın sürede hayata geçerse hedeflenen 75 milyarlar hatta 100 milyar dolarları ABD ile karşılıklı yapacağımız ticarette çok rahat olacağına da net bir şekilde inanıyoruz." Şeklinde konuştu.
5 SENE BOYUNCA BELEDİYECİLİĞİ KONUŞMAYACAĞIZ
Önümüzdeki 4 sene Türkiye’de seçim olmadığını vurgulayan Aydın, “Ayrıca 5 sene boyunca belediyeciliği konuşmayacağız. Biz bunların aynısını 31 Mart'ta da söylemiştik. Biz iş dünyası olarak sonucun ne olduğu önemli değil, 2 Nisan'ı dört gözle bekliyoruz demiştik. Çünkü biz iş dünyası olarak, acilen seçimin beraberinde getirdiği bir çok zaman kaybını hızlıca kenara bırakıp asıl gündemlerimize fokuslanmamız gerekiyor dedik. İstanbul'da bir seçim yenilenmesi oldu. O'da bitti. Şimdi önümüzde koskoca bir 4 sene var. İş dünyamızın, ihracatçılarımızın, sanayicilerimizin, esnafımızın, tüccarımızın hızla inşallah işine, işlerimize, ülkemize geleceğimize neler katabiliriz bunun üzerine çalışacağız. Belediye seçimleri oldu, burada yerel seçimlerin sonucunda iş dünyası bir beklenti içinde olmadı. Bizler sadece belediye başkanlarını seçtik, hükümeti seçmedik. Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın koyduğu vizyon üzerine, 2023 hedeflerine ASKON olarak 4 elle sarıldık. Önümüze ödevlerimizi aldık, üzerimize düşen vazifelerimizi aldık, inşallah 2023 için 4 elle var gücümüzle çalışıyor olacağız." Dedi.
Muzaffer Cirtel