Troya Müzesindeki etkinlikler kapsamında ilk ve ortaokul öğrencilerinin hazırladığı müzik gösteri ve ‘Çağdaş Sanat’ konulu resim sergisi ile başlayan etkinlikler ‘Sanat Çalıştayı’ ile sürdü. Vali Orhan Tavlı başta olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca, ÇOMÜ Rektör Yardımcısı Süha Özden, ÇOMÜ Turizm Fakültesi Dekan’ı Prof. Dr. Ali Osman Uysal, Troya Kazı Heyeti Başkanı Rüstem Arslan, Ak Parti Çanakkale Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek ile çok sayıda davetli etkinlikleri izledi.
EN ÖNELİ KAZANIM ‘TROYA MÜZESİ’DİR
Troya Müzesi Müdürü Ali Atmaca günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında; “2018 yılı ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığınca ‘Troya Yılı’ olarak ilan edilmiş, Valiliğimiz himayelerinde yerelde, ulusal ve uluslararası alanda çok sayıda etkinlikler düzenlenmiştir. Yapılan bu etkinlikler Çanakkale’ye ilişkin tüm dünyada farkındalığı arttırırken, Çanakkale, çok sayıda ülkenin bakanlarının, büyükelçilerinin ve de üst bürokratların uğrak noktası olmuştur. Ayrıca yine görsel ve yazılı basında da tüm dünyada ilk sıralardaki yerini korumuştur. Bu vesileyle de Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından bu yıl 18.’si düzenlenen Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödüllerinin büyük ödülü olan Altın Pusula Ödülü Çanakkale Valiliğine verişmiştir. 2018 Troya Yılının en önemli kazanımı ne diye soracak olursak. Hiç kuşkusuz verilecek cevap 10 Ekim 2018 tarihinde ziyarete, 18 Mart 2019 tarihinde de Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle resmi açılışı yapılan, dünyanın en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan ‘Troya Müzesi’dir” ifadelerini kullandı.
“TROYA MÜZEMİZ ULUSLARARASI BOYUTTA BİR HAFIZA”
İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz ise Müzecilik Günü’nün ülkemizde 1982 yılından beri kutlandığını anımsatarak; “Bu müze sadece Truva Ören yerindeki veya bu bölgedeki çıkan kültür varlıklarını sergilemiyor. Geçtiğimiz 18 Mart 2019 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açılışı gerçekleştirilen bu çok kıymetli müzede Troas bölgesinde çıkan bütün hazineler sergilenmekte. Bu kıymetli müze yaklaşık 75 milyon lira gibi bir bedelle bölgemize ve ülkemize kazandırıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde bu kıymetli müzenin açılışı ile birlikte sadece Çanakkale’miz değil bütün ülkemizdeki kıymetli değerler tanıtılmış olacak. Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Valimize, 2018 Troya Yılında bu bölgenin tanıtılmasıyla birlikte çok kıymetli çalışmalar yapıldı. 2018 yılının en önemli katma değeri olan eser Troya Müzesidir. 10 Ekim 2018 tarihinden itibaren şu ana kadar da yaklaşık 50 bine yakın bir ziyaretçi ile buluştu. Nihai hedefimiz Cumhuriyetin 100’üncü yılında 1 milyon kişiye ulaşmak. Müzeler ülkelerin, şehirlerin bellekleridir. Biz bu kıymetli eserlerimizi ne kadar koruyabilirsek, himaye edebilirsek, geçmişi geleceğe aktarma adına o kadar anlamlı çalışmalar yapmış oluruz. Troya Müzemiz de sadece Çanakkale’mizin değil, ülkemizin, hatta uluslararası boyutta bir hafıza durumunda. Böyle bir müzeye sahip olmaktan dolayı bizler onur duyuyoruz. Bu eserin hem ilimize hem ülkemize kazandırılması anlamında çalışmaları olan, emekleri geçen başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Bakanımıza, geçmiş dönem bakanlarımıza, genel müdürlerimize, ilimizin çok kıymetli Valisi Orhan Tavlı Bey’e ve kazı başkanlarımıza, Kazı Başkanımız Prof. Dr. Rüstem Arslan’a, kıymetli Müdürümüz Ali Atmaca ve mahiyetindeki bütün personelimize, teşekkürü bir borç biliyorum” diye konuştu.
Konuşmaların sonrasında etkinlikler gerçekleştirildi. Vali Tavlı ve protokol üyeleri ‘Çağdaş Sanat’ sergisini gezerek öğrencilerle bir araya geldi.
Gülçin AKIN