Altın tahvili alacak müşteriler, yastık altında duran altınlarını kayıp çalınma riski olmadan, devlet güvencesinde yatırıma dönüştürme imkanına sahip olacak.
22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecek. Üzerinde değerli ya da değersiz yaş bulunan altınlar ve reşat altınlar,altına dayalı kira sertifikası ve altın tahvili için geçerli olmayacak. Altın vakti uygulaması ile müşteriler hurda altınlarını bankaya getirerek yatırım hesaplarında altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikası tercih edecekler.2 yıl vade süresi boyunca 6 ayda bir yüzde 1,20 kazanç sağlanacak. Müşteriler isterse tahvil ya da kira sertifikasını bankaya satabilecekler. Ancak ilk üç ay Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen yüzde 1,5 oranında iskontolu fiyat uygulanacak. Fizikialtın olarak ödenmesi mümkün olmayacak. Banka geri alınan altınlar tekrar satışa sunulmayacak.
 
ÇANAKKALE'DE DE BAŞLADI
Çanakkale’de ise 23-28 Ekim günleri arasında bankalarda talep toplamı döneminde belirtilen altınları getirerek yatırım yapabilecek.
23-28 Ekim günleri arasında bankaya gelerek isterse altınlarını bankaya yatırım yapabileceklerini ve hurda altınlarını getirerek rafineri uzmanlarınca herhangi bir ıskontoya tabi tutulmaksızın belirlenen bine bin saflık değerleri karşılığında altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikası için taleplerini bankaya iletebileceklerini söyleyen Çanakkale Ziraat Bankası Merkez Şubesi Yöneticisi Yusuf Koçer, “Belirlenen gram değeri ile müşterilerimiz için ‘vadesiz altın mevduat hesabı’, ‘vadesiz TL mevduat hesabı’,  ve ‘yatırım hesabı’ açılır. Bu süreçte, banka tarafından ve rafineri uzmanlarınca yatırımcılara gerekli bilgilendirmeler yapılır. Talep olarak kabul edilecek minimum bir tutar sınırlaması söz konusu değildir.

Talep tarihinde açılan vadesiz altın hesabına gram cinsinden kaydedilen altınlar, ihraç tarihine kadar alım / satıma konu edilemez ve hesaplardan çekilemez” diye konuştu.
Konuşmasına devam eden Koçer, “İhraç tarihi itibari ile yatırım hesaplarında yatırımcının talep ettiği altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikaları izlenmeye başlanacak. Altına dayalı kira sertifikası olan müşterilerimiz 6 ayda bir kira geliri sağlayıp Altın Tahvili olan müşterilerimiz ise 6 ayda bir kupon geliri sağlar. Kupon geliri ve kira geliri TL karşılığı ile ödenir.  Vade tarihine kadar müşterilerimiz o güne kadar işlemiş geliri ile Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikasını Bankamızca belirlenecek işlem anındaki fiyat ile satabilirler ve satış bedeli Türk Lirası olarak ödenir. Bununla birlikte, ihraçtan sonraki ilk 90 gün boyunca Bankamızca yapılabilecek geri alımlar,  Hazine Müsteşarlığı’nca belirlenen ıskonto oranı ile yüzde 1,50 yapılır. İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında satış yapılmak istenmesi durumunda herhangi bir ıskonto uygulanmayacaktır. Bankamızca, geri alınabilecek minimum tahvil/kira sertifikası adedi bin nominaldir. Müşterilerimiz yatırım hesaplarındaki Altın tahvilleri ve altına Dayalı kira sertifikalarını internet bankacılığı, ATM ve şubelerimiz aracılığı ile Bankamıza satabilirler.

Vade tarihinden önce satılan altın tahvili ya da altına dayalı kira sertifikası için fiziki ödeme yapılamaz. Hazine Müsteşarlığı’nca yapılacak ihraçlar dışında Altın Tahvili / Altına Dayalı Kira Sertifikası satışı gerçekleştirilmeyecektir. Vade tarihinde halen yatırım hesaplarında Altın Tahvili/ Altına Dayalı Kira Sertifikası bulunan müşterilerimiz, vadeden önce Bankamızca duyurulacak tarihlerde anaparalarını fiziken isteyebilirler. Fiziki altın talep etmeyen müşterilerimizin anapara ödemeleri vadesiz altın mevduat hesaplarına gram olarak kaydedilir. Fiziki itfa talebinde bulunan müşterilerimiz Bankamızca duyurulacak tarihlerde fiziki altınlarını ilgili Şubelerimizden teslim alabilirler. Belirlenen takvim dahilinde fiziki altınların teslim alınmaması halinde, anapara tutarı müşterilerimizin altın mevduat hesaplarına kaydedilir” dedi.

Damla Şener