Kilitbahir ‘denizin kilidi’, 555 yıllık tarihe sahip, adını kaleden alan,Çanakkale’nin Eceabat ilçesinin bir köyü. Çanakkale Çimenlik kalesinin tam karşısında, Fatih Sultan Mehmet zamanında İstanbul’un fethi için yapılmış, yonca şeklindeki otantikbir kale. Çanakkale Savaşlarında da önemli bir role sahip olmuş, Çanakkalelilerin bir kahve içelim deyip, kale manzaralı boğaz havasını solumaya gittiği Avrupa yakasında enfes bir yer. Burada yaşayanların bir nefes bir kahve deyip, yeşiller içinde manzaraya karşı oturup, farklı bir havası var buranın dediği, serin havasıyla, bozulmamış doğasıyla, bütün levhalarının kahverengi olan tarihi bir mekan.
Karşıya geçmek çok zahmetli değil. İki lira ödeyip on dakikada vardığınız tarihi alanda gözünüze ilk çarpan şey tepeye yazılmış, şehrin tarihini vurgulayan ‘Dur Yolcu’ yazısı. Çanakkale ile özdeşleşen “Dur Yolcu” yazısı 29 Ekim 1960 tarihinde, Albay Turan Şekip Pınar tarafından görevlendirilen Çanakkaleli Asteğmen Seyran Çebi tarafından yapılmış. Burada Şair Necmettin Halil Onan’ın Çakıl Taşları şiir kitabında yer alan “Bir Yolcuya” şiirinin ilk iki dizesi yazılı. “Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın…Bu toprak, bir devrin battığı yerdir. . Yazı Çanakkale ruhunu içinde hissedenlerin ilgi odağı oluveriyor. 
Dur yolcu odağından uzaklaşıldığında Kilitbahir’e de varmış oluyorsunuz. Motordan indiğinizde tertemiz iyotla karışık bir hava sizi karşılıyor. Kale çevresinde yarım tur atarken deniz kenarındaki balıkçılar arasındaki kadınlar dikkatinizi çekiyor.  Keyifle balık tutan kadınlar bu işi yıllardır yapıyor gibi oradalar. Kaleden yukarı doğru çıkarken, kalenin ihtişamını keyifle seyretmekten kendinizi alıkoyamıyorsunuz. Solda eski bir taş ev çekiyor bir anda ve orda çok güzel fotoğraflar çekebilecek imkan buluyorsunuz. Yukarı vardığınızda manzarayı keyifle izlemek için bir kahve molası verebilirsiniz. Sonra yukarı yoldan Kilitbahir evlerinin arasından köyü incelenmeye başlayabilirsiniz. Dokusunun bozulmadığı mis gibi bir doğa ve nar ağaçları arasından geçiyorsunuz. Çok arzu ederseniz bir tane koparıp yiyebilirsiniz bunun için kimse sizi ayıplamaz. Yol boyunca geçen gemileri ve NamazgahTabyasını uzaktan izlerken bir an önce tabyayı gezmek isteyebilirsiniz. 
26 adet bonetten oluşan Namazgâh Tabyası, Çanakkale Boğazı’nın en dar noktasına yaptırılan ilk ve en büyük tabya. Burası muharebelerde 4. Ağır Topçu Alayı’nın karargâh merkeziymiş. Yapı içerisinde, 12 adet sergi panelinde muharebelerle ilgili tarihî bilgiler verilmekte. Bu bölümü geçtikten sonra bonetlerin iç kısmında 7 dk’lık Deniz Muharebeleri’nin anlatıldığı kısa bir video gösterimi yapılmakta. Tabyanın içi kadar dışı da ilginizi çekiyor. Tam orta kıyısında teleskopla boğazı inceleyebilir panoromik fotoğraflar çekebilirsiniz. Keyifli kısa bir gezi için Kilitbahir’i sık sık ziyaret etmeden duramayacaksınız.
Çilem Gündoğan