İl Genel Meclis Eylül Ayı üçüncü oturumu İl Özel İdare Binası toplantı salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda Salı günü gündeme getirilen eski İl Özel İdare Binasının yeşil alan ve meydan olarak kullanılması konusu tartışıldı. CHP Grubu üyesi Hicri Nalbant Çanakkale Belediyesinin, alanın yeşil alan ve meydan olarak kullanılması görüşünü desteklediğini bildirdi. MHP Grup Başkanvekili Recep Cahit Özer ise alanın yeşil alan ve meydan olarak kullanılması konusunu ilk olarak AK Parti Çanakkale Milletvekilleri Bülent Turan ve Ayhan Gider’in gündeme getirdiğini, ‘Evet’ oyu verecek kişilerin sırf milletvekilleri istediği diye böyle bir karar vermemeleri gerektiğini belirtti. Cahit Özer, “O binanın altı TAR-KOP Genel Başkanlığına satılmış. 3’üncü katı Güney Marmara Kalkınma Ajansına satılmış. Eğer bunu bu şekilde sadece iki milletvekili istedi diye meclise gündem maddesi olarak getirip, özellikle sizlerin kurşun askerlikten çıkamayıp, bunu incelemeden ‘Evet’demeniz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurumu olan Çanakkale İl Özel İdaresini zarara uğratmak demektir” dedi.
 
BELEDİYE PROJEYİ DESTEKLİYOR
 
CHP Grup üyesi Hicri Nalbant ise konuyu Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a açtıklarını belirterek, Başkan’ın projeyi desteklediğini aktardı. Nalbant, konunun bir tarafında Çanakkale Belediyesi, bir tarafında Özel İdare hatta başka kurumlarım da olabileceğini belirterek, “Konuyu araştırdık. Belediye Başkanımızla Ünsal Bey ile birlikte gruptan temsilci olarak gittik. Konu eski özel idare binasının yakılıp yeşil alan yapılmak kaydıyla belediyeye devredilmesi. Sonradan orada eski veterinerlik binası var. Ticaret Sanayi Müdürlüğünün de kullandığı, halk sağlığının bir bölümü orada var sanırım. O binanın da yıkılıp yeşil alan yapılması teklifi varmış. Ayrıca orada iki tane yıkılıp bina yapılmak üzere hazırlanan iki tane arsa var. Aynı kişinin midir değil midir orasını bilmiyorum. Orası da yeşil alan yapılsın diye konuşulmuş. Biz bu konuları Sayın Belediye Başkanı ile görüştük. Belediye Başkanımızın bize söylediği, ‘Hay hay veteriner müdürlüğünün orası da yeşil alan yapılsın. O iki yıkılan binanın yeri de istimlak edilmek kaydıyla yeşil alan yapılsın. Özel idare binasını da yıkılırsa yeşil alan yapmaya, her türlü prosedürü yerine getirmeye biz hazırız. Birinci katı KÖY-KOP’a ait. Orası bizim sorunumuz değil. Binayı yıkanlar yıkıp bize verecekler o sorunu çözerler. Çanakkale Belediyesi olarak bu teklife ‘Evet’ diyoruz. Bu konuda prensip kararı alınırsa o kararı da destekliyoruz’ dedi.
 
BELEDİYE ‘YEŞİL ALAN OLSUN’ DEDİ ÖZEL İDARE DAVA AÇTI
 
Nalbant daha önce Çanakkale Belediyesinin bu alanın yeşil alan olması konusunda plan değişikliği olduğunu İl Özel İdaresinin buna karşı çıktığını ve dava açtığını hatırlatarak, “
Bir konu daha var. Daha önce parkın bitişiğinde hastanenin bulunduğu alan kısmını Tarım İl Müdürlüğü kullanıyor. Bir bölümü Karayolları Müdürlüğü tarafından kullanıyor. Hatta bir bölümünün Dardanelspor tarafından kullanıldığı biliniyor. Buraları yeşil alan yapalım diye Çanakkale Belediyesinin plan değişikliği olmuş. Bu plan değişikliğine Çanakkale Özel İdare karşı çıkmış dava açmış. Dava sonucunda herhalde o Dardanelspor’un kullandığı yer nedeni ile olacak. Davada da Çanakkale İdare Mahkemesi kurumlara sorulmadığı gerekçesi ile iptal kararı vermiş. Belediye de konuyu Danıştay’a taşımış. Oradan ne sonuç gelecek belli değil. Sadece buralar değil her an olabiliyorsa saydığımız alanların da yeşil alan yapılmasını belediye içtenlikle istiyor” dedi.
 
ÖZER, ‘KAFAMDA DELİ SORULAR’
 
MHP Grup Başkanvekili Recep Cahit Özer ise eski binanın sağlamlığı konusunda teknik analize tabi tutulması konusunu GESTAŞ Genel Müdürü Volkan Uslu’ya açtığını belirtti. Uslu’ya o binanın depremlerde zedelendiğini, güçlendirme yapıldığını ancak güçlendirmenin sağlıklı olmadığını belirttiğini söyledi. Özer sözlerine şöyle devam etti, “2014 Ağustos ayında olan 5 küsürlük depremden sonra çatlaklar meydana geldiği, bu binanın iyi bir teknik heyet ile incelenmesini ve yıkılması gerektiğini ifade ettim. Sözlerime haklısın düşüncesi ile yaklaştı. Daha sonra gelen Özel İdare Sekreterimize bu durumu yine ifade ettim. Daha sonra bu binanın incelenmesi yönünde karar alındı. Sağlık nedenlerinden dolayı teknik raporun sonucunu bilmiyorum. Salı günü gündeme getirildiği zaman binanın yıkılacağını düşündüm. Ancak karşımızda basit bir tablo yok. Bu konuyu kim gündeme getirmiştir? Bir araştırdım. AK Parti’nin iki milletvekili gündeme getirmiş. İki milletvekili arkadaşımızı severim, sayarım, saygım sonsuzdur ama babalarının malı mı bu arsa? O binanın altı TAR-KOP Genel Başkanlığına satılmış. 3’üncü katı Güney Marmara Kalkınma Ajansına satılmış. Eğer bunu bu şekilde sadece iki milletvekili istedi diye meclise gündem maddesi olarak getirip, özellikle sizlerin kurşun askerlikten çıkamayıp, bunu incelemeden ‘Evet’demeniz Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurumu olan Çanakkale İl Özel İdaresini zarara uğratmak demektir. Eğer TAR-KOP’un parasını, Güney Marmara Kalkınma Ajansının parasını ödemeyecekseniz yeşil alan bırakılsın diyecekseniz sizin yanınızdayız, ama aklıma farklı şeyler gelmeye başladı. GESTAŞ’ın arka tarafındaki bina yıkılırken kepçe GESTAŞ’ın binasına çarparak zarar verdi. Bu işin senaryo kısmı. Kötü düşünce. Acaba GESTAŞ binası yıkılıp kalan alan yeşil alan bırakılırsa, ardındaki binanın özel mülkiyetin sahipleri kimlerdir? O bina değer kazanır mı? gibi deli sorular gelmeye başladı. Bir araştırdım. Bunda da çok değişik isimler var. Çünkü Alman Sokağının özellikle kordon tarafından girilip, Halk Bahçesine doğru giderken sağ tarafta kalan 8–9 civarındaki bina kentsel dönüşüm kararı alınmış, Bunlar 15 milyon verip de kimse değil Çanakkale Belediyesi devlet dahi özelleştirerek, yeşil alan bırakamaz” dedi.
 
Haber: Simge Özden