Gelibolu Belediyesinden alınan bilgiye göre Ulu önder Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olarak Gelibolu’ya gelişinin 89. Yıldönümü Gelibolu Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen program ile kutlandı. Bu özel gün nedeniyle Gelibolu 2. Kolordu Karargahı önünde saat 11.00'de düzenlenen törenden önce sabah erken saatlerden itibaren resmi kurum ve kamu binaları ile ilçe Türk bayrakları ile donatıldı. Törene Gelibolu Kaymakam Vekili Bekir Sıtkı Dağ, 2.Kolordu Komutanlığı’nı temsilen 18. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Yaşar Arslanhan, Belediye Başkanımız Mustafa Özacar, askeri erkan, daire müdürleri, ilçedeki siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Atatürk'ün ilçeye gelişinin anons edilmesi ile başlayan törende, Kaymakam Vekili Dağ, 2.Kolordu Komutanlığı’nı temsilen Tuğgeneral Arslanhan ve Belediye Başkanımız Özacar tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından günün önemini belirten konuşma Belediye Başkanı Mustafa Özacar tarafından yapıldı. Sözlerine “Anafartalar Kahramanı, Gelibolu Yarımadası’ndaki komutanlıktan Türkiye Cumhuriyeti liderliğine uzanan yolun unutulmaz önderi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gelibolu’ya gelişinin 89. Yıldönümü kutlu olsun.” diye başlayan Başkanımız Özacar, “O’nun aziz ruhu ve eşsiz hatırası hala bu topraklarda Gelibolu’dadır” dedi.
 
TARİHTEN NOTLAR
Başkanımız Özacar, Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatı ile Çanakkale’yi 1925–1934 yılları arasında beş kez ziyaret ettiğini, Gelibolu’ya bu ünvanla ilk geliş tarihinin 2 Eylül 1928 olduğunu hatırlatarak konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “O gün Gelibolu’nun bürokratları, okuma yazma durumlarıyla Atatürk’ün hayranlığını kazanmıştır. Gelibolu Belediyesi’nde, kendisinin şerefine halkla birlikte çay ziyafeti verilmiştir. Gelibolu belediyemiz Atatürk’ü ağırlamanın onurunu yaşamıştır. Atatürk o gün çiftçilerimizle görüşmüş ve Çiftçi Atıf Beyden memleketinin ziraatı hakkında bilgiler almıştır.  Fakat asıl geliş sebepleri yeni harfleri öğretmektir. Bir komutan olarak bu topraklara gelen önderimiz, sonrasında da başöğretmen sıfatıyla Gelibolu’yu şereflendirmiştir. Bir eğitim ve kültür devrimi yolculuğunda, Gelibolu’nun önemli bir durak olması bizler için her zaman eşsiz bir şereftir. İsminin manasındaki güzel topraklar, şüphesiz ancak vatan savunmasıyla, eğitimle, aydınlıkla güzel kalabilir.”
 
AYNI HEYECANLA SELAMLIYORUZ
Konuşmasında tarihten kesitler sunan Belediye Başkanı Özacar, sözlerine şöyle devam etti: “Büyük önderimizin manevi şahsiyetini, ilk geldiği gün gibi bugünde heyecanla selamlıyoruz. Eşsiz anısı, yıllar önce ayak bastığı bu topraklar üzerinde canlılığını ve diriliğini hala korumaktadır. Biz onda, harf devriminin ötesinde, cehaletin kötülüğünü, medeniyetin parlaklığını gördük. Onun için ve yine onun gibi diyoruz ki Bir millet irfan ordusuna sahip olmadıkça, muharebe meydanlarında ne kadar parlak zaferler elde ederse etsin o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak irfan ordusuna bağlıdır.’
Kurtuluş savaşı sırasında muallimler kongresi toplayan, büyük bir kültür ve eğitim devrimine imza atan, “Cumhurbaşkanı olmasaydım, Milli Eğitim Bakanı olmak isterdim.” diyen bir önderin izindeyiz. Bugün bunun gereği; daha fazla okumak ve daha iyi bir eğitimin peşinden koşmaktır. Gelibolu’ya gelişlerinden bugüne uzanan mesaj bana göre budur”
 
EN BÜYÜK İHTİYAÇ EĞİTİM
 
Başkan Özacar, Atatürk’ün Gelibolu’da cephede mücadelesiyle karanlığı yırttığını, 89 yıl önce de kara tahtanın başında kara bir geleceği silip attığını vurgulayarak törene damga vuran konuşmasını şu sözlerle tamamladı:“Atatürk’ün gelişlerinin hatırasına bugün yapmamız gerekenler vardır. Evvela daha fazla okumalıyız. Kitapla meşguliyetimiz, bir büyük aşkla olmalıdır. Biz Gelibolu’yuz. Bu topraktan nice kitap ehli insanlar, aydınlar, düşünürler çıkarmışız. Onun için bize yakışan okumaktır. Gençlerimizin eğitimlerine daha fazla önem vermeliyiz. Bilimsel, akılcı, sorgulayan, düşünen, üreten bir eğitim artık bir lüks değil zaruret olmuştur. Biz Gelibolu’yuz. Bağrımızdan bir Piri Reis çıktıysa bu şekilde olduğu için çıkmıştır.
Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi ‘Kadınları Okutunuz.’ Kızlarını okutmayan bir toplum, oğullarını manevi öksüzlüğe terkeder. Biz Gelibolu’yuz. Bağrından Cumhuriyetin ilk kadın öğretmenini çıkarmış bir ilçeyiz. Bize yakışan en okumuş, en aydın, en bilgili çocukların bu topraklardan çıkmasıdır.  Ve daha nice örnekler bizi yıllar önce bir liderle öğretilen harflere, o harflerle yazılan en güzel ve aydınlatıcı kelimelere ve cümlelere, o cümleleri birleştiren en faydalı kitaplara daha ilgili yapmalıdır. Bu durumda Gelibolu gerçekten daha güzel ve daha örnek bir şehir olacaktır. Dikkat ettiğinizde göreceksiniz medeniyet eğitimle ve okumakla mümkündür. Tarihimiz boyunca ne zaman büyümüşsek o dönemlerde eğitime önem veren bir zihniyet olmuştur. Selçuklular döneminde Nizamülmülk, Osmanlı zamanında Fatih ve Türkiye Cumhuriyeti döneminde Atatürk bunun örnekleridir. Böyle yaptığımız takdirde Atatürk’ü sadece anmış değil anlamış da oluruz” Başkan Özacar’ın konuşmasının ardından Armatör Yakup Aksoy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencisi Kader Gür tarafından ‘Vatan için’ ve aynı okul öğrencisi Kübra Bektaş tarafından ‘Zafer’ adlı şiir okundu. Tören sonunda Belediye Başkanımız Özacar, programa katılan ve ulu önder Atatürk’ü Gelibolu’ya 89. yıl önce gelişinde kendi aracı ile gezdirip şoförlüğünü yapan Celal Güneyli’nin torunları ve diğer vatandaşlarla anı fotoğrafı çektirdi.