Son zamanlarda köylerde yapılan yatırımlar ve açılan rengarenk mekanlar, Gökçeada'yı cazibe merkezi haline getirdi. Bozcaada'nın Rum mahallesindeki güzellikleri artık Gökçeada'nın özellikle Zeytinli, Tepeköy, Kaleköy ve Uğurlu köylerinde bulmak mümkün.


Tarihi, denizi, kumu, yeşili ile yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Gökçeada, yıllardır Bozcaada'nın gerisinde kalmıştı. Rum mahallesi ile ünlü olan Bozcaada gibi Gökçeada da içinde bulundurduğu Rum köylerini yenileyerek tatilcilerin gözdesi haline geldi. Doğal kalmayı başarabilmiş güzelliklerin parçası olmak isteyen vatandaşlar özellikle yaz sezonlarında Gökçeada’ya akın ediyorlar. Yunanistan’daki ekonomik krizden sonra Rumların bir kısmı Gökçeada’daki köylerine geri dönerek evlerini onarmıştı. Buna ek olarak köylülerin mekanlar ve eğlence yerleri açması bu köylere ayrı bir güzellik kattı. Bu güzelliklerin duyulması ile yerli ve yabancı turistler buraya akın etti.


YARIM ASIR SONRA RUM OKULLARI AÇILDI

Öğrenci olmadığı için yaklaşık yarım asır kalan Rum ilkokul, ortaokul ve lisesi, Rumların Ada'ya göç etmesi ve köylerde Rum öğrencilerin çoğalması ile yeniden açıldı. Okulların açılması da adaya ayrı bir hareketlilik kattı. İstanbul ve Yunanistan'a göç eden bazı Rumların geri dönüp mekan açtıkları görüldü. Rum köylerin içinde en çok ön plana çıkan ise Zeytinli köyü. Köy çok sayıda tarihi evlerde rengarenk mekanlar açılmış. Daha çok Dibek kahvesinin ikram edildiği bu mekanlarda turistler uğramadan geçmiyor.

DOĞAL GÜZELLİKLERİ GÖZ KAMAŞTIRIYOR

Yenilenen Rum köylerinin yanı sıra Gökçeada’yı turistler en çok doğal güzellikleri nedeni ile de seviyor. Yıldız Koyu, Laz Koyu doğal bir müze olarak gidenlerin karşısına çıkıyor. Adadaki yeme-içme fiyatlarının da uygun olması vatandaşları buraya daha çok çekiyor.

GÖKÇEADA DAHA UCUZ

Yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden birisi olan Bozcaada’da ise pansiyon, otel, yeme-içme fiyatlarındaki yükseklik buraya giden vatandaşların tepkisini çekiyor. Talebin fazla adanın da küçük olması nedeni ile buradaki fiyatlar normalin üzerinde seyrediyor. Gökçeada’da ise fiyatların normal düzeyde seyretmesi de buraya olan ilginin artmasındaki bir başka neden olarak göze çarpıyor. Tüm bu gelişmeler ve çalışmalar Gökçeada'yı yerli ve yabancı turistlerin cazibe merkezi haline getiriyor.

Simge Özden