Türkiye Emekliler Derneği’nin yapmış olduğu ‘Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması’na göre Çanakkale’de en çok tarım alanından emekli olanların sayısı göze çarpıyor. Buna göre Çanakkale tarım alanında ilk 10’a girmiş durumda. Türkiye Emekliler Derneği’nin yapmış olduğu ‘Emeklilerin Yaşadığı Yerler Araştırması’na göre Çanakkale’de en çok tarım sektöründen emekli olanların sayısı göze çarpıyor.
Çanakkale Belediyesi 65 yaş ve üzeri Çanakkaleli Vatandaşların zaman geçirmesi için Altın Yıllar Yaşam Merkezi’ni 2015 yılında faaliyete geçirdi. Resim ve el sanatları atölyesinde el becerilerini geliştirme, yeteneklerini keşfetme imkânı buluyor.Sosyal ve kültürel aktivitelerin yanı sıra, kıdemli kentlilerin geçici olarak yatılı kalabileceği alanlar da oluşturuldu. Merkezdeki tüm aktiviteler ise, uzman personeller eşliğinde gerçekleştiriliyor.Demli Sesler Korosu da Altın Yıllar Yaşam Merkezi'nin bir parçası ve gerek koro gerekse diğer müzik çalışmaları için merkezde müzik odası da bulunuyor. Satranç, sudoku gibi zeka oyunlarından da büyük keyif alırken, spor ve nefes egzersizleri için özel hazırlanan spor odalarında da fiziksel aktivitelerden yararlanıyor.
Bazı emekliler burada zamanlarını değerlendirirken, çoğu emeklinin ise kahvehanelere gittiği belirtildi.  Memur emeklisi, Mahmut Ateş, 24 saat kahvede zaman geçirdiğini belirterek, "Denizi sevmiyorum deniz kenarına giderim ama denizi izlerim . Çanakkale Belediyesi 65 yaş ve üzeri için yaşam merkezi yapıyor. Yaptıkları faaliyetleri beğeniyorum ama katılamıyorum” söyledi.
OsmanAboroz ise genelde kendi hobi bahçesi ile ilgilendiğini aktararak, "Ama evim kahveye yakın sıklıkla kahvede arkadaşlarımla oyun oynarım. İşime geldiğimde de denize giderim” şeklinde konuştu.
Kahvehanede vakit geçiren emeklilerden birisi de Hüseyin Persin.  Boş vakitlerini genelde arkadaşlarıile kahvede geçirdiğini belirten Persin, "Arkadaşlarımla tavla, iskambil, pisti, batak oyun oynuyorum . Devlet memuru olarak emekli oldum .Gençler de benim işimin aynısı yapabilir . Benim işimi yeni nesil hepsi yapabilir” dedi.
Nazire Doğan ise genelde arkadaşlarıyla buluştuğunu ve gezmeye gittiğini belirten Doğan,”Belediyenin yaptığı çalışmaları duydum ama katılmak istemiyorum. Dikiş nakış öğretmenliği yaptım ama yoruldum. Gençlere paylaşmak isterdim ama bunula ilgili bir çalışma yapılmıyor”diye ifade etti.
Arkadaşıyla buluşup muhabbet ettiğini söyleyen Türkan Çebi, “Çanakkale Belediyesi’nin  yada özel turların düzenlediği gezilere katılıyorum .Çanakkale Belediyesi’nin yapmış olduğu korolar topluluğuna katılıp şarkı söylüyorum.” diye söyleyerek konuşmasını tamamladı.
Mesleğine uygun özel bir kurumda çalışan Semra Şener,” İlk yardım dersi veriyorum. Kendimi çok yormadan ders veriyorum . Onun dışında resim yapıyorum. Fırsat buldukça yurt içi ve yurt dışı gezilerine gidiyorum” dedi.
 
Merve Akçay
 


Kaynak: Haber Merkezi