Gündem

Emeklilerin Eylemine CHP’den Destek

Devrimci Emekliler Sendikası Çanakkale Şubesi öncülüğünde Türkan Saylan Sosyal Tesisleri’nde sürdürülen oturma eylemi, dün de kararlılıkla devam etti.

Emekliler, artan hayat pahalılığı ve yetersiz emekli maaşlarına karşı insanca yaşam talebini bir kez daha güçlü biçimde dile getirirken, eyleme Cumhuriyet Halk Partisi’nden (CHP) üst düzey destek geldi.

Oturma eylemine Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek’in yanı sıra CHP’li Belediye Meclis Grubu üyeleri katılarak emeklilerle bir araya geldi. CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz, CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun ve Çanakkale İl Genel Meclisi Başkanı Halil Ertuğrul da eylem alanında emeklilere destek verdi.

Geçtiğimiz günlerde emeklilerin yaşam koşullarına ve sosyal haklarına dikkat çekmek amacıyla başlatılan eylemde, düşük emekli maaşları ve derinleşen yoksulluk bir kez daha gündeme taşındı. Emekliler, ekonomik zorlukların her geçen gün daha da ağırlaştığını vurgulayarak, “Haklarımız için sessiz kalmayalım” çağrısında bulundu.

“Mutfaktaki bu yangını söndüremezsiniz”

Devrimci Emekliler Sendikası Çanakkale Şubesi tarafından yapılan açıklamada, iktidarın emeklilere yönelik zam politikasına sert eleştiriler yöneltildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“AKP iktidarı, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, emekliye reva gördüğü 1.062 TL’lik utanç zammını, bir müjde gibi sunmaya hazırlanmaktadır. Şimdiden ilan ediyoruz. Bu 1.062 TL’lik artış bir zam değil, emeklinin aklıyla alay etmektir. Mecliste dediğim dedik, çaldığım düdük anlayışıyla el kaldırıp indirecek vekillere sesleniyoruz. O elleriniz, milyonlarca emeklinin açlığına onay vermek için kalkacaktır. Bizler, Cumhuriyet Halk Partisi milletvekillerinin, emekli aylıklarının sefalet ücretine dönüşmesine karşı mecliste başlattığı nöbet eylemini, Devrimci Emekliler Sendikası olarak tüm şubelerimizde destekliyor ve selamlıyoruz. Ancak sadece mecliste değil, sokakta da bu ateşi harlayacağız. Bizden çalınanları geri istiyoruz. Sarayın iddia edilen günlük 58 milyon liralık harcaması, geçiş garantili köprüler, uçak inmeyen hayalet havalimanları, ballı ihaleler ve beşli çetelerin kursağına giden milyarlar halkın cebinde kalsa bugün hiç kimse çöpten ekmek toplayacak hale gelmezdi. Çalışma Bakanı çıkmış, "Emekliye aylığını gününde ödüyoruz" diye övünüyor. Biz sizden lütuf beklemiyoruz, sadaka istemiyoruz. Biz, yıllarca maaşımızdan peşin peşin kesilen primlerin, döktüğümüz alın terinin karşılığını istiyoruz. Halkın parasının halka dönmesini istiyoruz. En düşük emekli maaşına harçlık verir gibi 1.000 TL zam yaparak mutfaktaki bu yangını söndüremezsiniz. O yangın sizi de yakar.”

Başkan Erkek: “Ülkenin yarısı derin bir yoksullukla karşı karşıya”

Eylem alanında emeklilerle bir araya gelen Çanakkale Belediye Başkanı Muharrem Erkek, ülkede yaşanan yoksulluğun gelir dağılımındaki adaletsizlikten kaynaklandığını belirtti. Erkek konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizdeki gelir dağılımdaki adaletsizlik o kadar büyük ki. Bu zihniyetin, bu sistemin bir sonucu. Milyonlarca emeklimiz, milyonlarca asgari ücretlimiz, milyonlarca işsiz, toplumun çok önemli bir kesimi, nüfusun yarısına yakını derin bir yoksullukla karşı karşıya bırakıldı. Adaletsizlik, yalnızca mahkeme salonlarında değil, adaletsizlik her yerde. Gelir dağılımında, fırsat eşitliğinde, sosyal adalette. Onun için, bu tek adam sisteminin ve bu yönetim anlayışının değişmesi şart. Emeklilerimize verilen ücret, en düşük emekli aylığına baktığımızda yaklaşık ülkemizde 16 buçuk milyon emekli var. Beş buçuk milyona yakını bu en düşük aylıktan alıyor. İnsan onuruna uygun bir yaşam sürmek mümkün mü, asla değil. Emeklilerimize, asgari ücretlimize, işsizlerimize ‘yaşamayın’ diyorlar aslında. Bu konuda sizlerin duruşu, mücadelesi çok değerli. Bizde sizlerin, yanınızda olduğumuzu göstermek için, buradayız. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde milletvekillerimizin eylemi, devam ediyor. Örgütlü mücadele böyle bir dönemde çok değerli. Hukukun üstünlüğünden, eşitlikten, özgürlükten, adaletten, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne inanan ve kardeşlikten yana olan herkesin, hangi görüşten olursa olsun bu ucube sisteme karşı birleşmesini ve mücadeleyi birlikte kararlılıkla sürdürmesini diliyorum”

Gürbüz: “Ekonomiyi düzeltmek için bir çabaları yok”

CHP Çanakkale İl Başkanı Levent Gürbüz ise emekli maaşlarına yapılan zammın beklentilerin çok altında kaldığını belirterek, hükümete sert eleştiriler yöneltti. Gürbüz, “Emekli maaşlarına yapılan zam bizleri çok şaşırttı. Biraz daha iyi olması bekleniyordu ama olmadı. Bu hükümetten zaten ekonomiyi, emeklilerin durumunu, işçilerin durumunu düzeltmesini artık beklemiyoruz. Çünkü umurlarında değil, ekonomiyi düzeltmek için, ülkeyi düzeltmek için herhangi bir çabaları yok. Tek dertleri koltuklarında daha uzun süre oturabilmek. Ama buna izin vermeyeceğiz. İlk seçimde CHP’nin iktidarını müjdeliyorum sizlere. Buna yürekten inanıyorum, bunu hep birlikte başaracağımıza inanıyorum. Genel başkanımızla geçen hafta bir il başkanları toplantısı yaptık. Orada gördüm ki 81 il başkanımız ve genel merkezimiz kararlılıkla iktidar için çalışıyor. Bunu hep birlikte başaracağız, hepinize güveniyoruz. Tek kurtuluşumuz CHP iktidarıdır” dedi.

Ergun: “İnsan onuruna yaraşır ücret istiyoruz”

CHP Merkez İlçe Başkanı İbrahim Can Ergun da emeklilerin mücadelesinin yol gösterici olduğunu vurgulayarak, “Sizler bizlere tecrübelerinizle geçmişten gelen örgütlü mücadelenizle bugün örgütlü bir hareket nasıl olur bunu gösteriyorsunuz. Sizlerin deneyimleri bizim için çok değerli. Bizler de sizler gibi bu sefalet ücretini kabul etmiyoruz.Milletvekillerimiz mecliste, bizler de burada sizlerin yanında durarak tavrımızı ortaya koyuyoruz. Bizler de benim annem, babam emekli birçok arkadaşımızın yani biz emekli olmasak da çevremizde ailemizde bir sürü emekli var. Bizler de insan onuruna yaraşır bir ücret talep ediyoruz. Ailelerimiz için, sevdiklerimiz için bu memlekete hizmet etmiş tüm emekliler için insan onuruna yaraşır bir ücret talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Mine Yel