Gündem

Dünya Kadın Hakları Günü Törenle Hatırlatıldı

Türk kadınlarına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 91. yılı, Çanakkale’de düzenlenen kapsamlı bir programla kutlandı. Atatürk’ün öncülüğünde 5 Aralık 1934’te hayata geçen ve dünya ülkelerinin çoğundan önce kadınlara tanınan bu hak, Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törende bir kez daha hatırlatıldı. Etkinlikte, kadınların toplumsal ve siyasal alanda elde ettiği kazanımlar ile eşitlik mücadelesinin Türkiye’nin çağdaşlaşma yolculuğundaki önemi vurgulandı.

 

Geniş katılımla çelenk sunumu gerçekleştirildi

 

Çanakkale Barosu ve Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi’nin öncülüğünde düzenlenen törene; Çanakkale Baro Başkanı Av. Ardahan Dikme, Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Yeşim Şimşek, komisyon üyeleri, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve siyasi parti yöneticileri katıldı. Atatürk Anıtı’na Çanakkale Barosu, Türk Kadınlar Birliği, CHP, Türkiye Yardımsevenler Derneği ve Elder temsilcileri tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından meydan, 5 Aralık’ın anlamını yeniden hissettiren coşkulu anlara sahne oldu.

 

“Bu tarih, eşitlik ve çağdaşlaşma kararlılığının simgesidir”

 

Günün anlamına ilişkin konuşmayı yapan Çanakkale Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Yeşim Şimşek, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasının Cumhuriyet devrimlerinin en güçlü göstergelerinden biri olduğunu belirtti. Çanakkale’nin mücadele, direniş ve özgürlükle özdeşleşen bir şehir olduğunu hatırlatan Şimşek, “Bu topraklar sadece savaşın değil, kadın emeğinin ve direncinin de adıdır” dedi.

 

Kadınların yalnızca siyasi temsilde değil, yaşamın tüm alanlarında eşit biçimde var olması gerektiğine dikkat çeken Şimşek, “Gerçek eşitlik; yönetimde, yargıda, akademide, evde ve sokakta kadınların özgürce yer alabildiği bir düzenin kurulmasıyla mümkündür. Bu toplumu geleceğe güvenle taşıyacak olan kadınlardır” ifadelerini kullandı.

 

Duygusal şiirler büyük beğeni topladı

 

Konuşmaların ardından Nazmiye Çelebi ve Sevil Boyraz’ın seslendirdiği “Cumhuriyet Kadını” temalı şiirler, törene katılanlara duygusal anlar yaşattı. Kadınların yüzyıllardır sürdürdüğü mücadeleyi ve Cumhuriyet’in sunduğu kazanımları öne çıkaran dizeler, alkışlarla karşılandı.

 

“Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet’in örgütlü kadın gücüdür”

 

Türk Kadınlar Birliği Çanakkale Şubesi Üyesi Hikmet Kuru, konuşmasında derneğin kuruluşundan bu yana kadınların yasal ve siyasal haklarını savunmak için yürüttüğü mücadeleyi anlattı.

 

Türkiye’nin pek çok Avrupa ülkesinden önce kadınlara siyasal haklar tanıdığını hatırlatan Kuru, 1934’te Meclis’te oy birliğiyle alınan kararın kadınların önünü açtığını ve 1935 seçimlerinde 18 kadın milletvekilinin parlamentoya girdiğini söyledi. Derneğin kurucusu Nezihe Muhiddin’in sözlerine de yer veren Kuru, “Amacımız, kadın ve erkeğin toplumsal, ekonomik ve siyasal alanda eşitliğini sağlamaktır” dedi.

 

Kutlamalar hatıra fotoğraflarıyla sona erdi

 

Dünya Kadın Hakları Günü kapsamında düzenlenen program, çekilen toplu fotoğraflar ve verilen dayanışma mesajlarıyla son buldu. Katılımcılar, kadınların geleceğe güvenle bakabileceği eşitlikçi bir toplum için mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini vurguladı.

Mine Yel