Gündem

Alan kılavuzlarıyla ilgili yeni karar

Çanakkale 1. İdare Mahkemesi, Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) tarafından açılan dava sonucunda, Çanakkale Valiliği’nin alan kılavuzlarının yetki süresini uzatma işlemini iptal etti.

Mahkeme, Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına rağmen alan kılavuzlarına görev ve yetki verilmesinin hukuka aykırı olduğuna hükmetti.

Bu kararla birlikte, alan kılavuzlarının tarihî alanlarda turist rehberliği faaliyeti yürütmesine dayanak oluşturan işlem geçersiz hale geldi. ÇARO tarafından yapılan açıklamada, kararın meslek yasası ve rehberlik yetkisinin korunması açısından önemli bir kazanım olduğu vurgulandı.

Açıklamada ayrıca, “Karar gereğince gerekli düzenlemeler Valilik tarafından tesis edilecektir. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadeleri yer aldı.

Bünyamin Nami Tonka