İlçe - Belde

Doğal Yöntemlerle Hazırlanan Hacıpehlivan Salçası

Hacıpehlivan Köyü’nde yetişen domates ve biberler, köy kadınlarının emeğiyle meşe odunlarında kaynatılıp kavanozlanarak geleneksel salçaya dönüşüyor.

Köyün bereketli topraklarında yetişen domates ve kapya biberler, kadınlar tarafından özenle toplanıyor. Evlerde yıkanıp doğranan ürünler, meşe odunlarıyla yakılan ateşlerde büyük kazanlarda kaynatılıyor. İlk kaynama sonrası makinelerden geçirilerek kabuklarından ayrılan ürünler, yeniden kazanlara alınarak saatlerce kaynatılıyor.

 

Kıvamına gelen salçalar özenle kavanozlara dolduruluyor. Kavanozlar ters çevrilip tekrar kaynatılarak hem kapakların sağlam tutması hem de salçanın daha lezzetli olması sağlanıyor.

 

Böylece Hacıpehlivan’ın bereketli topraklarında yetişen domates ve biberler, köy kadınlarının emeğiyle sofralara mis gibi doğal salça olarak ulaşıyor.

 

Hacıpehlivan Köyü Muhtarlığı yaptığı açıklamada;

“Emekçi kadınlarımıza gönülden teşekkür eder, yiyenlere afiyet olsun deriz. Toprağa emek verenlere selam olsun!” ifadelerine yer verdi.

 

Sedat Uz

Foto:Sosyal medya