Troya Müzesi Başkanlığında yürütülecek olan kazı çalışmalarının, Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman’ın destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izinleriyle bu yıl başlaması planlanıyor.
Kazı çalışmalarının bilimsel başkanlığını, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Uysal üstlenirken, süreçte mimari ve çevre düzenleme projelerinin hazırlanması da gündemde.
Bu kapsamda, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu başkanlığında önemli bir iş birliği toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Çağman Esirgemez, Troya Müzesi Müdürü Sinem Düzgören, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Okan Yılmaz, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Didem Çatal, Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Emre Özelkan ile Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Raportörü Sanat Tarihçi Mirza Çırak da katıldı.
Toplantıda, Osmanlı sivil mimarisinin bölgede günümüze ulaşan tek örneği olan Cezayirli Hasan Paşa Köşkü’nün, kültürel mirasa kazandırılması yönünde izlenecek yol haritası ele alındı. Yapının tarihî değerine uygun şekilde ayağa kaldırılması ve çevresinin kültürel bir alan olarak yeniden düzenlenmesi hedefleniyor.
Proje tamamlandığında, köşk sadece mimarisiyle değil, kültür ve turizm varlığı olarak da yeniden Çanakkale’ye kazandırılmış olacak.
Atakan Alkış