Çanakkale’nin Kuzeyi ve Güneyi alevler içinde kaldı. Yerleşim yerleri boşaltıldı. Yangınlar, şiddetli rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı. Yangınların etkisiyle Çanakkale Boğazı yoğun dumanla kaplandı, kent merkezine kül yağdı.
Çanakkale, yaz sıcaklarının etkisiyle artan orman yangını riskinin gerçeğe dönüşmesiyle birlikte büyük bir felaketle karşı karşıya kaldı. Çanakkale’nin iki farklı noktasında çıkan yangınlar, geniş ormanlık alanları etkisi altına aldı. Ayvacık ilçesine bağlı Naldöken Köyü mevkiinde başlayan ve kısa sürede büyüyen yangınla birlikte, Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi Kaytandere Mahallesi'nde çıkan başka bir yangın da Gelibolu ilçesi kırsalına kadar ulaştı. Her iki yangın da rüzgarın etkisiyle hızla yayılırken, ekipler karadan ve havadan seferber edildi.
Yangınların dumanı nedeniyle Çanakkale Boğazı gri bir örtüyle kaplandı. Kent merkezine kadar ulaşan küller, halk arasında endişeye neden oldu. Özellikle rüzgarın etkisini artırması, hem söndürme çalışmalarını zorlaştırdı hem de alevlerin kontrolsüz biçimde yayılmasına yol açtı. Görüş mesafesinin azalması sebebiyle ulaşımda da zaman zaman aksamalar yaşandı.
Orman Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Gece boyunca süren mücadelemiz, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte hava unsurlarımızın desteğiyle devam ediyor.Yangınları bir an önce kontrol altına almak için ekiplerimiz aralıksız çalışıyor.” ifadelerine yer verildi.
Köyler tahliye edildi
Yangının yerleşim yerlerine ulaşmasıyla birlikte, can güvenliğini sağlamak amacıyla bazı köylerde tahliye kararı alındı. Naldöken, Tuzla, Taşağıl ve Çamköy’de yaşayan vatandaşlar bölgeden uzaklaştırıldı. En ağır zararın meydana geldiği yerlerden biri olan Tuzla Köyü’nde çok sayıda dam, metruk bina, tarım aleti, traktör, bahçe ve tarım arazisi kullanılamaz hale geldi. Bazı hayvan damlarında bulunan küçükbaş hayvanlar da telef oldu…
Tarihi miras da zarar gördü
Yangın sadece doğayı ve yerleşim alanlarını değil, tarihi değerleri de tehdit etti. Tuzla Köyü'nde, 1. Murat tarafından 659 yıl önce inşa ettirilen ve şu anda restorasyon aşamasında bulunan Murad Hüdavendigar Camii’nin bahçesinde yer alan tarihi mezarlar, alevlerin etkisiyle zarar gördü.
14 uçak ve 13 helikopter ile müdahele edildi
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, hem Ayvacık hem de Gelibolu ilçelerinde devam eden yangın söndürme çalışmalarını Dardanos Yangın Yönetim Merkezinden anlık olarak takip etti. Vali Toraman, yangının seyrine ilişkin sürekli olarak bilgi aldı ve koordinasyon sürecine helikopter ile katılarak bizzat dahil oldu. Yangına müdahalede 14 uçak, 13 helikopter, 114 arazöz, 10 iş makinesi ve 684 personelin görev yaptığı bildirildi.
“Yangının boyutunun çok büyük”
Gelibolu Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, yangının boyutunun çok büyük olduğu vurgulandı. “Ekiplerimiz fedakârca söndürme çalışmalarını sürdürüyor. Alevlerin ortasında canı pahasına mücadele eden arkadaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, yangından etkilenen halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.
Ayvacık Belediyesi ise yardım çağrısında bulunarak bölgedeki acil ihtiyaçlara dikkat çekti. Belediyeden yapılan açıklamada, “Naldöken, Tuzla, Yukarıköy ve Taşağıl Köylerinde çıkan yangından dolayı su tankeri ve iş makinesine ihtiyaç vardır. Duyarlı vatandaşlarımızın yardım için bölgeye intikal etmeleri rica olunur” ifadeleri yer aldı.
Tedbir amaçlı tahliye edilen Naldöken, Tuzla, Çamköy ve Taşağıl köyleri sakinleri, riskin sona ermesinin ardından evlerine geri döndü.
Ayvacık ilçesindeki yangın kontrol altına alındı
Ayvacık ilçesine bağlı Naldöken köyü yakınların dün çıkan orman yangını, 21 saatlik müdahaleyle dün öğle saatlerinde kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürüyor. Çanakkale Valisi Ömer Toraman, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "Ayvacık ilçesindeki yangın kontrol altına alındı. Yangını söndürmek için canla başla çalışan, başta orman idaresi personeli olmak üzere, gayret gösteren herkese minnettarız. Var olsunlar. Ancak mevsim itibariyle Çanakkale 'de yangın riski devam ediyor. Sıcaklık yüksek, rüzgar kuvvetli. Dikkatli ve tedbirli olalım. Dışarda kesinlikle ateş yakmayalım" dedi. Öte yandan bölgede Ayvacık İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, yanan alanlarda hasar tespit çalışmalarına başladı.
GELİBOLU’DAKİ YANGIN DEVAM EDİYOR
Ayvacık’taki yangın kontrol altına alınırken, Tekirdağ’da başlayıp Gelibolu ilçesine ulaşan yangın ise dün gazetenin baskıya girdiği akşam saatlerine kadar devam ediyordu. Buradaki yangın Gelibolu ilçesinde birkaç noktada devam ediyor. Ayvacık’ta görev yapan bazı ekipler de buraya gönderildi. Rüzgarın etkisi ile hızla devam eden yangını kontrol altına almak için çalışmalara devam ediyor. Öte yandan, bölgede tarlası olan vatandaşlar, tedbir amacıyla tarlalarının kenarına boşluk bariyerleri oluşturarak alevlerin yayılmasını önlemeye çalıştı.
Atakan Alkış