Yapılan açıklamada, iklim değişikliğine bağlı olarak artan sıcaklık, kuruyan bitki örtüsü ve açık alanlarda yapılan çalışmaların yangın riskini ciddi şekilde artırdığı vurgulandı. Müdürlük, arıcıların arılıkların çevresini temiz tutmaları, kuru ot ve yanıcı maddeleri temizlemeleri, ateş yakmamaları, körük kullanmaları halinde körüklerini emniyetli şekilde söndürmeleri ve arılıklarında yanıcı madde bırakmamaları gerektiğini belirtti. Ayrıca, 23 Mayıs 2024 tarihinde yayımlanan Arıcılık Yönetmeliği’nin 18. maddesi gereğince, tüm arıcıların tarihi geçmemiş, dolu, en az 6 kg’lık yangın söndürme tüpü bulundurmalarının zorunlu olduğu hatırlatıldı.
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, teknik personel tarafından arılıklarda yapılacak denetimlerde yangın söndürme tüplerinin kontrol edileceğini bildirdi. Yetkililer, “Yangınları önlemek hepimizin sorumluluğu. Hem doğayı korumak hem de üreticinin emeğini güvence altına almak için tüm arıcılarımızın bu kurallara uyması kritik önem taşımaktadır,” ifadelerini kullandı.
Atakan Alkış