Gündem

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden KKKA uyarısı: Kenelere Dikkat!

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü, havaların ısınmasıyla birlikte görülme sıklığı artan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.

Çanakkale İl Sağlık Müdürlüğü’nden KKKA uyarısı: Kenelere Dikkat!

Müdürlük tarafından yapılan açıklamada, KKKA’nın keneler tarafından taşınan ve ölümcül seyredebilen bir enfeksiyon hastalığı olduğu vurgulandı.

Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle bulaşan KKKA hastalığı; ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerle başlıyor. Hastalık ilerleyen vakalarda vücutta kanama gibi ciddi tablolarla seyrederek hayati tehlike oluşturabiliyor. Yetkililer, hastalığın zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşabilen) özellikte olduğunu hatırlatarak özellikle kırsal kesimde yaşayan veya doğayla iç içe çalışan vatandaşların kenelere karşı dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

KKKA’dan Korunmak İçin Alınması Gereken Önlemler: Ot, çalı, ormanlık alan gibi kenelerin yaygın olduğu bölgelerde açık renkli, uzun giysiler tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine alınmalı, vücut mümkün olduğunca kapatılmalıdır. Hayvanlarla temas sonrası mutlaka vücut kenelere karşı kontrol edilmelidir. Kene vücuda tutunmuşsa çıplak elle çıkarılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenelerin ezilmemesi ve patlatılmaması büyük önem taşır.

Kene vakaları artışta

Son haftalarda Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde, kene kaynaklı enfeksiyon vakalarında artış gözlemleniyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan bireyler ile doğa yürüyüşleri yapan vatandaşların, kene ısırıklarına karşı daha fazla risk altında olduğu belirtiliyor. Sağlık yetkilileri, sadece bireysel önlemle değil, aynı zamanda farkındalık çalışmaları ve erken teşhis ile hastalığın önüne geçilebileceğini vurguluyor.

Atakan Alkış