Hem ürün kaybını önlemek hem de yangın riskine karşı tedbir almak amacıyla yürütülen çalışmalarla üreticilerin dikkatli ve bilinçli şekilde hasat yapmaları sağlanıyor. Yapılan denetimlerde, biçerdöverlerin belirlenen yasal şartlara uygun şekilde çalışıp çalışmadığı titizlikle inceleniyor. Kontroller sırasında özellikle şu unsurlar denetleniyor: Operatörün G sınıfı sürücü belgesi veya geçerli Biçerdöver Operatör Belgesine sahip olup olmadığı, Araçta en az iki adet 6 kilogramlık, tarihi geçmemiş yangın söndürücü bulunup bulunmadığı. Bu şartları sağlamayan biçerdöverlerin hasada devam etmelerine izin verilmiyor.
Hasat sırasında meydana gelebilecek dane kayıplarını en aza indirmek için teknik personel tarafından biçerdöverlerin ayarları kontrol ediliyor. Üreticiler, verim kaybını önlemeye yönelik uygulamalar hakkında bilgilendirilerek daha sağlıklı ve ekonomik bir hasat yapılması amaçlanıyor.
Yangın riskine karşı uyarı ve bilgilendirme
Yaz aylarında artan sıcaklıklar ve kuraklık nedeniyle anız ve orman yangını riski de göz önünde bulundurularak, hem üreticiler hem de biçerdöver, balya makinesi ve ot biçme makinesi kullanıcıları, alınması gereken güvenlik önlemleri konusunda bilgilendiriliyor. Özellikle ormana bitişik tarlalarda, yangın tehlikesine karşı hasattan sonra 5 ila 10 metre genişliğinde, pullukla sürülmüş koruma bantları oluşturulması gerektiği vurgulanıyor. Bu konuda köy muhtarları ve üreticiler uyarılıyor.
Bünyamin Nami Tonka